Sánchez promet al PNB mantenir els pressupostos i un inconcret diàleg amb Catalunya

El líder del PSOE convida Rajoy a marxar per iniciativa pròpia: "Dimiteixi, senyor Rajoy. Està disposat a dimitir aquí i ara?"

Pedro Sánchez, defensant el seu programa al Congrés
Pedro Sánchez, defensant el seu programa al Congrés | Europa Press
31 de maig del 2018
Actualitzat a la 13:47h
El líder del PSOE, Pedro Sánchez, està disposat a posar tota la carn a la graella per arrabassar la Moncloa a Mariano Rajoy. L'èxit de la moció de censura està, en aquests moments, a les mans dels cinc diputats del PNB. El líder dels socialistes s'ha tret un as sota la màniga per seduir els nacionalistes bascos i s'ha compromès a mantenir els pressupostos aprovats pel PP de la mà de Ciutadans, del PNB i dels partits canaris i que en aquests moments estan pendents de l'aprovació del Senat. Els 540 milions d'euros d'inversions a Euskadi són clau per garantir el sí del partit del lehendakari Íñigo Urkullu.

Sánchez té clar que si no compta amb el suport d'Albert Rivera necessita els vots dels independentistes catalans i del PNB. Als primers els ha promès "diàleg", però sense concrecions. Ha dit, de fet, que parlarà amb tots els partits i tots els governs autonòmics sense excepció, també amb la Generalitat de Catalunya presidida per Quim Torra, amb la voluntat de no fer del debat territorial un camp de batalla "per dirimir interessos partidistes i electorals". Per ara, però, no ha concretat si pensa anar més enllà a l'hora de seure a la taula amb Catalunya. Sí ha dit, però, que atendrà la "complexitat" sota el criteri de la "descentralització territorial" però també des del compliment de la Constitució.

Acusa Rajoy d'utilitzar el conflicte amb Catalunya per "aferrar-se" a la presidència

Sánchez ha assenyalat que és el govern del PP el que ha posat més en "risc la integritat territorial" amb la seva "ineficiència i incapacitat per abordar els conflictes territorials". Ell, ha dit, no pensa "contribuir a la crispació en aquest debat". El líder del PSOE ha assenyalat el PP com la gènesi del conflicte amb Catalunya per haver presentat el recurs contra l'Estatut al Tribunal Constitucional i l'ha acusat d'utilitzar Catalunya per guanyar vots a la resta d'Espanya. "Ara, està pagant aquesta estratègia suïcida per al país de confrontar territorialment per arribar a la Moncloa. Nosaltres no ho farem", ha advertit Sánchez. 

El problema d'arrel política que hi ha a Catalunya, ha dit Sánchez, no es pot resoldre "amagant-se darrere dels tribunals i de les togues" i per això s'ha compromès a "desfer el nus" tot asseient-se a parlar per "tendir ponts" amb el "legítim representant de la Generalitat" malgrat que ha reconegut que no li agrada el seu pensament escrit. Si no ho ha fet Rajoy, ha considerat Sánchez, és perquè "pateix i és víctima de la seva estratègia de confrontació territorial que, paradoxalment, és el seu gran escut per romandre al front de la presidència d'Espanya".

Amb tot, Sánchez ha defensat que ell no és un "trenca-pàtries", com diuen entre les files dels populars, i ha recordat que els socialistes van pactar amb el govern espanyol l'aplicació del 155 i que alcaldes socialistes van batallar contra l'1 d'octubre. L'ha alertat, a més, que alimentar un "debat nociu contra l'Espanya plurinacional" no fa més que donar ales a Ciutadans. "En el discurs espanyolista nacionalista és més creïble Rivera que vostè", li ha etzibat Sánchez. El líder del PSOE ha tornat a onejar la bandera de l'Espanya plurinacional : "Espanya és una nació i dins d'ella hi ha territoris que se senten nació".

A l'espera de la decisió del PNB

Per atraure el "sí" dels nacionalistes bascos ha posat sobre la taula el moll de l'os per decantar la decisió del PNB: els comptes que van ser aprovats fa tot just una setmana. S'ha compromès a mantenir-los malgrat que no els considera útils per abordar els "grans reptes" de l'Estat, com el combat contra la desigualtat. Malgrat tot, ha argumentat, els manté per "responsabilitat" i per garantir "la governabilitat del país", una afirmació que ha arrencat els riures de la bancada dels populars.