Acollir refugiats, un altre gest de Sánchez

«El nou president espanyol vol desmarcar-se del govern del PP i ahir ho va fer oferint el port de València per al vaixell Aquarius. El gest és d'agrair però no soluciona la qüestió de fons»

12 de juny del 2018
Actualitzat a les 6:53h
Pedro Sánchez fa gestos. Vol mostrar la millor cara per desmarcar-se del govern de Mariano Rajoy i, en algunes de les seves decisions, ja es pot començar a intuir el canvi (no en les que fan referència a Catalunya, on no té previst obrir el meló del dret a decidir). El president del govern espanyol va oferir ahir el port de València per acollir els més de 600 immigrants a bord del vaixell Aquarius, de Metges Sense Fronteres, i rebutjat a Itàlia i Malta. Un decisió del nou president que contrasta amb els incompliments reiterats del govern del PP -i de la majoria de governs europeus- en relació al drama dels refugiats.

L'oferiment de Sánchez –malgrat que finalment s'ha descartat que el buc pugui arribar a València- és un gest que s'ha d'agrair, però no soluciona el problema que té la Unió Europea al Mediterrani, on és incapaç de donar resposta a milers de persones que fugen dels seus països a la recerca d'un futur millor. A això se li suma l'auge de governs populistes com el d'Itàlia, que fa gala de la mà dura amb la immigració i que ahir celebrava amb un repugnant "victòria" que fos finalment Espanya qui oferís una sortida a les 600 persones de l'Aquarius. La decisió de Sánchez també es pot interpretar com un gest de cara a Europa i davant l'actitud lamentable d'Itàlia. 

A Catalunya, Quim Torra va obrir també les portes a acollir els migrants. Ja amb el govern de Puigdemont, el país es va mostrar disposat i preparat per acollir refugiats, una demanda que es va fer evident amb la multitudinària manifestació impulsada per "Volem acollir". Caldrà veure en què es tradueix l'oferta de Sánchez. En aquest àmbit, el diàleg entre els governs català i espanyol sembla que serà més fàcil. Tot plegat a l'espera de solucions reals i de fons de part de la Unió Europea.

Us deixo deu notícies i opinions per començar el dia ben informats. I per cert, molta sort a tots els estudiants que avui comenceu les proves de la selectivitat! 

1. El mur infranquejable del PSOE amb el dret a decidir; per Sara González. 

2. De Feijóo a Pastor: tots els noms de la cursa per rellevar Rajoy; per Pep Martí.

3. 
El PP celebrarà el congrés per elegir el successor de Rajoy el 20 i 21 de juliol.

4. L'Audiència Nacional també considera provada la caixa B del PP valencià.

5. LA VEU DE NACIÓ El desconcert de Ciutadans; l'article de Joan Serra Carné. 

6. 
El Govern s'ofereix per acollir els 600 immigrants a bord de l'Aquarius. 

7. Torra trasllada a la CUP que iniciarà el procés constituent «el més aviat possible»; informa Oriol March.  

8. OPINIÓ
«​Nova etapa»; l'article de Jaume Barberà. 

9. 
Més de 33.500 estudiants afronten la selectivitat. 

10. VÍDEOSDeu anys de «Mediterràniament»: una dècada de l'anunci més esperat de l'estiu.
 

 
Ferran Casas i Manresa
subdirector de NacióDigital

Vols rebre El Despertador de NacióDigital cada matí al teu correu electrònic? 

Fes clic aquí per subscriure't-hi