Torra assumeix el mandat de l'1-O en la presa de possessió que liquida el 155

El president de la Generalitat reclama a Sánchez que prengui riscos i que posi en marxa una negociació "de govern a govern" el més aviat possible

La foto oficial de primer Govern de Quim Torra
La foto oficial de primer Govern de Quim Torra | Govern
02 de juny del 2018
Actualitzat a les 20:01h
Catalunya ja té un Govern efectiu que liquida l'etapa del 155. Els consellers han pres possessió en un acte marcat pel simbolisme, amb presència de familiars dels presos i exiliats, que ha tancat el president Quim Torra amb un discurs encapçalat pels noms de tots els membres de la cúpula del procés que estan tancats a Estremera, Soto del Real i Alcalá Meco o bé exiliats en diversos països d'Europa. "El nostre compromís és la seva restitució", ha ressaltat Torra, que ha destacat el seu lideratge "ètic i polític". El president ha instat Pedro Sánchez -acabat d'investir- a "prendre riscos", a negociar "de govern a govern", per bé que l'ha avisat que vol tirar endavant la República, "la casa de tots", sense fer "ni un pas enrere". El mandat de l'1-O, ha indicat, és cabdal.

"Els familiars pagueu més que ningú el preu de la repressió. Els presos i exiliats són un far, un exemple que fa obrir els ulls a tota Europa. Aquest Govern assumeix el compromís d'avançar d'acord amb l'1-O, és a dir, un estat independent en forma de República. No serà un camí fàcil, hi ha interessos molt poderosos que ho volen impedir", ha destacat el president de la Generalitat, que ha agraït la valentia amb la qual el vicepresident i els nous consellers han assumit el càrrec.

"La responsabilitat serà nostra i només nostra", ha destacat el dirigent de Junts per Catalunya (JxCat), que ha indicat la sort que suposa "representar el país". "Som un Govern per a tothom, tenim un mandat republicà", ha apuntat Torra, que ha apostat per les polítiques socials per als 7,5 milions dels catalans. Un dels primers plans que aprovarà l'executiu serà recuperar les lleis socials suspeses pel Tribunal Constitucional (TC) en el temps en què el govern espanyol ha estat al capdavant de la Generalitat.
 
El 155 s'acaba, ha constatat Torra, que ha anunciat que hi haurà un pla per revertir els efectes de la intervenció. De fet, hi haurà un comissionat que se n'encarregarà específicament. El president ha volgut agrair la feina feta pels treballadors de la Generalitat en aquestes circumstàncies, i també ha tingut paraules per tots aquells que s'han vist afectats per la repressió de l'Estat.
 

Presa de possessió del nou Govern


Protagonisme dels presos i els familiars

Els familiars dels presos polítics i exiliats s'han convertit en els protagonistes de la presa de possessió dels nous consellers. Filles i parelles de Josep Rull, Toni Comín, Lluís Puig i Jordi Turull han llegit cartes dels dirigents -ja sigui des de la presó o bé des de l'exili- per tal de recordar la seva legitimitat i desitjar encerts al nou executiu. "Tenim els drets polítics intactes", ha assenyalat Rull per carta, llegida per la seva dona, Meritxell Lluís. Alba Puig, filla de Lluís Puig -abans a Cultura-, i Betona Comín, germana de Comín -abans a Cultura- han ressaltat la necessitat de restitució.

En les missives, tots ells han agraït a Torra que els nomenés en un primer moment, per bé que després les exigències del govern espanyol fessin renunciar el president a mantenir-los en el càrrec. "Fem un pas al costat", ha destacat Comín, al mateix temps que reivindicava la "legitimitat" que manté a pesar del cessament i de la impossibilitat de fer efectiva la restitució en el càrrec. Torra s'ha compromès -és un "objectiu vital- a tornar-los a fer consellers en el moment en què sigui possible.

Les familiars dels presos i exiliats llegeixen les cartes de renúncia dels consellers legítims que finalment no formaran part de l'executiu

Turull, en una carta des d'Estremera, ha lamentat la "disfunció" de la separació de poders a Espanya, i ha reivindicat trobar solucions a cada problema "pensant en el bé de la Generalitat". L'exconseller de la Presidència ha indicat que la independència és una "causa justa i noble", i ha carregat contra el govern espanyol per voler "empetitir" la democràcia a l'hora de frenar el procés català. "Patirem i costarà, però si anem tots a l'una i actuem pacíficament ens en sortirem", ha apuntat el dirigent del PDECat.

Bernat Pegueroles, marit de Carme Forcadell, expresidenta del Parlament, ha estat l'encarregat de llegir un document que també parlava de la resta de presos, com és el cas d'Oriol Junqueras, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, i d'exiliats. "Van deixar que el poble votés", ha destacat Pegueroles.

Autoritats i simbolisme

Un dels moment més emotius de l'acte ha estat l'entrada dels familiars, que han arribat al Saló després que entressin Quim Torra i Roger Torrent. Els crits de "llibertat, llibertat" han ressonat a Palau durant uns minuts. Ha estat un gest simbòlic per part de l'executiu. Marcela Topor i Susanna Barreda, parelles de Carles Puigdemont i Jordi Sànchez, han estat algunes de les familiars que han fet acte de presència al Palau de la Generalitat.

A la presa de possessió hi han assistit exconsellers amb Puigdemont, com és el cas de Carles Mundó i de Meritxell Borràs. La nòmina d'autoritats ha estat liderada pels expresidents Artur Mas, José Montilla i Pasqual Maragall. Mas s'ha assegurat al costat de la dona de Torra, Carola Miró, davant de la qual hi havia un llaç groc en record als empresonats i exiliats. Ada Colau, alcaldessa de Barcelona, també hi ha assistit.

Reunió a la vista

L'assumpció del càrrec per part dels membres del Govern ha arribat al mateix temps que Pedro Sánchez pren possessió com a nou president del govern espanyol. Torra, en una intervenció davant del consell nacional del PDECat, va reclamar un diàleg "de govern a govern" per tal d'encetar una nova etapa sense oblidar el mandat de l'1-O i del 21-D. És previsible que al llarg de les properes setmanes se celebri una trobada entre els dos nous presidents que exemplifiqui l'obertura d'una nova etapa de diàleg. 

Un dia abans de la presa de possessió, Torra va anunciar a través d'un comunicat que havia presentat una querella per prevaricació contra Mariano Rajoy i Soraya Sáenz de Santamaría per no haver publicat al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) els nomenaments de la primera alineació de consellers disposada pel president. Rajoy i Soraya Sáenz de Santamaría, des d'ahir, ja no ocupen càrrecs públics.  

Aquests són els protagonistes d'un Govern que ja és efectiu.