Sánchez, a Rajoy: «Està disposat a dimitir ara i aquí?»

El líder del PSOE es compromet a dialogar "amb totes cadascuna de les forces parlamentàries" i "amb tots els governs autonòmics"

Pedro Sánchez, aquest dijous al Congrés
Pedro Sánchez, aquest dijous al Congrés | Europa Press
31 de maig del 2018
Actualitzat a les 11:19h
La moció de censura està ja en marxa, però el líder del PSOE, Pedro Sánchez, ha donat encara una última oportunitat a Mariano Rajoy perquè marxi per voluntat pròpia avortant, fins i tot, el propi debat d'aquest dijous. "Dimiteixi, senyor Rajoy. Està disposat a dimitir aquí i ara? Dimiteixi i aquest debat acabarà", ha etzibat el líder dels socialistes mirant al president espanyol des del faristol de l'hemicicle, una plataforma que va perdre des de que va renunciar a l'escó a finals del 2016.

Incòmode silenci posterior a l'hemicicle. Dirigents populars han dit per activa i per passiva que dimitir no entra dins dels plans del president espanyol. Amb tot, Sánchez no llença la tovallola perquè la pressió acabi fent cedir el líder del PP. Davant de tots aquells que l'han acusat de voler desestabilitzar Espanya, Sánchez ha reivindicat que mai abans havia estat tan necessària una moció democràtica. "Per higiene democràtica", ha argumentat.

L'"atrinxerament" d'una estabilitat de "cartró-pedra"

El líder del PSOE ha onejat la seva coherència d'haver plegat del Congrés precisament per no facilitar la investidura de Mariano Rajoy amb l'abstenció que el PSOE va secundar. Ha desplegat el memorial de greuges de la corrupció que afecta el PP i ha assenyalat dades demolidores, com els 900 càrrecs públics imputats per corrupció i els 12 exministres dels governs de José María Aznar que estan "investigats, processats o a la presó".

Adreçant-se a tota la cambra, Sánchez ha fet una crida a no "normalitzar" la corrupció amb independència de què pensen i què voten i a fer fora a un president del govern que s'"atrinxera en el càrrec" i no es dona per al·ludit. "La seva soledat és l'epitafi d'un temps política que ja ha acabat per molt que s'entesti en viure en una estabilitat que és de cartró-pedra".

Per tirar endavant un govern socialista que garanteixi l'estabilitat, Sánchez s'ha compromès a dialogar "amb totes  cadascuna de les forces parlamentàries" i "amb tots els governs autonòmics", una picada d'ullet tant als independentistes com a Euskadi.

Ábalos: "El PP ha creat un cercle perfecte de corrupció"

Els 350 diputats al Congrés afronten hores de gran voltatge a l'espera de si el PNB farà prosperar o no la iniciativa de Pedro Sánchez per fer fora Mariano Rajoy de la Moncloa. Ha estat el diputat i secretari d'Organització socialista José Luis Ábalos el primer en prendre la paraula per explicar per què el seu partit ha presentat una moció de censura: "El PP ha creat un cercle perfecte de corrupció".

Matí de cares llargues entre els populars, de nervis entre les files socialistes i eufòria continguda entre alguns diputats de Podem. "Vostès s'han finançat irregularment", ha deixat anar Ábalos enmig d'aplaudiments de bona part de l'hemicicle tot deixant clar que "el PSOE era Gürtel i Gürtel era el PSOE". El dirigent socialista ha entonat un dur discurs contra la corrupció. Ha insistit que el PP és "part d'un autèntic sistema de corrupció institucional" i ha lamentat que el seu màxim dirigent hagi "enfonsat fins a límits insospitats la dignitat de la seu que ocupa" perquè no ha tingut "la decència de dimitir". En el seu torn de rèplica, Ábalos s'ha recreat en l'immobilisme del PP: "Sabem que lo seu no és convocar eleccions, és aguantar".

"Col·laboraran amb la impunitat?"

Ábalos ha assegurat que si ell està presentant aquest dijous la moció és perquè els populars no entenen "la gravetat" del fet que una sentència qüestioni la credibilitat de Rajoy i consideri acreditada la caixa B del PP. Tot plegat, mentre els ciutadans patien els efectes de la crisi i batallaven per arribar a finals de mes. "Vostès mai han fet res, no han demanat perdó i han enganyat la ciutadania, però ara hi ha una sentència", ha advertit. És per això que Ábalos ha emplaçat tots els grups de la cambra a votar a favor de la moció de censura: "Col·laboraran amb la impunitat?".

"Si aquesta cambra no reacciona avui, què farem quan arribin més sentències? No podem normalitzar la corrupció ni a les nostres vides ni a les institucions", ha afegit Ábalos. S'ha adreçat directament al PP quan ha assegurat que els "importa poc l'Estat i Espanya". "Només els importa la seva supervivència i no els importa, per aquest objectiu, debilitat la imatge de l'Estat", ha dit.

Un debat sobre "la democràcia"

Ábalos ha resumit que la moció no pot ser "instrumental", com demana Ciutadans, ni ser substituïda per unes eleccions perquè la cambra ha de deixar clar el seu "rebuig" a la corrupció. En realitat, ha dit, el que es debat aquesta vegada amb la moció de censura és "la democràcia".

Davant d'aquells que acusen Pedro Sánchez de ser "el Judes d'Espanya", el secretari d'Organització del PSOE ha argumentat que l'únic que han fet els socialistes és utilitzar precisament un mecanisme constitucional contra un partit que ha vulnerat la llei. "Censura, estabilitat i eleccions", ha resumit.

Si bé Rajoy ha centrat la seva resposta en els casos de corrupció que també pesen sobre les esquenes del PSOE, com els dels ERO d'Andalusia, Ábalos ha reblat que els socialistes no tenen a cap dirigent a qui li hagin de dir que marxi perquè "ja ho han fet".