El Departament d'Interior ja dibuixa el dispositiu de seguretat de Puigdemont

El Govern assegura que legalment no hi ha "limitacions" pel fet que l'expresident resideixi fora de Catalunya, i Mossos diu que compliran ordres

Carles Puigdemont.
Carles Puigdemont. | ACN
02 de juliol del 2018
Actualitzat a les 19:06h
El Departament d'Interior de la Generalitat ja ha començat a posar les bases de com ha de ser el dispositiu que garanteixi la seguretat del president de la Generalitat a l'exili, Carles Puigdemont, després que ell mateix ho hagi sol·licitat. Així ho han confirmat fonts de la conselleria a NacióDigital, malgrat que han precisat que encara cal acotar quines són les limitacions legals -si és que n'hi ha- pel fet que Puigdemont resideixi a l'estranger, i com ha de ser el dispositiu en concret, tant pel que fa al nombre d'agents, com la tasca que han de realitzar. 

De moment, però, asseguren que ja han comença a dibuixar el dispositiu, després que el Govern hagi confirmat, per boca de la seva portaveu i consellera de Presidència, Elsa Artadi, que Puigdemont ha demanat l'activació de l'oficina i els recursos que li pertoquen per llei com a expresident. 

En roda de premsa, Artadi ha precisat que les primeres prerogatives que es posaran en marxa són les relatives a la seguretat perquè els Mossos escortin l'expresident. "És la prioritat ara mateix", ha dit la consellera, que ha puntualitzat que no ha de ser un problema que Puigdemont resideixi actualment fora de Catalunya. Artadi ha explicat que Puigdemont té dret a un despatx amb tres treballadors, un cotxe oficial i a serveis de seguretat.

Per la seva part, el cos de Mossos d'Esquadra ha confirmat a NacióDigital que posarà a disposició els agents que convingui, però que en qualsevol cas és una determinació "política" que es prendrà des del Departament d'Interior, i no autogestionada pel cos, que es limitarà a complir ordres. 

Segons la llei, Puigdemont pot rebre el 80% del sou que tenia quan era en el càrrec durant, com a mínim, 4 anys, i té dret a una pensió de jubilació vitalícia del 60% del sou. En el seu cas, però, que és diputat al Parlament (com en el de Montilla, que és senador) no pot cobrar aquestes retribucions perquè no es pot tenir dos sous públics. Actualment, Puigdemont viu a Hamburg però té la intenció de desplaçar-se a Bèlgica. Al novembre, quan el govern espanyol ja havia aplicat l'article 155, Puigdemont es va negar a demanar tots aquests recursos sota l'argument que ell era el president legítim.