La demanda d'escola pública a Barcelona supera la de concertada per primera vegada

El Consorci d'Educació reforça l'oferta de P3 amb 107 places per atendre les famílies que s'havien quedat sense

Redacció
14 de juny del 2018
Actualitzat a les 15:02h
Per primera vegada, la demanda de places a P3 a l'escola pública ha superat la demanda de la concertada. De les 12.760 sol·licituds, 6.442 han estat per a centres públics i 6.318 per centres concertats. Per tant, el 50,5% de les famílies han escollit pública, superant el 49,6% que ho va fer el curs anterior. Es confirma així el canvi de tendència dels darrers anys que ha obligat al Consorci de Barcelona a augmentar el nombre de centres a la ciutat.

En aquest sentit, i de manera extraordinària, el Consorci d'Educació amplia a 107 les places als barris de l'Esquerra de l'Eixample, Gràcia i Horta a partir d'un increment de ràtio i la creació de 2 grups i 1 línia addicionals. D'aquesta manera es vol donar resposta a les famílies que amb l'oferta inicial havien quedat fora de les escoles públiques del barri.

De les 14.030 places que ofereix la ciutat a P3, s'han assignat a Barcelona 6.288 infants en escola pública i 6.462 a escola concertada, un fet que ha generat 211 vacants a la pública i fins a 1 miler a la concertada. Segons les dades del Consorci 92,0% de les sol·licituds entren en la primera opció i el 98,9% en alguna de les opcions demanades. En aquest sentit, segons la sol·licitud s'han completat 12.517 assignacions que se sumen a les 106 assignacions fetes sobre la base de les places que no s'han ocupat. D'aquesta manera, el Consorci ha comptabilitzat fins a 137 assignacions d'ofici, 108 a la pública i 29 a la concertada.

107 noves places públiques

De les 108 assignacions d'ofici a la pública, 89 corresponen a preinscripcions en què la família ha optat només per centre públic, i per tant, des del Consorci, es vol garantir aquesta opció. Són 19 famílies a l'Eixample Esquerre, 6 a l'Eixample Dret, 15 a Vila de Gràcia. Camp d'en Grassot i Gràcia Nova. Per donar resposta a aquestes famílies, el Consorci d'Educació de Barcelona ha creat 107 places noves de manera extraordinària ampliant la ràtio fins a 26 a tots els centres públics d'aquestes zones i a 1 centre concertat, i la creació de tres ''bolets'', és a dir, grups addicionals, a les escoles Ferran Sunyer de l'Eixample, que podria passar a ser una tercera línia l'any vinent, a l'escola Pare Poveda de Gràcia i a l'Escola Font d'en Fargas d'Horta-Guinardó.

Per ocupar aquestes places noves, el Consorci ha assegurat que se seguirà el procediment establert a partir de la llista d'espera de cada centre i confia que el moviment que pugui generar aquests canvis, pugui solucionar la demanda de totes les famílies. Mercè Massa, gerent del Consorci, ha assegurat que en cap cas es vulnerarà cap dret de les famílies que estan en llista d'espera. Per això, a hores d'ara, no poden saber on es generaran les vacants de cada barri, i fixen el 2 de juliol com a data límit per saber la matrícula definitiva de l'any vinent a l'espera de ''l'efecte domino'' que farà l'increment de places.

El nou president del Consorci, Josep González Cambray ha assegurat que totes les famílies que han escollit només pública, tindran plaça pública i que en el cas que a la preinscripció hagin incorporat opcions a la concertada podrien optar a aquestes dues modalitats d'escola. González Cambray però, s'ha compromès a no assignar d'ofici a cap escola concertada religiosa a les famílies que no havien incorporat aquesta opció en la seva preinscripció. En el cas de les famílies que es trobin en aquesta situació, González Cambray els ha animat a presentar la reclamació pertinent per completar tota la tramitació.

1.000 vacants a la concertada

Les dades de preinscripció per al curs 2018-2019 també posen sobre la taula que les escoles concertades tenen unes 1.000 vacants a P3, un fet que per Mercè Massa, obre la porta al ''diàleg'' per donar sortida a aquestes escoles. Tot i que és massa aviat per saber quants grups perdran el concert educatiu, Massa no ha descartat començar a desconcertar en un futur així com ''cap de les hipòtesis'' amb què es pugui treballar. González Cambray ha assegurat que el Consorci donarà resposta a les famílies i es prendran ''les decisions més oportunes'' en un futur.

1.948 alumnes han fet la preinscripció per 1r d'ESO a centres concertats de la ciutat i 4.968 en centres públics, una demanda lleugerament més alta que l'any passat en tots dos casos, per l'increment de població que hi ha en aquesta franja d'edat. Per al curs vinent, Barcelona tindrà un nou institut al districte de Sant Martí i 7 grups addicionals.

En el procés de preinscripció d'enguany també s'ha detectat una davallada de les famílies que al·leguen cobrar la renda mínima, que beneficia en punts al barem general, que han passat de ser el 2,7% al 0,9% de les sol·licituds, mentre que les persones que demostren tenir malalties digestives cròniques han caigut del 3,4% a l'1,5%, un fet que se suma a què s'han descartat un 17% dels casos presentats, enfront l'11% del curs passat.
Arxivat a