Cruïlla 2018: tres dies de música... i molt més

El festival serà el primer de l'Estat en distribuir gots biodegradables i s'afegeix a la campanya "No callem", amb una programació on els concerts conviuen amb espectacles, realitat augmentada i decoració d'escenaris

El Cruïlla, en ple èxtasi musical
El Cruïlla, en ple èxtasi musical | ACN
10 de juliol del 2018
Actualitzat a les 7:24h
Des del seu origen, quan encara es feia a Mataró, el Festival Cruïlla ha apostat per allò que indica el seu nom: creuament de camins, fusió, passió per extrems que semblen que no tenen res a veure, però que acaben tenint punts de contacte meravellosos. Aquest 2018 ens presenta, més que mai, molt més que música: entre el 12 i el 14 de juliol, el Fòrum viurà accions artístiques com la decoració de Lluís Danés de l'escenari Estrella Damm o la interacció amb el Gran Teatre del Liceu per apropar l'òpera a nous públics.

L'aposta és clara, i un dels grans trets d'identitat del certamen, que passa per ampliar l'oferta de concerts amb una aposta per la cultura popular, l'art, la gastronomia, la moda, la tecnologia i la responsabilitat social i mediambiental. Que es veu encara més reforçada amb la programació de "cultura pròpia" amb un espectacle amb "foc fred" de l'Aquelarre i un altre de la Fura dels Baus, amb la posada en marxa una àrea de "Gamers" i un joc de realitat augmentada que permetrà "caçar dracs de Gaudí".

El dia a dia del Cruïlla
Dijous 12: tres artistes com a punt de partida

El primer dia de Cruïlla és una manera d'entrar en contacte amb el festival, amb les propostes de l'any i amb tota la descàrrega que vindran els dos dies següents. Només hi ha tres actuacions programades, totes a l'escenari principal, l'Estrella Damm. A les 19h Seasick Steve, a les 21h Jack White, i a les 23:15h Bunbury. Una proposta que ens fa viatjar de l'arrel blue-rocks dels 70 fins al cabaret obscur de l'ex-líder d'Héroes del silencio.

Divendres 13: de Joan Dausà a l'electrònica-pop més ballable

Comença la teca. El divendres és una bona oportunitat per gaudir de propostes catalanes d'ampli reconeixement, com Joan Dausà, Blaumut o Joana Serrat, del mestissatge de LaPegatina, passant per l'elegància ja mítica de Gilberto Gil, o arribant als tres grans caps de cartell: N.E.R.D (hip hop), Prophets of Rage (una dosi energètica de rock polític) i Kygo (l'electrònica-pop que assegura ball non-stop).

Dissabte 14: traca final amb David Byrne, The Roots i Els Catarres

Darrer dia, i emocions fortes, amb caps de cartell tan llampants com David Byrne, The Roots, Izal, Justice o Orbital. Una traca final digna del festival. Les propostes catalanes tenen també grans moments, que passaran per Ramon Mirabet, Els Catarres, NúriaGraham o The New Raemon, la música d'arrel s'aturarà a l'Àfrica amb Fatoumata Diawara i també hi haurà espai per als rockers més estilistes amb l'actuació d'Albert Hammond Jr.

Consulta tots els horaris aquí.
 
Un festival "amable, sostenible i sense cues"
El director Jordi Herreruela constatava en la presentació de la programació que el Cruïlla és "més que un festival i més que música" i reivindicava un certamen "amable" que no superi els 50.000 assistents diaris al Fòrum. Entre les novetats, que el festival es convertirà en el primer estatal en distribuir gots biodegradables, que s'adhereix a la campanya "No callem", promoguda per l'Ajuntament de Barcelona.

L'anàlisi de les principals conclusions d'edicions passades ha fet detectar els responsables del certamen que les principals cues es generaven en l'accés al recinte, de manera que en aquesta edició les polseres es podran recollir des d'una setmana abans, al centre de Barcelona. Per fer possible un espai "amable" amb el públic, el Fòrum estarà distribuït en forma "d'arxipèlag", combinant els diversos escenaris amb zones d'oci (restaurants i comerços).

L'escenari principal del festival tornarà a ser obra del director d'escena Lluís Danés. En aquesta ocasió, tindrà 100 metres quadrats més i buscarà ser la imatge d'una "catedral del mar" que donarà la benvinguda al certamen, segons ha explicat el mateix artista en la roda de premsa a l'Antiga Fàbrica Estrella Damm. Concretament, serà un "pòrtic" presidit per dos cavallets de mar i un exèrcit de meduses fets amb paraigües que servirà de far.