Torra i Rajoy guanyen temps en el pols pel nomenament dels consellers

El president de la Generalitat referma la decisió de nomenar consellers els presos, mentre el govern espanyol continua frenant la publicació dels nomenaments al DOGC

Quim Torra, sortint de la presó d'Estremera
Quim Torra, sortint de la presó d'Estremera | Govern
21 de maig del 2018
Actualitzat a les 20:58h
Temps mort. Stand by. Una nova jornada de reflexió. La Segona Pasqua ha servit al president de la Generalitat, Quim Torra, però també al seu homòleg espanyol, Mariano Rajoy, per guanyar una mica més de temps. Compte enrere fins al dimecres, quan està previst la presa de possessió dels consellers i, per tant, a menys de 48 hores de resoldre el pols que suposa si Josep Rull i Jordi Turull -a la presó- però també Lluís Puig i Toni Comín -a l'exili- poden ser nomenats consellers del nou executiu. Si més no fins que el Suprem en decideixi una inhabilitació que sembla imminent.

Hores d'ara, però, el camí es fa espès. L'excepcionalitat del moment torna a despertar preguntes legals. És possible realitzar el nomenament des dels centres penitenciaris? De moment, però, Torra ha aprofitat aquest dilluns -festiu a bona part de Catalunya- per realitzar una visita a tots els líders independentistes empresonats a Madrid. Primer ha estat a Estremera, poc després a Alcalà-Meco i, finalment, a Soto del Real. 

De nou, una política de gestos i desafiaments. Fa pocs dies, el president va prometre el càrrec obviant la Constitució i el rei, Felip VI. Per contra, cap representant espanyol hi va ser present, i van faltar pocs dies perquè comencessin a arribar els primers pronunciaments respecte de la decisió de nomenar els consellers. D'entrada, el portaveu del govern central, Íñigo Méndez de Vigo, ja va avisar divendres que els consellers empresonats no podrien ser restituïts en el càrrec, ja que eren a la presó i era de "sentit comú". I només un dia després, Mariano Rajoy, va amenaçar en mantenir en vigor l'article 155 de la Constitució, ja que els nomenaments podien ser considerats una "provocació". 
 
La decisió de mantenir la intervenció a Catalunya ha estat emparada també pel PSOE i Cs, que han vist amb bons ulls mantenir el 155. En aquest marc sorgeix un nou joc d'estratègia política, sobretot per part dels socialistes, amb qui Rajoy fa unes setmanes va pactar que retiraria la intervenció de Catalunya, però que avui dia han endurit el seu discurs. Ha estat així fins al punt de demanar una reforma del codi penal per adaptar el delicte de rebel·lió a la causa catalana

El control del DOGC

La Moncloa manté, mentre no s'aixequi el 155, sota control efectiu el Diari Oficial de la Generalitat (DOGC) malgrat que formalment està a les ordres del secretari del Govern, el ratificat Víctor Cullell. De moment, el diari oficial només ha fet públic aquest dilluns a la matinada el decret de creació, denominació i determinació de l'àmbit de competència però bloquejant els dels consellers, tinguin la situació que tinguin. Mentrestant, estudia la viabilitat de vetar definitivament el nomenament dels presos i exiliat.

Aquest dilluns mateix, Rajoy ha tornat a insistir en el compliment de la llei, i ha demanat a Torra que sigui capaç de dialogar "de veritat". "La llei s'ha de complir" i "afecta tothom", l'ha avisat. Això sí, cap pista de com argumentarà mantenir el bloqueig del decret del president Quim Torra que, al seu torn, l'insta a no "incomplir la llei" i possibilitat el nomenament mentre no hi hagi cap resolució judicial que, de forma explícita, ho impedeixi.
 
Els consellers empresonats es refermen

Jordi Turull i Josep Rull han fet públic un missatge de confiança i fermesa, i s'han manifestat "honorats" per rebre la visita de Torra. De fet, han rebut el president amb la insígnia de consellers. "Tenim els nostres drets polítics intactes i demanem la nostra llibertat per exercir la responsabilitat que ens ha encomanat i que acceptem", han afirmat. Els dos presos han demanat també al jutge instructor de la causa, Pablo Llarena, que els deixi sortir dimecres per poder prendre possessió dels càrrecs. 

A més, a través de les xarxes socials també han manifestat que no permetre el seu nomenament seria "prevaricació", i es fan seva l'argumentació de diversos experts en dret, que asseguren que la publicació dels nomenaments és un acte reglat i que el govern espanyol només pot impugnar-los un cop s'hagi fet efectiva la publicació.