Interior assegura que serà «flexible» amb les ajudes a les víctimes de l'atemptat

L'entitat que assessora els afectats els insta a fer la sol·licitud igualment abans del 17 d'agost, quan s'esgota el termini, per estalviar-se complicacions

Mostres de condol a la Rambla, una setmana després de l'atemptat
Mostres de condol a la Rambla, una setmana després de l'atemptat | Adrià Costa
Jordi Bes / Aida Morales
11 de juliol del 2018
Actualitzat a les 17:15h
Més enllà de la polèmica per la possible assistència de Felip VI a l'acte del primer aniversari del 17-A, hi ha una qüestió que preocupa especialment les víctimes. El Ministeri de l'Interior assegura que serà "molt flexible" amb els terminis perquè els afectats dels atemptats de Barcelona i Cambrils de l'agost puguin sol·licitar les ajudes. Així ho han afirmat a NacióDigital fonts del ministeri, després que l'alcaldessa de la capital catalana, Ada Colau, hagi enviat una carta al ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, per demanar-li que s'allarguin els terminis per fer la sol·licitud, que d'entrada vencen quan fa un any de l'acció terrorista, que es compleix el 17 d'agost.

Segons Interior, l'any "és més una referència que un termini estricte", i insisteix en el fet que la Direcció General de Suport a les Víctimes del Terrorisme pot seguir admetent valoracions dels danys psicològics un cop superat el termini. Les citades fonts del ministeri concreten que se serà flexible amb qui segueixi de baixa –en alguns casos s'hi pot estar de dos a tres anys-, i amb les sol·licituds que procedeixen de víctimes de l'estranger, ja que els consolats no sempre actuen amb agilitat en aquests casos.

Malgrat això, la Unitat d'Atenció i Valoració als Afectats pel Terrorisme (UAVAT) insta les víctimes a complir el termini d'un any i no presentar la sol·licitud més tard del 17 d'agost per evitar possibles complicacions posteriors, o sigui que la tramitació es faci molt més complexa. La UAVAT es va crear fa pocs mesos precisament davant de la manca d'acompanyament i assessorament de les víctimes per part del Ministeri d'Interior, i fa uns dies s'hi ha reunit justament per tractar sobre les ajudes.

La psicòloga i criminòloga Elisa Micciola, que és una de les cares visibles de la UAVAT, considera que la llei antiterrorista és "ambigua" sobre els terminis per demanar les ajudes, i adverteix que es pot interpretar com un any des que es produeixen els fets o fins i tot un any des de la consolidació de les seqüeles. A Interior tenen la intenció de reformar la llei en aspectes com aquest, però la UAVAT insisteix que ara com ara és millor presentar la sol·licitud abans del 17 d'agost malgrat que el ministeri asseguri que serà flexible.

Per a fer la sol·licitud, cal acreditar que s'estava en el lloc de l'atemptat (pot ser un tiquet d'aparcament o de la compra, les imatges d'una càmera, etc.); un informe mèdic on es reculli l'afectació física o psicològica i que expliciti que és per l'atac terrorista; presentar una denúncia als Mossos d'Esquadra amb la documentació anterior, i finalment fer la petició a Interior amb tota la resta de documents.

El ministeri disposa d'un any per acceptar-la o denegar-la, i en cas d'acceptació pot implicar rebre una indemnització monetària i tenir el reconeixement com a víctima del terrorisme, cosa que pot suposar exempcions i bonificacions en aspectes com l'educació, les taxes judicials relacionades amb l'atemptat, en l'àmbit laboral o de l'habitatge. La desinformació al respecte sobre aquests tràmits és preocupant, lamenten els professionals de la UAVAT, i  mentre que el ministeri fa bandera al costat de les víctimes, asseguren que aquestes se senten desemparades en la majoria dels casos. 
Arxivat a