Ciutadans avisa Torrent que estudiarà si ha malversat amb la denúncia contra el Suprem

El PSC demana al president del Parlament que "reconsideri" la decisió de presentar la querella

El portaveu adjunt de Cs al Parlament, Fernando de Páramo
El portaveu adjunt de Cs al Parlament, Fernando de Páramo | ACN
15 de juny del 2018
Actualitzat a les 14:34h
La denúncia presentada pel president del Parlament, Roger Torrent, contra el jutge Pablo Llarena i els tres magistrats de la sala d'apel·lacions del Tribunal Suprem ha enervat Ciutadans. El portaveu adjunt del grup parlamentari, Fernando de Páramo, ha acusat Torrent de ser un "fanàtic independentista" i d'estar "pressionant" els jutges: "No en el nostre nom". El partit taronja ha advertit que estudiaran si s'està produint una malversació de fons públics. També els socialistes s'han adreçat via carta al president del Parlament per demanar-li que "reconsideri" la decisió d'interposar la denúncia.

"És molt greu que en nom d'aquest Parlament es pressioni els jutges. Es presenta la denúncia sense tenir en compte els principals grups parlamentaris", ha lamentat De Páramo, que ha recordat que van presentar un recurs de reposició davant la decisió presa per la mesa del Parlament que encara no ha rebut resposta.

Com ja han fet en els darrers mesos, Ciutadans s'ha compromès a seguir "de prop" si s'han utilitzat recursos públics per presentar la denuncia. "Sánchez és una ganga per als independentistes. Ara entenem quins són els acords amb Torra: posar alfombres vermelles als independentistes perquè es gastin els diners dels espanyols en el seu cop a la democràcia", ha etzibat. De Páramo ha afegit que espera que els presos independentistes "no formin part de les contrapartides".  

Carta d'Iceta a Torrent

El PSC també es va posicionar en contra de la querella, i és per això que Miquel Iceta ha enviat una carta a Torrent en la qual li demana que "reconsideri" la seva acció. Argumenta que cal esperar primer que es resolgui el recurs de reposició presentat per Ciutadans i conèixer les "conclusions de l’estudi que s’hauria d’haver encarregat" als lletrats del Parlament per saber si era preceptiva i tenia viabilitat una querella o una denúncia d’aquestes característiques. Iceta subratlla que caldria fer constar que aquesta iniciativa no té "el suport unànime" dels òrgans de la cambra catalana. 

L'escepticisme de la CUP i la satisfacció de JxCat

Junts per Catalunya s'ha mostrat satisfeta per la presentació de la denúncia i ha lamentat, un cop més, les interferències que s'estan produint en la "voluntat" dels diputats i els drets de la ciutadania. Eduard Pujol ha advertit que no permetran que es "negociï amb la dignitat" dels presos. La CUP, per la seva banda, troba "bé" que s'interposi la denúncia però desconfia de la viabilitat d'aquesta via perquè considera que els jutges són alhora "part" de la situació de "vulneració de drets" dels "presos polítics". La "lluita principal" passa, ha dit la diputada Natàlia Sànchez, per modificar les condicions de la vida de la gent. 

Els comuns demanen a Sánchez que "compleixi la llei"

Els comuns, per la seva banda, consideren "correcta" la denúncia per "defensar els drets polítics" dels diputats, però consideren prioritari el trasllat dels polítics independentistes presos. El diputat David Cid ha especificat que estan en contra de la presó preventiva, però que mentrestant el govern de Pedro Sánchez "ha de complir la llei" i deixar el "sainet de declaracions i contradeclaracions" sobre si l'apropament correspon al jutge o al govern. "És una qüestió d'humanitat; ningú que parli amb les famílies pot defensar que és raonable que siguin en presons de Madrid", ha dit Cid.