Eva Baltasar guanya el Premi Llibreter per «Permagel»

El jurat també premia l'autor angolès José Eduardo Agualusa en la categoria d'Altres literatures i Ximo Abadía en la d'àlbum il·lustrat

Eva Baltasar, autora de l'aclamada «Permagel»
Eva Baltasar, autora de l'aclamada «Permagel» | Adrià Costa
27 de juny del 2018
Actualitzat a les 19:29h
Ha estat la sensació literària de la temporada, amb reedicions i una cursa incansable a través del boca-orella. I, ara, La primera novel·la d'Eva Baltasar, Permagel,publicada a Club Editor, ha estat la gran triomfadora del Premi Llibreter 2018 en la categoria de Literatura catalana, concedit per les llibreries agremiades al Gremi de Llibreters de Catalunya. És un dels guardons més estimats pels lectors i pel propi sector del llibre.

El jurat ha destacat de Permagel que és una obra "valenta, desinhibida i arriscada", amb una "clara influència poètica que fa servir imatges i comparacions impossibles que superen la realitat". En aquest sentit, la mateixa Baltasar ha valorat especialment la llengua que va voler emprar a l'obra. "Vaig gaudir molt del treball amb el llenguatge", assegura. "Estic molt contenta d'haver rebut aquest premi, perquè el Gremi de llibreters sou qui acolliu la literatura a casa vostra. Sou qui llegiu i promocioneu la lectura". 

Agualusa, Abadía, Copons i Julve, i Wegelius, també guardonats

En la categoria d'Altres Literatures, el guardonat ha estat l'escriptor José Eduardo Agualusa per l'obra Teoria general de l'oblit (Edicions del Periscopi i Edhasa). El jurat ha destacat la manera que l'autor "aconsegueix desdramatitzar fets, situacions i comportaments punyents de la història d'Angola a través de la creació d'un to i una estructura que connecta amb el lector des de la primera pàgina".

Ximo Abadía ha estat reconegut en la categoria d'Àlbum il·lustrat per Frank (Dib-buks), una obra on demostra una enorme "capacitat de síntesi per a il·lustrar gràficament una dictadura". De gran impacte visual, l'obra es val de colors plans i l'ús de figures geomètriques "per abordar un tema poc tractat" en aquest gènere. Un text "concís i punyent" que fa de Frank un àlbum "contundent que apropa a un públic ampli un passat pendent de resoldre".
 

Foto de família amb els guardonats de l'edició 2018 del Premi Llibreter i Memorial Pere Rodeja Foto: Adrià Costa


La categoria de Literatura Infantil i Juvenil de Literatura catalana ha destacat No llegiré aquest llibre, de Jaume Copons i Òscar Julve (La Galera), una reivindicació del plaer de la lectura; La mona de l'assassí, de Jakob Wegelius (Viena), ha guanyat en Literatura infantil i Juvenil d'Altres llengües, consolidada com "un tresor literari per a totes les edats", segons destaca el jurat. Una de les novetats de l'edició 2018 del Premi Llibreter ha estat la inclusió d'aquestes dues noves categories –Literatura Infantil i Juvenil de Literatura catalana, Literatura infantil i Juvenil d'Altres llengües– amb la intenció de "crear nous lectors i realçar una literatura sovint menystinguda".

Porta i Gaillard, premi Memorial Pere Rodeja

El VII premi Memorial Pere Rodeja, que se celebra en homenatge al llibreter gironí Pere Rodeja i Ponsatí (1931-2009), ha guardonat enguany a Montse Porta, de la llibreria Jaimes de Barcelona, "per haver demostrat una gran capacitat de reconversió i adaptació en plena crisi i sota pressió extrema"; i també a la periodista, filòsofa i traductora Valèria Gaillard, una personalitat amb una "visió àmplia de la cultura, cosa que li permet aplicar una mirada profunda i reflexiva dels temes que tracta".