Els 10 imperdibles del Grec 2018

D'Oriol Broggi a Jan Fabre, les claus d'un certamen que aposta pel diàleg entre Orient i Occident

«Grito pelao» uneix el talent de la veu de Pérez Cruz i la bailaora Molina
«Grito pelao» uneix el talent de la veu de Pérez Cruz i la bailaora Molina | Grito Pelao
01 de juliol del 2018
Actualitzat el 03 de juliol a les 7:43h
L'edició 2018 del Grec Festival viatja cap a l'Est i mostrarà el diàleg entre Orient i Occident, on "més que aportar l'exotisme d'Àsia, hem volgut trobar propostes artístiques que mostressin un diàleg entre les dues cultures", tal com ha explicat el director Cesc Casadesús. En total, 22 obres de teatre, 17 de creació, 25 de música, 11 de dansa, 6 de circ i, per primera vegada, 2 de cinema, amb l'absència de concerts a l'escenari del Teatre Grec.

L'organització ha preparat 4 itineraris: Viatgers de la ruta de la seda, muntatges on es dialoga entre Orient i Occident; Pels que viatgen amb guia, pels que volen anar més enllà del que ja coneixen; Exploradors de nous sabors, per a descobrir noves formes escèniques i creacions contemporànies; i Caçadors de bones estones, amb artistes consagrats. D'entre els 83 espectacles del certamen, aquí teniu la nostra selecció de 10 imperdibles.

Per a viatgers de la ruta de la seda
Espectacles que plantegen un diàleg entre Orient i Occident, per als qui vingui de gust conèixer les cultures que hi ha al llarg d’una de les rutes comercials i culturals amb una història més llarga.
 
El poema de Guilgamesh, rei d'Uruk
 
L'espectacle inaugural, dirigit per Oriol Broggi, torna a mostrar-nos un terra de sorra, il·luminació lateral, la posta de sol, dansa i moviment, unes guitarres que ens recorden que, de fet, som a la riba del mar Mediterrani. Elements que La Perla 29 ha fet servir sovint en els seus muntatges i que, en aquesta ocasió, també formaran part de la funció, en una recitació sòbria i tranquil·la ideal per ser escoltada sota un cel estelat, i amb un repartiment excepcional d’actors i actrius disposats a oferir-nos una altra versió de la mítica epopeia sumèria, tan tranquil·la com plena de misteri.
 
Dilluns 2/7 – 21h
Dimarts 3/7 – 21h
Dimecres 4/7 – 21h
Teatre Grec

 
Cloud Gate Dance Theatre of Taiwan
 
La bellesa de la cal·ligrafia esdevé moviment en un muntatge que torna a portar als escenaris barcelonins la que ha estat considerada la principal companyia de dansa contemporània de tot Àsia. Un espectacle que recrea al detall la idea central de tot el Grec 2018: la trobada entre Orient i Occident, en l'interessant xoc de cultures resultant. En aquest cas, la dansa xinesa més antiga –Cloud Gate, yún mén o “porta del núvol"– amb la música de John Cage.
 
Dimarts 10/7 - 22h
Dijous 12/7 - 22h
Teatre Grec

 
Per als qui viatgen amb guia
Una tria per a espectadors exigents, aquells a qui els agrada anar una mica més enllà del que ja coneixen. Per gaudir de la novetat i d’uns artistes amb una trajectòria ferma, sempre amb la seguretat d’una recomanació.
 
Ombra (parla Eurídice)
 
Una de les grans perles del festival. L’any 2004, el jurat del premi Nobel de literatura va anunciar la concessió del premi a Elfriede Jelinek, una personalitat que, al seu país, Àustria, és especialment estimada però també criticada per ser una "feminista radical". Ara, l'aclamada directora britànica Katie Mitchell porta a escena, recreant un rodatge cinematogràfic amb actors de la prestigiosa Schaubühne de Berlín, l'obra d’una premi Nobel austríaca. I si Eurídice es comencés a fer preguntes en clau feminista?
 
Dijous 12/7 - 20:30h
Divendres 13/7 - 20:30h
Teatre Lliure Montjuïc



Grito Pelao: Rocío Molina i Silvia Pérez Cruz
 
Un muntatge coreogràfic i musical que ens submergeix en el desig personal d'una bailaora de tenir un fill i que, tot desplegant en escena un entramat de relacions humanes, ens proposa una reflexió sobre la maternitat. Grito pelao és l'oportunitat de veure dos animals escènics en acció: veure ballar una de les grans del flamenc, Rocío Molina, i escoltar una veu capaç d'emocionar els més escèptics, la de Sílvia Pérez Cruz. Lligades per una complicitat atàvica, les dues han decidit desprendre's de les seguretats i endinsar-se en un espai desconegut.
 
Dimecres 18/7 – 22h
Dijous 19/7 – 22h
Teatre Grec


L'assaig. Histoire(s) du théâtre (I)
 
Com ja diu el títol, The Repetition. Histoire(s) du théâtre (I) constitueix el primer lliurament d'un seguit de muntatges sobre la història del teatre, una de les formes artístiques més antigues que ha produït la humanitat. La nova proposta s'acosta a la tragèdia mitjançant una mena de joc criminològic i es pregunta què origina un crim, quin grau de culpabilitat té el col·lectiu en un acte criminal i quin paper hi duen a terme els espectadors. Sis actors professionals i aficionats s'endinsen en les zones més fosques de la vida i del teatre i porten a escena l'assassinat d'un homosexual a Liege, en un muntatge que es vol erigir en manifest per a un teatre democràtic basat en la realitat.
 
Diumenge 29/7 - 20:30h
Dilluns 30/7 - 20:30h
Teatre Lliure Montjuïc

 
Minuit

Yoann Bourgeois és el referent del nou circ contemporani francès. Al Grec, presenta un espectacle que parla de la condició humana a cop de circ, moviment i grans dosis de poesia. Creador de muntatges com Cavale, L'art de la fugue, Wu-Wei i Celui qui tombe, a Minuit Bourgeois continua les seves recerques amb l'ajuda de tot d'aparells i dispositius que amplifiquen els fenòmens de la física i els posen al servei del circ. El resultat és un espectacle fet de vertigen, de moviments inesperadament harmoniosos i d'una poesia que s'adreça directament al cor mentre ens dibuixa un somriure al rostre.
 
Diumenge 15/7 – 20h
Dilluns 16/7 – 20h
Mercat de les Flors

 

«Minuit», obra de Yoann Bourgeois Foto: Cia. Yoann Bourgeois


Per a exploradors de nous sabors
Adient per descobrir noves formes escèniques. Si sou amants de les hibridacions, de les creacions contemporànies i les noves formes escèniques, aquests són alguns sabors diferents.
 
Belgian rules / Belgium rules
 
Jan Fabre torna a Barcelona després de molt de temps sense fer-ho, amb una obra àcida, crítica i on parla de nacionalismes. Un dels creadors europeus més avantguardistes posa en escena un himne coreogràfic i teatral dedicat a Bèlgica, el seu país, amb un text de Johan de Boose, les cançons de Raymond van het Groenewoud i la música d’Andrew James Van Ostade. Tot això acompanyarà el públic durant les gairebé quatre hores d'una representació que porta a escena ni més ni menys que la identitat belga.
 
Divendres 20/7 - 20:30h
Dissabte 21/7 - 20:30h
Teatre Lliure Montjuïc

 
Panorama
 
La Companyia Motus és una altra de les grans apostes del festival. Una companyia força coneguda al Grec dibuixa la biografia col·lectiva d'un grup multiètnic d'actors i actrius i ens parla amb un llenguatge postdocumental sobre l'experiència dels intèrprets i sobre el dret a no pertànyer enlloc. Un material arriba a l'espectador en un format multimèdia, gràcies a un elaborat mecanisme escènic desenvolupat pel Seoul Institute of Arts.
 
Per a caçadors de bones estones
Qui vulgui viure una nit d’estiu amb resultat garantit trobarà en els espectacles d’aquest itinerari un seguit de propostes de qualitat i uns artistes coneguts. Propostes fresques i entretingudes.
 
La resposta
 
Sílvia Munt fa realitat un vell projecte personal i porta a l'escenari l'obra de Brian Friel, un autor irlandès que, a Catalunya, coneixem especialment per muntatges com Afterplay (vista el 2013), Traslations (2014) i Dansa d'agost (2016). La directora té a la seva disposició un repartiment de luxe encapçalat per Emma Vilarasau i Francesc Garrido però que aplega molts altres grans noms de la nostra escena.
 
Del 26 de juny al 12 d'agost
De dimarts a dissabte a les 20.30h i diumenge a les 18.30h
Teatre Goya

 
Audiència i vernissatge
 
L’actor i director Pere Arquillué posa en escena dues de les peces teatrals breus més populars de l’autor txec Václav Havel, amb les quals va explorar els aspectes més absurds i grotescs del seu temps. Dues obres breus que el mateix autor confessava que havia escrit principalment amb la intenció d’entretenir els amics, però que han acabat esdevenint dues de les creacions més representades i representatives de Havel.
 
Del 26 de juny al 5 d'agost
De dimarts a divendres a les 20.30h, dissabte 18h i 20,30h i diumenge 18.30h
La Villarroel

 

Un moment de «Belgian rules / Belgium rules», de Jan Fabre Foto: Cia. Jan Fabre

Arxivat a