Moviments al PSOE per forçar una moció de censura contra Rajoy

Els socialistes analitzaran en una reunió de l'executiva aquest divendres si prenen la iniciativa per intentar fer fora el PP de la Moncloa

El líder del PSOE, Pedro Sánchez, en una roda de premsa
El líder del PSOE, Pedro Sánchez, en una roda de premsa | Flickr PSOE
24 de maig del 2018
Actualitzat a les 21:21h
Els silencis en política solen estar plens de contingut. Aquest dijous, dia en què la sentència del cas Gürtel lesiona greument la credibilitat de Mariano Rajoy i conclou que el PP va formar part d'un "autèntic i eficaç sistema de corrupció institucional, que el líder del PSOE, Pedro Sánchez, no n'hagi dit res és un símptoma del debat que en les darreres hores s'ha obert dins del socialisme. Ja hi ha federacions que han posat sobre la taula que ha arribat el moment de presentar una moció de censura.

El partit ha convocat per aquest divendres una reunió extraordinària de l'executiva precisament per analitzar la seva resposta i estudiar si tira endavant una moció per fer fora el líder del PP de la Moncloa després que els populars hagin estat condemnat a títol lucratiu pel cas Gürtel. Fins ara, Sánchez s'ha negat a presentar una moció de censura que, a més del suport de Podem, depengui dels vots dels partits independentistes per prosperar.

Amb tot, una de les possibilitats que se sospesa a Ferraz és plantejar la disposició a tirar endavant la moció condicionada al suport de Ciutadans, fet que deixaria en mans d'Albert Rivera la decisió final. El moviment és llegit per una part del partit més com una estratègia per prendre la iniciativa i posar contra les cordes Cs per intentar frenar el seu creixement que no pas com una acció que pugui tenir èxit.

De fet, segons publica Europa Press, hi ha "molta preocupació" entre els càrrecs del PP però, malgrat tot, veuen difícil que acabi quallant la moció de censura. A Ferraz hi ha qui valora que encara que no s'obtingués prou suport a la moció el PSOE podria obtenir-ne rèdit tot i que també hi ha qui alerta dels riscos de comptar amb el suport dels independentistes en l'intent.

Veus que han anat 'in crescendo'

En les darreres hores, les veus que demanen al PSOE que prengui la iniciativa han anat in crescendo de portes enfora i de portes endins. La primera dirigent territorial socialista que ha demanat obertament que s'activi la moció ha estat la secretària general del Partit Socialista de Navarra, María Chivite. "És inassumible en un sistema democràtic tenir al capdavant del govern a un partit condemnat per corrupció", ha afirmat a través de Twitter, on afegeix que cal "represtigiar les institucions". També ho ha fet la presidenta de les Illes, Francina Armengol, que ha dit que "Espanya no mereix ser governada per un partit condemnat per corrupció". El portaveu socialista, Óscar Puente, és també favorable a presentar la moció malgrat que per ara no ha dit res públicament.
 
El PSC, per la seva banda, no es pronunciarà públicament abans d'escoltar demà quina és la proposta de Sánchez, segons han explicat fonts de la direcció a NacióDigital. Amb tot, dirigents consultats dels socialistes catalans afirmen que la possibilitat és "real" i que el líder del PSOE té una "oportunitat" d'or que no hauria de perdre. Això sí, apunten que Cs hauria de donar-hi suport.

El 'pressing' Ciutadans

De fet, el pressing Ciutadans ja ha començat obertament a través de les xarxes socials. El diputat del PSC al Congrés José Zaragoza ha estat un dels dirigents que s'ha sumat a la crida al partit taronja ha donar suport a una possible moció. "No veu que hem d'unir-nos per recuperar l'orgull de pertànyer a aquesta gran nació fent fora Rajoy?", ha dit el dirigent català a Twitter. Fins ara, les respostes tant de Podem com de Ciutadans han estat previsibles. Mentre que el secretari general de la formació lila, Pablo Iglesias, ha encoratjat Sánchez a presentar una moció de censura tot garantint-li el seu suport i ha apel·lat també al suport dels partits catalans. Rivera, 24 hores després d'haver ajudat Rajoy a aprovar els pressupostos, s'ha limitat a afirmar que estudiaria si seguiria apuntalant o no el govern de Rajoy.

Rajoy ja es va enfrontara una moció de censura fa tot just un any, quan el líder de Podem la va presentar i es va proposar ell com a president. L'intent no va reeixir, ja que Iglesias només va comptar amb els vots a favor de Compromís, ERC i Bildu. En aquell moment, Sánchez acabava de guanyar les primàries i el PSOE es va abstenir.