Els comuns i la CUP demanen que es garanteixi la paritat a les comissions del Parlament

Interpel·len el president Roger Torrent perquè s'apliquin criteris correctius en benefici de la igualtat de gènere a tots els nivells

Elisenda Alamany i Natàlia Sànchez, en roda de premsa al Parlament
Elisenda Alamany i Natàlia Sànchez, en roda de premsa al Parlament | Sara González
21 de juny del 2018
Actualitzat a les 12:37h
Que la presència de dones al Parlament sigui efectiva a tots els nivells. Aquesta és l'exigència que han posat sobre la taula els comuns i la CUP. Si bé hi ha 58 dones diputades del 135 representants que té la cambra, un 42,9% del total, aquesta presència no es trasllada de forma igualitària a les meses i les composicions de les comissions. És per això que els dos grups interpel·laran directament al president del Parlament, Roger Torrent, perquè assumeixi aquest compromís i s'apliquin "criteris correctius" per garantir la igualtat ara que les comissions tot just comencen a caminar.

La portaveu de Catalunya en Comú Podem, Elisenda Alamany, i la diputada de la CUP Natàlia Sànchez han argumentat que no cal esperar a una reforma del reglament del Parlament perquè la paritat s'imposi ja a les comissions. Com a exemple de les disfuncions que es produeixen, han mencionat la mesa de la comissió sobre la Corporació Catalana de Mitjans de Comunicació, que està formada tota per homes, mentre que a la de la comissió d'infància totes les representants de la mesa són dones. "Reflecteixen l'estructura patriarcal i els assumptes que tradicionalment han estat atorgades a les preocupacions de les dones", ha argumentat Sànchez, que ha fet una crida a "trencar aquests estereotips" amb una correcció de la composició de les meses.

Aquesta paritat, han insistit, s'hauria de donar també a l'hora de citar experts a les comissions. De fet, a la que investiga els atemptats de Barcelona i Cambrils, els grups han acordat que es garanteixi aquesta igualtat. "Aquest és el Parlament amb més dones de la història, però segueix tenint mancances per reflectir la paritat", ha afirmat Alamany.

Comuns i CUP esperen que la resta de grups parlamentaris recullin el guant i es comprometin també amb l'extensió del criteri d'igualtat de gènere a tots els nivells parlamentaris. "Esperem que sigui un dels grans consensos de legislatura", han conclòs.