Els jutges tampoc es creuen Rajoy

La setmana en la qual ha desencallat els pressupostos es tanca malament per al president espanyol, que veu lesionada la seva credibilitat amb la sentència de Gürtel i ja s'ensuma una moció de censura del PSOE. També són protagonistes Eduardo Zaplana, Andrés Iniesta, Valtònyc, Björn Borg i John McEnroe

25 de maig del 2018
Actualitzat a la 13:17h

El PP es desgasta. L'anàlisi ja no se cenyeix només a l'estat d'ànim de determinats dirigents populars -preocupats pel plom a les ales que suposa la corrupció i l'ascens demoscòpic de Ciutadans-, és una radiografia precisa dels mals del partit, ferit pel degoteig incessant de comportaments il·lícits. La sentència del cas de Gürtel no és una estocada qualsevol: condemna el PP per la seva implicació a títol lucratiu en la trama, deixa acreditada l'existència de la caixa B -pilotada per l'extresorer Luis Bárcenas i sempre negada per la cúpula- i assenyala Mariano Rajoy.

La setmana en la qual ha desencallat els pressupostos es tanca malament per al president espanyol, que veu lesionada la seva credibilitat. Així es detalla en la sentència redactada pels magistrats de l'Audiència Nacional -amb un vot particular-, que considera poc "versemblant" el testimoni del líder del PP per "rebatre la contundent prova existent sobre la caixa B del partit". A Rajoy, pressionat per Ciutadans i exigit pel PSOE, tampoc se'l creuen els jutges.

Si voleu conèixer tots els detalls de la primera sentència del cas Gürtel us recomano que repasseu les claus que n'han desgranat Oriol March i Aida Morales. Aquest divendres haurem d'estar atents als moviments de Pedro Sánchez, que encara no s'ha pronunciat sobre la resolució judicial i les seves conseqüències polítiques. El PSOE ha convocat una reunió urgent de l'executiva federal i a Madrid ja es parla de moció de censura. Sara González situa les coordenades del que es cou a les files socialistes en aquest article.

Les subvencions concedides per la Diputació, sota sospita. Hores abans que transcendís la sentència del cas Gürtel, a Catalunya es desplegava un gran operatiu policial per investigar un presumpte frau de dos milions d'euros a través de subvencions concedides per la Diputació de Barcelona en el mandat anterior a entitats de cooperació. La CUP i la CGT ja havien denunciat irregularitats en el passat. De la trentena de detencions practicades per la UDEF, la més cridanera va ser la de l'expresident de l'ens provincial Salvador Esteve. Només cinc dels investigats continuaven aquest dijous a la nit detinguts, entre els quals l'exdirector de relacions internacionals de la Diputació, l'alcalde de Tordera i l'exdirigent de CDC Víctor Terradellas. Esteve Plantada reflexiona en aquest article d'opinió sobre una curiosa paradoxa: que l'operatiu de la policia espanyola -preventivament telegrafiat a mitjans amb seu a Madrid- coincidís amb la sentència del principal cas de corrupció del PP. 

Zaplana, el declivi de l'aznarisme. La detenció i posterior empresonament d'Eduardo Zaplana -per presumptes delictes de blanqueig de capitals i malversació- sepulta l'etapa de vaques grasses del PP al País Valencià. En els últims dies s'han escrit molts perfils de qui va ser president de la Generalitat valenciana i ministre d'Aznar, miraculosament deslliurat dels esquitxos de la corrupció que fins ara havien tacat de dalt a baix els populars valencians. Us en recomano un parell. El primer, el que firmava Pep Martí a NacióDigital, en què destacava l'estil desvergonyit d'un Zaplana que va ascendir amb moviments sospitosos des de l'alcaldia de Benidorm fins a l'executiu espanyol. El segon, signat per Joan Cantarero a publico.es, amb referències incloses al suport que va obtenir Zaplana del seu exsogre falangista i les estranyes operacions urbanístiques en sintonia amb Julio Iglesias. Per cert, el cantant sempre es referia a l'exministre com a "el campeón". Des d'ahir ho és menys, perquè dorm a la presó de Picassent.

Compte enrere per a les municipals. Aquest dijous ha fet tres anys exactes de les últimes eleccions municipals. Als ajuntaments es fan balanços i ja s'enfoquen els comicis del 2019. A NacióDigital, també. Estem preparant un especial dels pròxims comicis locals que estarà encapçalat per una conversa pausada amb quatre alcaldesses metropolitanes: Ada Colau (Barcelona), Núria Parlon (Santa Coloma de Gramenet), Dolors Sabater (Badalona) i Mercè Conesa (Sant Cugat). Aquest cap de setmana no us perdeu les reflexions que ens van fer totes quatre al Saló de Cent de l'Ajuntament de Barcelona. Completarem l'entrevista a les alcaldesses metropolitanes amb un extens balanç de la gestió del govern Colau i un reportatge sobre el moment polític a deu de les principals ciutats del país.
 

Vist i llegit

Una de les anàlisis més contundents de la sentència del cas Gürtel la formulava aquest dijous Pedro J. Ramírez, ànima i comandant d'El Español, que reclamava la dimissió immediata de Mariano Rajoy. Amb la mateixa formulació del mític "Váyase señor González" que repetia Aznar al Congrés, el periodista encapçala el seu editorial -en vídeo- amb un "Váyase señor Rajoy, acorte esta agonía". I aporta tres arguments per laminar el crèdit del líder del PP: que la sentència acredita que el seu partit s'ha estat finançant il·legalment, que el president espanyol va mentir quan assegurava que al PP no hi havia una caixa B i que va protegir els dirigents corruptes coneixent les seves irregularitats. En l'anàlisi, Pedro J. subratlla que Rajoy va rebre "300.000 euros en sobresous il·legals". "La prioritat dels espanyols és expulsar-lo com més aviat millor", sentencia.


     La frase de la setmana

"És un desafiament a la meva carrera". Andrés Iniesta ja és jugador del Vissel Kobe japonès, club en el qual havia militat un dels ídols del manxec, Michael Laudrup, quan el danès es trobava en l'ocàs de la seva carrera. Els moviments de l'empresari Hiroshi Mikitani, propietari de Rakuten, han conduït Iniesta al Japó després de tancar dues dècades d'èxit com a blaugrana. L'oferta és suculent: segons la Cadena Ser ingressarà prop de 25 milions d'euros per temporada i mantindrà el cordó umbilical amb el Barça, perquè l'entitat té la intenció d'inaugurar a Kobe una Masia que el migcampista apadrinarà. Si voleu degustar els últims moments d'Iniesta al Camp Nou, us deixo aquest vídeo lacrimogen. Els culers el trobarem molt a faltar.

 
El nom propi

Valtònyc havia d'ingressar a presó aquest dijous, però ahir no se'n coneixia la seva localització. El raper mallorquí -condemnat a tres anys i mig per injúries a la Corona, i enaltiment del terrorisme pel contingut de les seves cançons- s'ha convertit en un dels protagonistes de la setmana, homenatjat a Barcelona i citat al Parlament Europeu, en un debat sobre la llibertat d'expressió. Sobre Valtònyc ja pesa una ordre de detenció internacional dictada per l'Audiència Nacional i s'afegeix a la llista de ciutadans perseguits per la justícia espanyola. Una llista que comença a ser extensa.


Els imperdibles

Des d'avui, La Brúixola canvia d'horari. La rebreu cada divendres al matí i així enfilarem el cap de setmana, que sempre convida a dedicar una estona d'oci al cinema. Per als que no n'hagueu tingut l'oportunitat, us recomano el film Borg McEnroe, dirigit per Janus Metz Pedersen, que retrata una de les rivalitats més magnètiques de la història de l’esport, sintetizada en la final de Wimbledon del 1980. El duel entre dues de les figures més legendàries del tennis, Björn Borg i John McEnroe, transporta l'espectador a la gespa de l’All England Club, i se submergeix en la personalitat del suec i el nord-americà, icones de dues maneres d'entendre el tennis i la vida. La pel·lícula empeny també a recuperar Open, l'autobiografia d'Andre Agassi, escrita amb tant encert per J. R. Moehringer. Degusteu-ho tot si teniu temps. Bon cap de setmana!


Joan Serra i Carné
cap de Política de NacióDigital



Vols rebre "La brúixola" de NacióDigital cada divendres a la tarda al teu correu electrònic?
 
Fes clic aquí per subscriure't-hi