Paraigües de JxCat i flexibilitat al territori: la fórmula del PDECat per a les municipals

La convenció de càrrecs locals del partit defineix l'estratègia per a les eleccions del 2019, en les quals la formació aspira a repetir les victòries de CiU del 2011 i el 2015

Marta Pascal, Neus Munté i David Bonvehí, en la convenció municipalista del PDECat
Marta Pascal, Neus Munté i David Bonvehí, en la convenció municipalista del PDECat | PDECat
15 de juny del 2018
Actualitzat a les 21:03h
"L'important no és participar. És guanyar". Aquest és l'esperit del missatge que ha volgut llançar Marc Solsona, alcalde de Mollerusa, diputat al Parlament i president del Consell d'Acció Municipal del PDECat, en la convenció municipalista que ha celebrat la formació a Castelldefels. D'aquí n'ha de sortir una fórmula "flexible" -sobre la base de la marca Junts per Catalunya- de cara a les eleccions que s'han de celebrar el 26 de maig del 2019. Ara que ja falta menys d'un any, la maquinària del partit es posa a treballar per revalidar la victòria obtinguda per CiU els anys 2011 i 2015.

En concret, segons les fonts consultades per NacióDigital, la idea és que cadascuna de les candidatures tingui l'apel·lació final "JC" -acrònim de Junts per Catalunya- al final. Per tant, es podria donar la circumstància que hi hagi llistes al territori -on es podrà decidir la millor fórmula- en la qual es combini PDECat amb aquest nou "JC". També hi haurà llistes en les quals es faci servir "Junts per" seguit de la ciutat corresponent, mentre que en d'altres s'utilitzarà directament "Junts per Catalunya". La idea és adaptar l'estratègia a cada zona del país, tenint en compte que fer servir la marca amb la qual es va presentar -amb èxit per sobre d'ERC- Carles Puigdemont a les catalanes del 21-D a l'àrea metropolitana pot mobilitzar l'electorat unionista.

Aquest és un dels maldecaps estratègics que afronta la direcció del partit, que en un primer moment va proposar anar a tots els municipis com a Junts per Catalunya. No falten alts dirigents consultats, a banda, que consideren arriscat anar únicament amb aquesta marca -sense adaptar-la al territori- perquè "no se sap en quin context polític estarà el país d'aquí a un any", segons relata un alt càrrec consultat.

Enfortir el partit

La coordinadora general del PDECat, Marta Pascal, ha demanat enfortir el "pilar" que suposa el món local, i ha indicat que la tradició convergent és "oberta", amb gent que té "vocació de suma", que vol "integrar i sumar perfils molt diferents". "Tenim aquest fil conductor que és el compromís amb el país", ha defensat Pascal. "Quan queda un any per a les municipals, us hem de demanar que seguim sumant, que seguiu amplificant i ajuntant aquella gent que amb carnet de partit o sense ajudin a créixer la nostra formació política", ha insistir la coordinadora general dels nacionalistes.

"Sou la gent idònia per aglutinar tantes persones que estan al servei del país. Ha quedat clar que sumar, en política, multiplica. Tota incorporació de gent que pogueu fer per fer equips que sumin, és molt positiva", ha indicat Pascal. "L'objectiu de veritat és vèncer a les eleccions", ha ressaltat la coordinadora general.  La marca paraigües es basarà en Junts per Catalunya, però es respectarà l'autonomia municipal a l'hora de triar el format definitiu i el programa a cada poble.

Autonomia municipal

Solsona ha reflexionat sobre els grans canvis que hi ha hagut al país des de les últimes eleccions municipals. "Sabem llegir la realitat del país. Com ens presentem serà un dels debats que hem de tenir", ha recalcat l'alcalde de Mollerussa, que ha incitat al debat per tal de sortir amb una fórmula guanyadora. "Aquests dos dies l'estètica ens importarà poc. Ens volem conjurar per fer un pas més abans de l'assemblea i previ a revalidar les majories als ajuntaments", ha apuntat el dirigent nacionalista.

El diputat de Junts per Catalunya ha demanat "no imposar res" a ningú -en clau de marca electoral- per tenir un "efecte multiplicador". Davant la possibilitat que aquestes municipals es vegin marcades per un cert "caràcter plebiscitari", Solsona ha alertat que un component polaritzador podria donar entrada a Ciutadans de manera massiva als ajuntaments. "Volem tenir un gran paraigües flexible en funció del lloc i del moment", ha ressaltat. El context polític, ha apuntat el dirigent nacionalista, que ha reclamat un debat "honest" sobre les possibilitats que s'obren en les municipals.

"Són aquelles en què nosaltres hi posem la cara. Ningú millor que nosaltres sabrà què fer en cada lloc. Que no s'envaeixi l'autonomia municipal. Un partit modern no fixa tota la campanya, sinó que deixa un traç obert", ha ressaltat Solsona.
 

Marc Solsona, alcalde de Mollerussa i president del Consell d'Acció Municipal del PDECat Foto: PDECat