Aragonès assegura després de reunir-se amb Calvo que només té un «10% d'optimisme»

La Comissió Bilateral entre l'Estat i la generalitat es reunirà abans que acabi el mes de juliol

Els vicepresidents Aragonès i Calvo aquest dijous a Madrid.
Els vicepresidents Aragonès i Calvo aquest dijous a Madrid. | ACN
12 de juliol del 2018
Actualitzat a les 15:13h
El vicepresident de la Generalitat i conseller d'Economia i Hisenda, Pere Aragonès, ha assegurat a l'acabar la seva trobada amb la vicepresidenta Carme Calvo i després amb la ministra d'Hisenda María Jesús Montero que només té "un 10% d'optimisme i un 90% d'escepticisme". Ha afirmat que les posicions de tots dos governs estan molt allunyades, pe`ro que han coincidit en què el conflicte és "polític" i requereix una "solució política".

Les reunions d'avui són un primer pas per concretar l'oferta de diàleg feta per Pedro Sánchez a Quim Torra en la reunió celebrada a la Moncloa dilluns passat. Aragonès ha tingut una primera reunió amb la vicepresidenta Carmen Calvo, que ha tingut un caràcter més polític i general. Tot seguit, s'ha trobat amb la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero. La reunió del 9 de juliol va suposar l'inici d'un diàleg entre els dos governs que avui ha tingut un inici de concreció.

Aragonès ha recordat als seus interlocutors que no s'ha materialitzat cap de les 45 vindicacions que en el seu moment el president Puigdemont va plantejar a l'aleshores president Rajoy. En l'encontre amb Montero, el vicepresident Aragonès ha reclamat que l'Estat assumeixi finalment les reclamacions pendents amb la Generalitat, valorades en 6.000 milions. I alhora una major flexibilització en els objectius del dèficit. Fins al moment, cap resposta concreta. La ministra ha respost a Aragonès que estudiarà les reclamacions catalanes. El vicepresident ha posat en valor el fet que s'hagi reobert el diàleg i ha dit que "parlant la gent s'entén".

La Comissió Bilateral es reunirà abans d'agost

Calvo ha definit la reunió de “fructífera i de cortesia” per avançar en els continguts de la Comissió Bilateral que es reunirà aquest mes de juliol. En declaracions després de la reunió, Calvo ha assegurat que la trobada s’ha produir en el marc de la “normalitat” del diàleg que el govern espanyol vol mantenir amb la Generalitat. “Hem resolt una part important, que és que la Comissió Bilateral es reunirà abans de l’agost, i hem posat els noms que hi seran en un pas més en el compliment de les tasques que s’havien traçat”. Segons la vicepresidenta, tots dos han abordat la situació política a Catalunya en una reunió que “forma part d’una altra imatge amb contingut de normalitat i respecte a la Constitució que és parlar amb franquesa perquè tot entri dins de l’àmbit de la política”.

Va ser el president Torra qui va anunciar dimarts  la reunió d'Aragonès amb Calvo com un primer pas perquè l'executiu espanyol concretés quina ha de ser la seva política sobre Catalunya. Després de la reunió del Consell Executiu de dimarts, la consellera Elsa Artadi ja va anunciar que el vicepresident aniria a Madrid amb el llistat de 45 punts que Carles Puigdemont va plantejar a Mariano Rajoy en la seva reunió a la Moncloa de l'abril del 2016. La portaveu va esmentar que, entre les reclamacions de la Generalitat, hi ha fer efectiu el compromís del ministeri d'Interior sobre els Mossos quan a finançament i presència de la policia catalana en organismes de coordinació internacional. Un altre punt important és recuperar les lleis socials impugnades en tot o en part pel govern Rajoy.

Posar fi als incompliments

Aragonès ja va avançar que reclamaria a l'Estat que posi fi als "incompliments" amb Catalunya. Segons el Govern, el deute pendent de l'Estat amb Catalunya ascendeix a 6.000 milions d'euros. Aragonès ha situat en les reunions entre ministres i consellers el moment d'abordar les qüestions pendents. Pel que fa al seu àmbit, Aragonès ha afirmat en les darreres setmanes que vol reclamar a la ministra Montero que s'aixequin les mesures de control financer que es mantenen a la Generalitat.

Dels 6.000 milions pendents, 750 corresponen a la liquidació de la disposició addicional tercera de l'Estatut pactada per al 2008 que fa referència a la inversió en infraestructures, gairebé 3.000 milions més en inversions en infraestructures, una partida de 668 per a Mossos d'Esquadra i uns 1.500 per l'aplicació de la llei de dependència.