El Govern iniciarà la reactivació del Diplocat el 25 de juliol

La conselleria d'Acció Exterior convocarà a finals de mes el ple del patronat de l'organisme de la diplomàcia pública, que decidirà com revertir el procés de liquidació iniciat amb el 155

El conseller d'Acció Exterior, Ernest Maragall, durant la sessió de control
El conseller d'Acció Exterior, Ernest Maragall, durant la sessió de control | Adrià Costa
06 de juliol del 2018
Actualitzat a la 13:28h
El Govern ha posat data a la recuperació del Diplocat. El conseller d'Acció Exterior, Ernest Maragall, reunirà el 25 de juliol el ple del patronat de l'organisme de la diplomàcia pública catalana, format per una quarantena d'entitats, per posar fil a l'agulla a la seva reactivació. La reobertura del Diplocat -serà el patronat qui haurà de decidir els passos a seguir a partir d'ara- era un dels compromisos adquirits per l'executiu, que en la seva primera reunió ja va anunciar que havia frenat el procés de liquidació iniciat per l'Estat durant l'aplicació de l'article 155 a Catalunya.

La reunió del patronat del Diplocat es convocarà, doncs, abans que acabi el mes de juliol, tal com s'havia compromès el conseller Maragall. L'altre compromís immediat del Departament d'Acció Exterior és la reobertura de les delegacions catalanes a l'estranger. Les oficines del Regne Unit, Suïssa, França, Itàlia, Alemanya i els Estats Units seran les primeres que tornaran a operar. La recuperació de les delegacions depèn de la secretaria d'Acció Exterior i Unió Europea, un cop definida l'estructura de la conselleria.

Revertir una "irregularitat"

La reactivació del Diplocat implica revertir una "irregularitat", tal com va exposar la consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Elsa Artadi, en la primera roda de premsa del nou executiu, el 12 de juny. Artadi va anunciar aquell dia que s'aturava el procés de liquidació del Diplocat, un tancament iniciat pel govern espanyol tot i que no formava part de l'acord pres pel Senat per aplicar el 155. "Aquest procés de liquidació no es va acabar i, per tant, el consorci no ha perdut vigència", va apuntar llavors la portaveu de l'executiu, que també va anunciar la convocatòria del ple del patronat. La reunió ara ja té data, el 25 de juliol. La cita estarà presidida pel president de la Generalitat, Quim Torra.