El nou govern d'Omella: vicaris progressistes, pastoral social a l'Opus i batalla per Economia

L'arquebisbe de Barcelona fa la primera remodelació de l'equip de l'arxidiòcesi i intenta acontentar totes les sensibilitats eclesials

Juan José Omella, cardenal arquebisbe de Barcelona.
Juan José Omella, cardenal arquebisbe de Barcelona. | ACN
12 de juny del 2018
Actualitzat a les 20:37h
S'ha fet esperar, però finalment ha arribat. L'arquebisbe de Barcelona, el cardenal Juan José Omella, ha renovat el seu govern i ho ha fet amb voluntat de satisfer totes les sensibilitats eclesials. S'han designat cinc nous vicaris territorials, els responsables dels territoris que formen l'arxidiòcesi, i la majoria de delegats (els "ministeris" de l'Església de Barcelona). L'atenció estava centrada en els vicaris, els veritables "capitans" del territori. El principal és el de la zona 1, el centre de Barcelona, que inclou la catedral i parròquies rellevants com la Concepció i la Sagrada Família. Estarà en mans d'Enric Termes, un sacerdot de sensibilitat  progressista i catalanista, amb bones relacions amb l'arquebisbe emèrit, Martínez Sistach.

La dreta diocesana està contenta per haver evitat el nomenament a la zona 1 de Xavier Moretó, de línia progressista i que els segments més tradicionals havien convertit en enemic a bloquejar. També són considerats de línia oberta altres vicaris territorials, com Antoni Casas i Salvador Bacardit. Joan Galtés, un capellà de perfil institucional que ha col·laborat amb tots els arquebisbes des de Ricard Maria Carles, fins ara vicari de la zona 1, és ascendit a provicari general en el que sembla un reconeixement a la seva llarga carrera.

El Seminari i pastoral social en mans tradicionals

Però els sectors conservadors de la diòcesi no poden estar descontents dels canvis efectuats per l'arquebisbe. S'atorga la delegació de pastoral social (que inclou Càritas) a Joan Costa, un sacerdot de l'Opus Dei que és conegut també per mantenir posicions catalanistes en el si de la prelatura. També hi ha un gir a la dreta al Seminari, on Josep Maria Turull, exponent del que els sectors més tancats titllen de "nacional-progressisme", abandona la direcció i és substituït per Felip-Juli Rodríguez, més conservador. A Turull se li dona un bon premi de consolació: la rectoria de la basílica de la Sagrada Família.

Economia, encara en pugna

Ha causat sorpresa que encara no s'hagi designat delegat d'Economia. La nota de l'arquebisbat explicita que el nomenament es farà públic properament. El titular, Antoni Matabosch, es jubila als seus 83 anys. Sembla que el seu candidat seria Ramon Batlle, el sacerdot que és el número dos. Però en l'entorn del cardenal hi ha qui preferiria un laic.