El Canet Rock més reivindicatiu es converteix en un esclat de festa i llibertat

Els Catarres, Els Amics de les Arts, Txarango i Macaco, pilars de luxe d'un festival més groc i combatiu que mai

Els Amics de les Arts, al Canet Rock
Els Amics de les Arts, al Canet Rock | Esteve Plantada
08 de juliol del 2018
Actualitzat a les 9:39h
"Els carrers seran sempre nostres" i "llibertat presos polítics" han estat les dues proclames que més s'han sentit en un Canet Rock que ha arribat a al cinquena edició de l'era moderna convertit en un clam de llibertat, de solidaritat i de reivindicacions. Ambient jove i festiu, sense deixar de tenir consciència, en un espectacle que no ha tingut aturador i que ha fet ressonar les cançons de Doctor Prats, Els Amics de les Arts, Els Catarres o Brams.

Tot ells han estat la primera part d'una llarga nit de més i més festa, de no deixar de fer consignes en pro de la democràcia i de la llibertat, en especial de la dels presos polítics. "Els volem lliures, els volem a casa. La llibertat no es negocia, la democràcia no es negocia". Així, serens i contundents, s'han expressat els familiars del presos polítics al damunt de l'escenari del Canet Rock, en un dels moments més emotius d'una jornada totalment tenyida de groc.

Els familiars han aparegut a escena presentats per Els Amics de les Arts –que actuarien una hora després– i han confirmat que aquest és el Canet Rock més combatiu de les cinc edicions que s'han celebrat fins al moment, agafant l'esperit llibertari d'aquells Canet Rock originals, amb l'inici en els temps convulsos de 1975, era de canvis i proclames que tristament tenen molt a veure amb l'ara. "Volem que els presos i exiliats tornin a casa aviat i que puguem veure sortir el sol en llibertat", en referència a l'èxit dels Catarres, Fins que arribi l'alba.
 
Abans de l'aparició dels familiars, l'escenari del Pla d'en Sala ha vist un vídeo enregistrat de Valtònyc –"junts som invencibles", ha proclamat–, i ha viscut l'actuació de Josep Maria Mainat, que no ha deixat de fer clares al·lusions a la situació política que viu el país. A ritme de rock, ha cantat que “fins que no aixequeu el vol –en referència als presos–, donarem la tabarra amb el rock’n’roll”, i ha acabat la seva actuació amb “passi-ho bé i fins l’any que ve” i una versió del “Visca Puigdemont”, amb un record també per Oriol Junqueras. Encara amb el sol fent de les seves, Brams no ha dubtar a brindar "tot maleint la memòria de Felip V" i "maleint el cunyat d’Urdangarin".

Tot seguit, els èxits no han parat de sonar. Del Jean-Luc i d'una Lousiana o els camps de cotó corejada en exclusiva pel públic –pell de gallina– d'Els Amics de les Arts, a Vull estar amb tu, Jennifer o Fins que arribi l'alba d'Els Catarres, passant per l'Ara! d'uns aclamadíssims Doctor Prats, amb un públic entregat i amb cares pintades. Són el grup del moment i ho han demostrat a totes.

I això, sense oblidar els càntics subversius i "sediciosos" de Brams, com bé evidenciava la samarreta que portava en "Titot", qui s'ha mostrat "orgullós" de pertànyer a un país que "manté els ports oberts" per acollir tothom qui fuig de la guerra. El festival, en aquest sentit, també s'ha solidaritzat amb l'ONG Activa Open Arms i ha projectat un vídeo per demanar-ne la col·laboració. La nit també ha comptat amb les lluites i la festa de Macaco, Zoo, Pupil·les i Txarango, fins que surti el sol.
 

Els Catarres, en plena actuació del Canet Rock 2018 Foto: Esteve Plantada


El Canet Rock, festa entre les festes

"El Canet Rock és la gran festa major de Catalunya". Diu la llegenda que la frase la van dir Els Amics de les Arts en una roda de premsa, ara fa uns anys. Però els fets s'encarreguen de donar i treure raons i, més enllà de frases encertades i dites al moment oportú, la veritat és que el Pla d'en Sala de Canet de Mar és pura festa. Una festa que reunix música i cultura amb el crit més contundent i desacomplexat per la llibertat, la lluita i les reivindicacions.

Que és un dels esdeveniments que marca l'estiu musical de l'escena catalana ho demostra l'enorme expectació minuts abans de començar, amb nombrosos assistents fent cua per ser els primers, a les quatre de la tarda, hora en què s'han obert les portes del recinte i s'ha posat en marxa la cinquena edició del Canet Rock del segle XXI. És una dada a tenir en compte, perquè enguany el festival ja supera les quatre edicions de l'original dels 70, tota una fita que parla de la importància de la recuperació.

Més edicions que l'original

Semblava una quimera l'any 2014, quan el Canet Rock va revifar, provinent del record d'un festival que havia esdevingut mític en la memòria col·lectiva. Però aquest 2018, el certamen de Canet superarà el número d'edicions de l'original. Per celebrar-ho, la mateixa recepta d'èxit de sempre, amb emoció i festa assegurada: grups de gran popularitat de l'escena catalana en 12 hores de música sense parar.

El cartell de l'edició d'enguany presenta reclams com Macaco, La Raíz, Els Catarres, Els Amics de les Arts, Txarango, Animal, Zoo i Doctor Prats, i també incorpora bandes que s'estrenen a l'escenari de Canet com Sense Sal, La Sra. Tomasa i Pupil·les. S'afegeix l'aposta, per primera vegada, d'una actuació que combina música i ball, a càrrec de La Soul Machine i els Brodas Bros. "És el festival del bon rotllo, molt més que 12 hores de música i festa", afirma Gemma Recoder. Un festival que no s'oblida de reivindicar les llibertats, com a deure.
 

El públic del Canet Rock, cridant proclames independentistes Foto: Esteve Plantada


L'edició "més internacional" del Canet Rock

L'esperit fundacional del Canet Rock passa per una decidida aposta per les bandes dels Països Catalans, en un sentit ampli i popular. Però enguany també serà un festival internacional, tal com ha explicat Laura Duran, la directora artística. "Podeu veure com hem programat molts grups que toquen arreu, amb gires internacionals". En aquest sentit, Duran assegura que el festival no necessita una banda internacional, "perquè ja les tenim a casa".
 
Sense sal han estat els encarregats d'obrir el certamen. Serà un debut ple de "responsabilitat", com assegura Pep Tormos, membre del grup. Els darrers en sortir seran, com és habitual, els Txarango, "un dels clàssics del festival", puntualitza Duran. "Canet Rock ja forma part de la nostra història com a grup", explica Alguer Miquel, cantant del grup del Ripollès, que també confessa que "veure sortir el sol és molt màgic".

Un festival "on pot esclatar la llibertat"

Un festival molt especial, que potser també ho sigui perquè "el Canet Rock és un lloc on pot esclatar la llibertat", com explicava Josep Maria Mainat en la presentació del cartell. En aquest sentit, l'ex-Trinca considera que "l'ambient del país comença a assemblar-se molt al que vivíem als anys 70", una sensació subratllada per Alguer Miquel qui no dubtava a assenyalar, preguntat per l'autocensura: "només faltaria que ens fessin fer un pas enrere aquesta colla de feixistes que ens governen".

Contundent, clar i català. Un retrocés que només pot vèncer la força festiva i transformadora de la cultura, visible i viva com mai en apostes com les que proposa aquest nou Canet Rock, "la gran festa major de Catalunya". El clam de llibertat d'una societat que no accepta un futur sense el poder transformador de la cultura, com ha quedat demostrat a la gran festa viscuda, novament, al Pla d'en Sala.
 

Sense sal, els primers en actuar al Canet Rock 2018 Foto: Esteve Plantada

Arxivat a