Carles Tusquets aspira a presidir la Cambra de Comerç

El financer liderarà la candidatura "Creem futur" i s'enfrontarà a les que ja han anunciat Ramon Masià i Josep Maria Torres

Carles Tusquets, a la dreta, amb Joan Majó, Heribert Padrol
Carles Tusquets, a la dreta, amb Joan Majó, Heribert Padrol | ACN
28 de juny del 2018
Actualitzat el 26 d'abril del 2019 a les 17:09h
Ha costat, però sembla que Miquel Valls, president de la Cambra de Comerç de Barcelona, ja ha trobat candidat oficialista per concórrer a les eleccions que celebrarà properament l'entitat. El financer Carles Tusquets ha anunciat avui que aspira a la presidència i encapçalarà una llista amb el lema "Creem futur". Els darrers mesos, la Cambra ha viscut amb incertesa el procés de transició a l'etapa post-Miquel Valls.

Tusquets és una persona molt sol·licitada darrerament. L'entorn de Foment del Treball, Joaquim Gay de Montellà, l'ha sondejat perquè opti a les eleccions que tindran lloc a la patronal la tardor propera. Finalment, però, Tusquets s'ha decidit per la cursa de la Cambra, on haurà de competir amb dos aspirants que ja han fet pública la seva candidatura, Ramon Masià i Josep Maria Torres.

Expresident de Fibanc

Carles Tusquets és un directiu financer amb molta trajectòria, que ja li ve de tradició familiar (Banca Tusquets),  i que a inicis dels setanta va entrar a Banca Catalana, on arribaria a subdirector general. D'aquí va passar a Bankunión i després la seva carrera es vincula al Banc de Finances i Inversions (Fibanc), que va cofundar el 1989. Uns anys més tard, la va vendre a l'italià Grup Mediolanum (participat, entre d'altres, per Silvio Berlusconi). Com a responsable del Banc Mediolanum es va convertir en soci destacat de Berlusconi.

La gestió de Fibanc-Madiolanum ha donat alguns mals de cap a Tusquets. L'any 2003, va haver de cessar el director de mercat de capitals per "manca de control de risc" en algunes de les seves operacions. El 2008, el Banc d'Espanya va imposar una sanció a Fibanc de 90.000 euros i una altra al mateix Tusquets de 10.000 euros per "negativa o resistència a l'activitat inspectora", en relació a diversos productes del banc. Però el principal problema que el va afectar va ser la fallida del Grup Athos, un entramat financer vinculat a Fibanc  que va ser acusat d'estafa i blanqueig de diner i que es va arrossegar pels jutjats durant més de vint anys. El 2016, el Suprem va declarar culpable Carlos Nadales, el creador del fons,  i va considerar que Mediolanum era responsable civil subsidiari.   

El Banc Mediolanum també ha aparegut en algunes actuacions judicials derivades de diverses actuacions de membres de la família Pujol. L'Agència Tributària va informar el jutge Pablo Ruz que Jordi Pujol Ferrusola havia efectuat diverses operacions de divises a l'exterior a través de diverses entitats bancàries, entre elles Mediolanum.  

En tot cas, el lligam entre Tusquets i els Pujol ve d'antic, dels anys de Banca Catalana. Amb posterioritat, el nom de Tusquets va circular amb força en el moment de la formació del primer Govern d'Artur Mas, el 2010. El financer va aparèixer com un candidat sòlid per exercir com a conseller d'Empresa i Coneixement. Finalment,  es va designar Francesc Xavier Mena. 

Trasllat de seus

Tusquets presideix la delegació espanyola de l'EFPA, l'associació europea d'assessoria i palnificació financera. Fa uns mesos, va publicar el llibre Enriquéceme despacio, que tengo prisa, una mena de manual d'autoajuda per qui vulgui omplir-se les butxaques nedant en el món dels taurons financers. Coneix el terreny. Recentment, Team&Work 5000, un hòlding controlat per Tusquets, es va afegir a les empreses que han traslladat la seva seu fora de Catalunya., concretament a Madrid.