Cs demana a la mesa del Parlament que freni la moció sobre la sobirania

Presenta una petició de reconsideració a la transacció del text de JxCat, ERC i la CUP que es reafirma en la declaració del 9-N, suspesa pel TC

Inés Arrimadas, durant una sessió parlamentària
Inés Arrimadas, durant una sessió parlamentària | Adrià Costa
05 de juliol del 2018
Actualitzat a les 11:11h
Ciutadans ha demanat una reunió de la mesa del Parlament per intentar que es tombi el text acordat per Junta per Catalunya, ERC i la CUP per reafirmar-se en els objectius per assolir la independència recollits a la declaració del 9-N del 2015, suspesa pel Tribunal Constitucional. La moció, impulsada pels anticapitalistes i finalment acordat amb els dos partits que donen suport al Govern, va ser tramitada per la mesa malgrat les advertències dels lletrats de la cambra.

Tant Ciutadans com el PSC i PP ja van presentar peticions de reconsideració a la tramitació inicial de la moció de la CUP per la referència a la declaració del 9-N. Van ser tombades per la mesa, mentre que Junts per Catalunya i ERC van presentar esmenes al text dels anticapitalistes per intentar suprimir l'apel·lació a la declaració del 9-N. La CUP, però, va advertir que no hi renunciaria i va deixar clar que estava disposada a situar tot l'independentisme en la tessitura d'haver d'aprovar-la o rebutjar-la.

Finalment, els tres grups van acordar el text, en el qual es recull no només la referència a la declaració del 9-N sinó també el mandat que consideren que es deriva de l'1-O. La moció es votarà aquest dijous a la tarda, quatre dies abans de la reunió entre el president de la Generalitat, Quim Torra, i el president espanyol, Pedro Sánchez.

Ciutadans argumenta en la seva petició de reunió urgent de la mesa que la moció dels independentistes contravé les ordres del TC i que es deure dels membres de l'òrgan de la cambra "impedir o paralitzar qualsevol iniciativa que suposi ignorar o eludir la nul·litat per inconstitucionalitat acordada". Cs, PSC i PP van advertir que estaven disposats a arribar al Tribunal Constitucional si no es paralitzava la tramitació del text.