Els familiars dels presos i exiliats protagonitzen la presa de possessió

Puig, Comín, Rull i Turull envien cartes de renúncia a Torra abans que el nou executiu assumeixi el càrrec

Presa de possessió del nou Govern
Presa de possessió del nou Govern | ND
02 de juny del 2018
Actualitzat a les 12:23h
Els familiars dels presos polítics i exiliats s'han convertit en els protagonistes de la presa de possessió dels nous consellers. Filles i parelles de Josep Rull, Toni Comín, Lluís Puig i Jordi Turull han llegit cartes dels dirigents -ja sigui des de la presó o bé des de l'exili- per tal de recordar la seva legitimitat i desitjar encerts al nou executiu. "Tenim els drets polítics intactes", ha assenyalat Rull per carta, llegida per la seva dona, Meritxell Lluís. Alba Puig, filla de Lluís Puig -abans a Cultura-, i Betona Comín, germana de Comín -abans a Cultura- han ressaltat la necessitat de restitució.

En les missives, tots ells han agraït a Torra que els nomenés en un primer moment, per bé que després les exigències del govern espanyol fessin renunciar el president a mantenir-los en el càrrec. "Fem un pas al costat", ha destacat Comín, al mateix temps que reivindicava la "legitimitat" que manté a pesar del cessament i de la impossibilitat de fer efectiva la restitució en el càrrec. Torra s'ha compromès -és un "objectiu vital- a tornar-los a fer consellers en el moment en què sigui possible.

Turull, en una carta des d'Estremera, ha lamentat la "disfunció" de la separació de poders a Espanya, i ha reivindicat trobar solucions a cada problema "pensant en el bé de la Generalitat". L'exconseller de la Presidència ha indicat que la independència és una "causa justa i noble", i ha carregat contra el govern espanyol per voler "empetitir" la democràcia a l'hora de frenar el procés català. "Patirem i costarà, però si anem tots a l'una i actuem pacíficament ens en sortirem", ha apuntat el dirigent del PDECat.

Bernat Pegueroles, marit de Carme Forcadell, expresidenta del Parlament, ha estat l'encarregat de llegir un document que també parlava de la resta de presos, com és el cas d'Oriol Junqueras, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, i d'exiliats. "Van deixar que el poble votés", ha destacat Pegueroles.

Presència d'autoritats i simbolisme

Un dels moment més emotius de l'acte ha estat l'entrada dels familiars, que han arribat al Saló després que entressin Quim Torra i Roger Torrent. Els crits de "llibertat, llibertat" han ressonat a Palau durant uns minuts. Ha estat un gest simbòlic per part de l'executiu. Marcela Topor i Susanna Barreda, parelles de Carles Puigdemont i Jordi Sànchez, han estat algunes de les familiars que han fet acte de presència al Palau de la Generalitat.

A la presa de possessió hi han assistit exconsellers amb Puigdemont, com és el cas de Carles Mundó i de Meritxell Borràs. La nòmina d'autoritats ha estat liderada pels expresidents Artur Mas, José Montilla i Pasqual Maragall. Mas s'ha assegurat al costat de la dona de Torra, Carola Miró, davant de la qual hi havia un llaç groc en record als empresonats i exiliats. Ada Colau, alcaldessa de Barcelona, també hi ha assistit.
 


Reunió a la vista

L'assumpció del càrrec per part dels membres del Govern arriba tot just al mateix temps que Pedro Sánchez pren possessió com a nou president del govern espanyol. Torra, en una intervenció davant del consell nacional del PDECat, va reclamar un diàleg "de govern a govern" per tal d'encetar una nova etapa sense oblidar el mandat de l'1-O i del 21-D. És previsible que al llarg de les properes setmanes se celebri una trobada entre els dos nous presidents que exemplifiqui l'obertura d'una nova etapa de diàleg. 

Un dia abans de la presa de possessió, Torra va anunciar a través d'un comunicat que havia presentat una querella per prevaricació contra Mariano Rajoy i Soraya Sáenz de Santamaría per no haver publicat al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) els nomenaments de la primera alineació de consellers disposada pel president. Rajoy i Soraya Sáenz de Santamaría, des d'ahir, ja no ocupen càrrecs públics.  

Aixecament del 155

Teòricament, l'acte de presa de possessió dels consellers serveix per aixecar l'article 155 de la Constitució, vigent des del 27 d'octubre de l'any passat. El Govern també vol que l'executiu de Sánchez s'encarregui de posar fi a la intervenció financera de la Generalitat en els termes que el PP, el PSOE i Ciutadans van acordar després que Torra nomenés en un primer moment consellers empresonats i exiliats. Torra també presentarà al·legacions contra els la paralització al Tribunal Constitucional (TC) d'onze lleis d'alt contingut social impugnades durant l'aplicació de l'article 155.

Aquests són els protagonistes d'un Govern que ja és efectiu.