Junts fem més Nació     FES-TE SUBSCRIPTOR


El govern rebaixa l'eufòria sindical i xifra en un 15% la participació de la vaga

per Redacció Barcelona, 8 de juny de 2010 a les 07:41 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 8 de juny de 2010 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Imatges de la manifestació a Barcelona Foto: Dani Alonso  


14:20 Manifestació a Barcelona

Els sindicats han pres els carrers del centre de Barcelona en la manifestació per protestar contra la retallada dels sous dels funcionaris i la congelació de les pensions. Segons els sindicats, unes 150.000 persones recorren la distancia entre Ronda Universitat i la Plaça Sant Jaume (30.000 segons la Guàrdia Urbana). El president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, és el blanc de les crítiques de pancartes i crits dels manifestants. Aquesta manifestació és l'acte central a la capital catalana de la vaga de funcionaris i treballadors públics convocada per tots els sindicats per protestar contra les mesures de retallada en els seus sous i la congelació de les pensions anunciada pels governs espanyol i català.Dades de participació a les 14:10


El Govern de la Generalitat ha assegurat que la vaga del sector públic que ha estat convocada aquest dimarts ha tingut un seguiment d'entre un 13 i un 15% de mitjana. Una jornada que, segons ha assegurat l'executiu, s'està desenvolupant 'sense incidències remarcables'. El conseller d'Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet, ha assegurat que l'executiu 'respecte' el dret de vaga dels treballadors públics, però ha reafirmat la 'necessitat' de fer una 'reducció immediata' del dèficit públic. Segons Huguet, cal fer 'sacrificis' per poder mantenir l'estat del benestar i ha recordat que en aquests moments s'està parlant de rebaixes salarials i no d'eliminació de llocs de treball.

El 10'99% dels treballadors de l'Estat fan vaga durant el matí, segons el govern espanyol 
 
La secretària d'Estat de la Funció Pública, Consuelo Rumí, ha informat que la xifra de seguiment de la vaga acumulada des del torn de nit fins a les 13 hores en l'Administració General de l'Estat és d'un 10'99% de mitjana. Aquesta dada no té en compte l'impacte de la vaga a la resta de les administracions públiques, ni els treballadors de les comunitats autònomes ni la dels ajuntaments. En la seva primera compareixença, Rumí havia xifrat el seguiment durant el torn de nit en un 15,94%, el que suposaria cinc punts de descens durant aquest matí. La secretària d'Estat té previst tornar a comparèixer aquesta tarda


Seguiment de fins al 75% de la vaga al sector públic, segons els sindicats 
 
CCOO i UGT han xifrat entre un 73 i un 75% el seguiment de la vaga del sector públic d'aquest dimarts. Segons han explicat en un comunicat, més d'un 50% dels centres escolars de Catalunya estan afectats per la vaga. Al Departament de Justícia l'aturada és seguida per entre un 80% i el 85% de la plantilla, mentre que a l'administració local arriba al 70-80% i als Departaments de la Generalitat a un 75% de seguiment. En el sector de la Sanitat el seguiment està sent del 52%, excepte els serveis mínims. UGT ha destacat que la convocatòria contra la retallada dels sous públics ha estat un èxit i que FGC i la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals estan seguint estrictament els serveis mínims.Segons el govern de la Generalitat la participació mitjana a la funció pública que depèn de l'asministració catalana ha estat del 13 i 15%.

CCOO i UGT han xifrat en un 60% els centres escolars de Catalunya que estan seguint l'aturada, tot i que depenent del territori baixa fins al 50%. UGT ha ofert les dades per demarcacions, que situa en un 58% el seguiment a la demarcació de Barcelona, un 52% a la de Girona, un 56% a la de Tarragona i en un 49% a Lleida.

A les escoles bressol de Barcelona, el seguiment és del 65%, mentre que a la concertada, el seguiment de l'aturada ha 'superat àmpliament les expectatives', segons el sindicat CCOO, tot i 'les dificultats de mobilització del sector dels últims anys i la intoxicació' de la patronal i algun sindicat amb l'objectiu de desestabilitzar.

El port de Barcelona està tancat i el seguiment de la vaga és total, mentre que a Correus, el seguiment és del 90% i els treballadors dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya i els de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals només funcionen els serveis mínims.

A Justícia, l'aturada ha arribat al 85% mentre que a l’administració local arriba al 80% i als Departaments de la Generalitat a un 75% de seguiment. En el sector de la Sanitat el seguiment està sent del 52% fora dels serveis mínims.

D'altra banda, a primera hora del matí, s'han encadenat un grup de delegats sindicals a les portes del Departament de Recursos Humans de l'Ajuntament de Barcelona i des de les nou del matí hi ha una concentració dels treballadors sanitaris a les portes de l'Hospital de la Vall d'Hebron.

15,94 % segons el govern espanyol al torn de nit

La secretària d'Estat de la Funció Pública, Consuelo Rumí, ha avançat a les 10 del matí la dada del seguiment de la jornada d'atur del torn de nit a l'Administració General de l'Estat, que ha xifrat en el 15,94% de mitjana. Aquesta dada no té en compte l'impacte de la vaga a la resta de les administracions públiques ni al torn de matí.

Rumí ha assegurat que els serveis mínims estan 'garantits' i ha destacat la 'normalitat' amb què està transcorrent la jornada tret d'alguns incidents puntuals. Segons ha apuntat, a Correus el seguiment ha estat del 13,2%, i a Presons el 10%. La secretària d'Estat té previst tornar a comparèixer a la una del migdia per donar a conèixer el seguiment durant el matí.

Poca incidència als transports públics

Els transports han viscut amb normalitat les primeres hores de la vaga del sector públic. A Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, el personal de la qual s'ha sumat a la vaga, els trens han circulat amb les freqüències i horaris previstos pels serveis mínims. Fonts de l'entitat expliquen que 60.433 viatgers (més del 74% dels que l'utilitzen en un dia habitual) amb viatjat amb FGC.

Tampoc hi ha hagut incidències a Renfe, on només segueix la vaga un dels sindicats minoritaris. Fonts de la companyia expliquen que hi ha hagut el mateix nombre d'usuaris que en qualsevol dia laborable. Pel que fa a les carreteres, des del Servei Català del Trànsit indiquen que no hi ha hagut incidències destacades.

Hospitals i centres de primària, sense incidències

 
 Els hospitals i els centres d'atenció primària catalans no han registrat cap incidència important durant les primeres hores de vaga, segons fonts del Departament de Salut. L'Hospital de la Vall d'Hebron de Barcelona, per exemple, no ha hagut d'anul·lar cap intervenció i les consultes externes i els serveis d'urgències han funcionat amb total normalitat aquest matí. Els usuaris consultats per l'ACN han assegurat que no han notat els efectes de la vaga i que l'hospital funcionava com un dia qualsevol. L'únic fet destacat és que un centenar de metges i infermeres s'han concentrat davant l'edifici de l'hospital per protesta per la retallada de sous.
Notícia anterior 8 .14


De moment, un 80% dels torns nocturns, segons CCOO, ha seguit la convocatòria de vaga. Més de 382.000 persones estan cridades a la vaga del sector públic d'aquest dimarts, segons dades del ministeri d'Administracions Públiques, el Departament de Governació i Idescat. En canvi, els sindicats CCOO, UGT, USOC, IAC i CSI-F calculen que els treballadors del sector públic cridats a la vaga poden arribar al mig milió. Les organitzacions han convocat les mobilitzacions com a resposta a la retallada salarial que van aprovar els governs català i espanyol. La Generalitat compta ara mateix amb 164.808 funcionaris, però també està cridat a la vaga el personal de les empreses públiques, consorcis, fundacions, administració local i de l'Estat, entre altres, que en total sumen 382.730 treballadors.

Incidències viàries

Dos punts de la xarxa viària catalana presenten dificultats de trànsit relacionades amb la vaga de funcionaris a la qual estan cridades aquest dimarts 382.000 persones. El primer punt és a la ronda Litoral de Barcelona, la carretera B-10, a la Zona Franca. Allà treballadors del port barceloní tallen l'accés al complex des de poc després de les 7 del matí i provoquen tres quilòmetres de cua en sentit nord. L'altre punt que registra incidències és la B-30, el lateral de l'autopista AP-7, en terme municipal de Cerdanyola del Vallès, on s'han cremat uns pneumàtics i s'ha hagut de tallar un carril.

  Renfe i TMB funcionaran amb normalitat.

Per la seva banda, el Departament de Treball ha decretat serveis mínims en la majoria de serveis que dóna la Generalitat i el funcionament normal en serveis crítics com les emergències mèdiques.

Els sindicats mantenen les mobilitzacions que van anunciar la setmana passada i es manifestaran a les 12 del migdia a Barcelona, des de la plaça Universitat fins a la plaça Sant Jaume, sota l'eslògan 'No a la retallada de pensions i salaris. Sí als serveis públics. Que la crisi la paguin els especuladors'.

Serveis mínims en sanitat

Concretament, a l'assistència sanitària a centres i establiments sanitaris públics i privats concertats, hi haurà funcionament normal a serveis d'urgències, unitats especials (UCI, UVI, unitats coronàries, d'hemodiàlisi, neonatologia, parts i radioteràpia-quimioteràpia i altres d'urgència vital), activitat quirúrgica inajornable i tractaments de ràdio i quimioteràpia en situacions urgents, atenció als malalts ingressats, tant assistencial com bàsica d'infermeria i hotelera, neteja de les àrees d'alt risc (quiròfans, unitats de grans cremats, prematurs, UCI i UVI, sales de parts, unitats d’infecciosos i d'immunodeprimits, laboratori d'urgències, cuines...), transport sanitari per atendre les urgències i coordinació d'urgències i sistemes d'emergències.

En aquest àmbit, hi haurà serveis reduïts a centres d'assistència extrahospitalària. Es garantirà l'assistència urgent durant l'horari habitual de cada centre. El servei es prestarà com a mínim amb un 25% de la plantilla, tot i que si el servei el presta una única persona, aquesta haurà de romandre. En la resta de serveis, com a mínim hi haurà el mateix funcionament que en un dia festiu (si a algun centre la plantilla no varia entre els dies festius i els laborables, el 50% de la plantilla).

Educació

Pel que fa als centres docents públics i privats concertats no universitaris i llars d'infants, a tots els centres hi haurà una persona de l'equip directiu (director/a, cap d’estudis, responsable de coordinació pedagògica o secretari/a), així com un auxiliar administratiu/va o un subaltern/a.

Addicionalment, en els centres d'ensenyament infantil i de primària (3 a 12 anys), hi haurà un docent per cada quatre unitats o grups de classe i el 25% de la plantilla en llars d'infants (0 a 3 anys).

Serveis socials, seguretat civil i emergències

En centres d'atenció i gestió de trucades d’urgències i emergències hi haurà el servei habitual. En l'Institut Català d'Assistència i Serveis Socials i altres centres concertats que realitzen funcions d'assistència i serveis socials, hi haurà funcionament normal a menjadors socials i, com a mínim, el mateix funcionament que en un dia festiu a les residències per a la gent gran i persones disminuïdes i centres d’acolliment, atenció especial, residències, pisos-llar.

També en ajuda a domicili en serveis urgents, necessaris i inajornables. En els centres de dia, es donarà un funcionament normal al servei de menjador i com a mínim el 50% en la resta de serveis. Pel que fa als serveis de comunitats infantils/juvenils, hi haurà, com a mínim, el 50% dels serveis. En teleassistència, com a mínim es donarà el servei de teleoperadors i personal assistencial.

En emergències i seguretat civil (Direcció General de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments), es quedarà el personal de guàrdia de: bombers; tècnics especialistes; operadors de control central; encarregats d’heliport; manteniment d’helicòpters; caps de guàrdia; personal de guàrdia de la Sala Central; personal de magatzem; metges i diplomats en infermeria del GEM.

Transports i mitjans de comunicació

Als Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), circularan la meitat de trens del servei habitual de 6:30 a 9.30 i de 17 a 20 hores i el 25% al Cremallera de Núria entre el municipi de Queralbs i Núria. Els líders sindicals han dit que només estan convocats a la mobilització els treballadors de FGC, mentre que Renfe ha anunciat serveis mínims perquè CGT, un dels sindicats minoritaris de la companyia ferroviària, ha cridat a la vaga, tot i que tant CCOO com la UGT no han fet convocatòria.

A la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) i empreses filials, s'hi emetran el 50% del servei de notícies (telenotícies i radionotícies).

Justícia i serveis penitenciaris

Pel que fa als Serveis penitenciaris, de rehabilitació i de Justícia Juvenil, hi haurà el 70% del personal, distribuït segons les necessitats dels serveis, i funcionament normal en els Centres educatius de Justícia Juvenil i Equips d'Execució de Mesures de Medi Obert a atenció directa al menor i assistència sanitària. En aquest àmbit, hi haurà serveis reduïts del 50% del personal a mediació i assessorament i equip d'execució de mesures en medi obert i del 80% del personal a serveis.

A l'Administració de Justícia, hi haurà serveis de guàrdia a Jutjats de Primera Instància i Instrucció, Jutjats d'Instrucció, Jutjats de Violència sobre la Dona, Jutjats de Menors, i Institut de Medicina Legal. En altres jutjats, s'ha de consulteu el detall a l'Ordre de Serveis Mínims del web del Departament de Treball.

Pel que fa a l'Administració de la Generalitat de Catalunya, hi haurà una persona per unitat orgànica o centre de treball del personal directiu. En els serveis de registre de documents (o bé Oficines d'Atenció Ciutadana), s'hi donaran serveis de control d'accés i serveis de telefonia amb tres operadors si el centre té fins a 100 treballadors, i amb quatre operadors si el centre té més de 100 treballadors. Quedarà una persona per als serveis que tramitin actuacions amb terminis preclusius o que pel seu incompliment puguin provocar la pèrdua o perjudicis greus de drets o interessos de tercers.

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 5,90€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

 

Participació