La Generalitat estudia si l'Estat va vulnerar drets amb el decret de fuga d'empreses

La consellera de la Presidència, Elsa Artadi, reclama a les patronals catalanes que tinguin una actitud més sensible a la situació política a Catalunya

Quim Torra, amb els representants de la patronal
Quim Torra, amb els representants de la patronal | Govern
18 de juny del 2018
Actualitzat a la 13:04h
Elsa Artadi, consellera de la Presidència i portaveu del Govern, ha assegurat aquest dilluns que l'executiu català -a través del departament d'Empresa i Coneixement- ja està avaluant si el decret que va permetre la fuga d'empreses de Catalunya a l'octubre va "vulnerar drets", en relació als accionistes. La derogació d'aquest decret ha estat reiteradament exigida pel president de la Generalitat, Quim Torra, que aquest matí ha rebut a Palau representants de la patronal i dels sindicats. 

La consellera ha lamentat que hi hagi "veus intencionades" que malparlin de l'evolució de de l'economia catalana, i és per això que ha agraït a les patronals que hagin situat destacat la bona marxa. Sí que els han fet un retret: el seu posicionament sobre la situació política -amb presos i exiliats- no és tan sensible com el dels sindicats.

Els punts de trobada amb els dos col·lectius, segons Artadi, han estat la posada en marxa de l'Agència Catalana per la Formació Professional i la reactivació del Pacte Nacional per la Indústria. Un altre dels aspectes que s'han tractat és el desenvolupament de la fibra òptica en els polígons industrials.

Gest per al diàleg

Tres de les principals patronals catalanes -Foment del Treball, Pimec i Fepime- consideren que la derogació del decret de l'octubre que facilitava la fuga d'empreses de Catalunya podria ser un bon "gest" de cara a la posada en marxa d'un diàleg entre la Generalitat i l'Estat. En aquests termes s'han expressat Ramon Adell -Foment-, Helena de Felipe -Fepime- i Josep González -Pimec- després de reunir-se amb Torra. Tots tres han demanat un marc de "seguretat jurídica" i "d'estabilitat" en aquesta legislatura.

Adell li ha traslladat la necessitat de tenir "estabilitat" al país. "La reunió ha estat amable, hem compartit possibles agendes de cara al Pacte Nacional per la Indústria i d'altres qüestions relacionades amb el creixement", ha indicat el representant de Foment. González ha constatat la bona marxa de l'economia, mentre que De Felipe ha recalcat la importància de la formació professional.

Els sindicats reclamen la llibertat dels presos

"Entrem en un moment polític en el qual els dos governs tenen la voluntat inicial de diàleg. Ara falta que el concretin". Aquest és el diagnòstic que ha traçat Camil Ros, secretari general de la UGT a Catalunya, després de reunir-se amb Torra. A la cita també hi ha assistit Javier Pacheco, el seu homòleg a CCOO, que ha demanat -com Ros- la llibertat dels presos polítics per fer "efectiu" aquest diàleg tan anunciat i que, teòricament, s'ha d'obrir pas després de la trobada que han de mantenir en les properes setmanes Torra i el president espanyol, Pedro Sánchez.

L'existència dels presos, han apuntat Pacheco i Ros, és una "anomalia democràtica" i una situació "desproporcionada". "És moment de diàlegs entre governs i entre organitzacions per poder tornar a aquelles situacions de normalitat. No hi haurà plena normalitat fins que la gent que està en presó preventiva no estigui en lllibertat", ha destacat el secretari general d'UGT a Catalunya, que ha volgut destacar com la cita entre els sindicats i el president ha servit per "tornar a la normalitat".

Pacheco i Ros han agraït el gest de Torra de rebre'ls abans que als representants de la patronal, que s'han trobat després amb el president. Els dos dirigents han reclamat la convocatòria urgent de la mesa de diàleg social permanent i, també, modificacions pressupostàries per tal de millorar les condicions dels treballadors de la funció pública. "Cal resoldre d'una vegada per totes la recuperació de les pagues d'anys anteriors. No es poden retardar, tenen un efecte directe en les persones", ha indicat Pacheco.