Pere Navarro serà el nou delegat de l'Estat a la Zona Franca

Està previst que el nomenament es faci oficial en la reunió del consell de ministres de divendres

L'exprimer secretari del PSC Pere Navarro
L'exprimer secretari del PSC Pere Navarro | Adrià Costa
27 de juny del 2018
Actualitzat a les 20:19h
L'exlíder del PSC Pere Navarro serà el nou delegat de l'Estat al Consorci de la Zona Franca de Barcelona, segons ha avançat El País i ha confirmat NacióDigital. Després que dimitís com a primer secretari dels socialistes catalans l'any 2014, quan el PSC va patir una escissió sense precedents del sector sobiranista, Navarro es va incorporar a l'assessoria de l'exalcalde de Barcelona Jordi Hereu, on segueix a l'espera del nomenament per part de Consell de Ministres del pròxim divendres.

Fonts socialistes expliquen que el de Navarro és l'únic nom que s'ha posat sobre la taula des de l'inici per ocupar aquest càrrec en substitució del dirigent popular Jordi Cornet. La tasca que assumirà està remunerada amb quasi 157.000 euros anuals.

Pere Navarro va ser el líder del PSC que va defensar el dret a decidir "legal i acordat", pel qual va trencar la disciplina de vot en dues ocasions al Congrés tot obrint una de les crisis més importants entre els socialistes catalans i el PSOE. Va acabar abandonant aquesta reivindicació amb el pacte de Granada segellat amb Alfredo Pérez Rubalcaba en defensa d'una reforma federal de la Constitució l'any 2013. Un any més tard, la seva situació al capdavant del partit es feia insostenible per les discrepàncies internes i perquè els barons que en el seu dia li van donar suport per ser primer secretari van acabar arribant a la conclusió que havia de ser rellevat.

L'intent fallit de ser inclòs a les llistes de les generals

Va ser Miquel Iceta qui aleshores va prendre el timó i qui va donar suport a Navarro perquè fos inclòs a les llistes del PSC a les eleccions generals del 2015. Va ser vetat, però, per Carme Chacón. A les generals del 26 de juny del 2016 tampoc va formar part de la llista encapçalada per l'ara ministra Meritxell Batet. Quatre anys després d'haver deixat la primera secretaria del partit, Navarro tornarà a ostentar un càrrec polític.

De fet, sempre ha comptat amb la bona consideració de Pedro Sánchez, que el va situar a la seva executiva quan va guanyar les primàries del 2014 i a qui li atribueix bona part de l'aposta del PSOE per un projecte federal. Navarro va deixar de formar part de la direcció de Ferraz quan el comitè federal va fer plegar Pedro Sánchez com a secretari general del partit l'1 d'octubre del 2016. Ara, amb Sánchez com a president i Iceta amb capacitat de proposar-lo, Navarro estarà al capdavant de la Zona Franca un cop es publiqui el decret del seu nomenament.