Les mobilitzacions no eviten que la Generalitat subhasti pisos públics

Els Mossos carreguen contra els manifestants que intentaven aturar la venda i el Govern anuncia que "immediatament" destinarà 2,9 milions a comprar habitatge de lloguer social

Cordó per evitar l'arribada dels licitadors a la subhasta d'herències intestades
Cordó per evitar l'arribada dels licitadors a la subhasta d'herències intestades | ACN
Redacció
05 de juliol del 2018
Actualitzat a les 19:12h
Unes 70 persones de la plataforma Aturem la subhasta s'han concentrat aquest dijous a l'Hospitalet de Llobregat per intentar aturar in situ la subhasta de 46 immobles heretats per la Generalitat, atès que reclamen que els pisos es destinin a habitatge públic i evitar que es pugui especular amb les finques. Malgrat la mobilització, el Govern ha executat finalment la subhasta, si bé ha començat amb una hora i mitja de retard en relació a l'hora prevista, i els Mossos d'Esquadra han carregat contra els manifestants per evitar que entrin a l'edifici.

Les finques que es venen al millor postor procedeixen d'herències intestades, o sigui sense hereu. La subhasta s'havia de començar a les 10.00 h, però no ha anat puntual perquè els concentrats han dificultat l'entrada dels licitadors, als quals els Mossos d'Esquadra han obert pas, cosa que ha derivat en moments de tensió.

La portaveu d'Aturem la subhasta, Bàrbara Roch, ha explicat abans que comencés la subhasta que tractarien d'aturar-la amb els seus cossos. "No entenem per què es ven sòl que ja és públic i es podria destinar a construir pisos", ha dit. A més, la subhasta ha generat una pugna entre la Generalitat i el govern barceloní d'Ada Colau i el darrer ple de la capital catalana ha reclamat no realitzar-la, cosa que tampoc ha impedit que tiri endavant.
 
Enfrontaments també per desallotjar habitatges ocupats

Els manifestants han creat dos cordons de persones per impedir l'entrada dels licitadors a la subhasta, que s'ha celebrat a un edifici del Govern del carrer José Agustín Goytisolo de l'Hospitalet. A més, Aturem la subhasta ha anunciat l'ocupació de fins a quatre dels immobles heretats per la Generalitat. Entre ells figura un local al carrer de la Torre del barri del Farró i un àtic al número 73 del carrer del Xiprer del Guinardó, tots dos a Barcelona, que és on ha generat polèmica la subhasta.

Els Mossos han desallotjat els dos espais, i en el cas del carrer del Xiprer s'han produït enfrontaments i càrregues de la policia catalana, segons ha recollit Betevé. Un altre dels immobles ocupats és al número 14 de Blasco de Garay, al barri del Poble-sec de la capital catalana, i que ja va ser ocupat a principis de juny.
 
El govern de Colau està decebut amb la Generalitat

Des del govern d'Ada Colau, la tinent d'alcalde d'Urbanisme de Barcelona, Janet Sanz, ha mostrat la seva "decepció" pel fet que el Govern hagi tirat endavant la subhasta, i ha subratllat que la Generalitat sap les necessitats de pisos socials, i que els col·lectius que reclamen preservar el dret a l'habitatge havien demanat que s'aturés. "Lamentem profundament que la Generalitat hagi tirat pel dret i hagi desenvolupat la subhasta", ha manifestat, preguntada en una roda de premsa sobre pisos turístics.

La subhasta ha començat amb una hora i mitja de retard però un cop els licitadors han entrat s'ha pogut celebrar amb gairebé total normalitat, tret d'algun retard perquè no tots els licitadors han pogut accedir a temps a la subhasta. Els licitadors han presentat un total de 156 ofertes per a 27 immobles dels 46 que es van posar a la venda procedents d'herències intestades.

Dels 27 immobles, 12 són vendes a la ciutat de Barcelona i dues no són definitives ja que l'Ajuntament hi té dret a tempteig i retracte i encara no ha aclarit si el voldrà exercir. Es tracta dels habitatges situats a la Baixada de Viladecols 2 i a Blasco de Garay 14, aquest últim és un dels pisos que ha ocupat Aturem la subhasta. Al voltant de vuitanta licitadors hi han assistit i, segons fonts del Departament d'Economia, hi havia el doble de particulars que d'empreses.

Abans d'accedir a la subhasta, un particular, en Roberto, ha mostrat el seu malestar davant els mitjans de comunicació pels impediments a l'hora d'entrar i ha explicat que ha assistit a la subhasta per comprar un pis per viure-hi. Per la seva banda, un representant d'una empresa, l'Ignasi Busquets, ha dit que hi ha "molta gent a aquesta subhasta" i que "no són especuladors, té dret a anar-hi tothom", ha conclòs.
 

La subhasta de pisos públics que ha organitzat la Generalitat. Foto: ACN


La Generalitat només havia deixat fora de la subhasta un edifici sencer al carrer de la Llibreteria del Gòtic de Barcelona, on els llogaters tenen contractes indefinits i hi ha un establiment emblemàtic, el Mesón del Café. El Govern preveia obtenir un mínim de cinc milions d'euros amb aquesta subhasta, que incloïa 15 immobles a la ciutat de Barcelona i la resta a altres poblacions catalanes, excepte un a Vinaròs (Castelló), i les propietats estaven distribuïdes en 46 lots separats, perquè un d'ells està format per dos immobles.

El Govern comprarà "immediatament" habitatge social

El Govern destinarà "immediatament" 2,9 milions d'euros de la venda a comprar habitatge de lloguer social. Ho ha concretat el director general de Patrimoni de la Generalitat, Francesc Sutrias, després de la subhasta, que ha acabat amb la venda de 27 immobles per un total de 3,8 milions d'euros.

Segons ha dit Sutrias, els 2,9 milions de la venda de 16 dels immobles (13 habitatges, un local, un estudi i un pàrquing) es destinaran a la compra d'uns 30 o 40 habitatges de lloguer social. El director general de Patrimoni ha assegurat que la resta, 900.000 euros dels 11 habitatges restants, també es dedicarà a la compra d'habitatge social però més endavant, ja que són propietats amb actius pendents de liquidar.
Arxivat a