procés català

Torra assegura que la solidesa de l'economia catalana desmenteix les «prediccions apocalíptiques»

El president de la Generalitat destaca les dades optimistes que mostra la Memòria Econòmica del 2017 i afirma que Catalunya necessita disposar de "totes les eines" per tirar endavant el país

per Pep Martí , 13 de juliol de 2018 a les 11:11 |
El president Torra amb el president de la Cambra, Miquel Valls, aquest divendres. | ACN
Aquesta informació es va publicar originalment el 13 de juliol de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El president de la Generalitat, Quim Torra, ha qualificat el 2017 d'un "bon any" pel creixement que ha evidenciat la bona salut de l'economia catalana. Torra ha mostrat la potència de l'economia, que desmenteix les visions apocalíptiques que s'havien intentat fixar entorn de l'octubre passat. Ha recordat el decret del govern espanyol per facilitar el trasllat de seus d'empreses, exclamant-se: "On s'ha vist una cosa així?". Ha exigit també a l'Estat que posi fi als seus incompliments amb la Generalitat i la societat catalana. Torra ha reclamat que Catalunya disposi de "totes les eines" per tirar endavant el país, començant pel llast que suposa el dèficit fiscal.  

El president català ha destacat el lideratge de Catalunya en el conjunt de l'estat espanyol. "Si les empreses van bé, Catalunya anirà bé", ha afirmat. La solidesa econòmica del país és de "llarg recorregut", ha assegurat. Ha esmentat algunes de les grans empreses del país, com Seat i Grífols, pel seu compromís amb el creixement de l'economia catalana. Ha elogiat explícitament Luca de Meo, el president de Seat, per la seva visió de futur i perquè no es va plantejar en cap moment marxar del país.   


Torra ha dit que hauria de ser Carles Puigdemont qui avui hauria d'haver clos l'acte de presentació de la Memòria Econòmica de Catalunya que s'ha celebrat a la Llotja de Mar, i ha recordat també el presos polítics. Bona part del públic ha aplaudit la referència.

L'economia catalana continua creixent més que l'espanyola gràcies a la seva reindustrialització. Al llarg del 2017, el pes de l'economia catalana en el conjunt de l'estat espanyol ha continuat pujat fins a situar-se en el 19,2%, que és el percentatge més alt dels darrers divuit anys. Aquestes són algunes de les dades que presenta la Memòria Econòmica de Catalunya, que s'ha presentat aquest matí a la Llotja de Mar de Barcelona, amb l'assistència del president de la Generalitat, Quim Torra, junt a Miquel Valls, president de la Cambra de Comerç, que ha obert la sessió.


Una recuperació sòlida

La Memòria destaca la base sòlida de l'economia catalana. Malgrat que el 2017 ha estat un any ple de complexitat, i amb les dificultats que ha suposat el conflicte polític, l'economia ha crescut un 3,4%. El PIB ha recuperat el nivell que tenia abans de la crisi amb una xifra propera als 29.500 euros per persona. Una de les claus de la solidesa és l'estat del sector industrial. Cal tenir en compte que el pes de la indústria en l'economia catalana ha pujat fins al 22,1%, el percentatge més elevat dels deu darrers anys. La reindustrialització que s'està produint en l'economia és un dels senyals de fons del quadre econòmic.


El sector TIC i les activitats científiques i professionals lideren, d'altra banda, la recuperació, el que indica els canvis que s'estan produint pel que fa a model econòmic. En la Memòria se subratllen elements positius, com que el creixement és més equilibrat que en el passat, i compatible amb el manteniment d'un superàvit exterior.

Menys pes de les vendes al mercat espanyol

Les vendes dirigides al mercat espanyol han vist disminuir el seu pes en favor de les dirigides al mercat internacional. Mentre les primeres són el 35,5% del total, les segons suposen el 64,5%. També ha crescut la diversificació de les exportacions als mercats exteriors, amb un creixement sensible de les exportacions a fora de la Unió Europea. 

Cal destacar també dues dades més. L'increment del turisme estranger, que ha augmentat els darrers deu anys en un 33%. I també el creixement de la construcció, tot i que amb un pes en el conjunt d el'economia encara baix (un 4,8% del PIB), el que allunya, segons la Memòria, el risc d'una possible bombolla en el sector.

La  Memòria  Econòmica un balanç de l’economia catalana al  llarg de 2017, una anàlisi  que ha estat presentada per Carme Poveda, directora de la publicació. Aquest any el tema monogràfic de la Memòria és la relació Universitat-Empresa, que ha estat desenvolupat pel catedràtic de la UPF José García Montalvo. El treball inclou també l’estudi dels resultats economicofinancers de  l’empresa catalana durant el 2017, elaborat per Oriol  Amat, catedràtic també de la Pompeu Fabra.

El president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Miquel  Valls, ha obert l'acte a la Llotja de Mar, junt amb el director d’Institucions de Banco Santander, José María Martinez. El banc patrocina l'elaboració de la Memòria, en col·laboració amb el departament d’Economia i Hisenda de la Generalitat.


 

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 5,90€ al mes, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació