El govern espanyol només publicarà els noms dels consellers que no estiguin empresonats o a l'exili

El president espanyol pacta amb Cs i PP mantenir el 155

Josep Rull i Jordi Turull, aquest dijous al ple d'investidura
Josep Rull i Jordi Turull, aquest dijous al ple d'investidura | Adrià Costa
20 de maig del 2018
Actualitzat a les 14:39h
El govern espanyol només publicarà els noms dels consellers que no estiguin empresonats o a l'exili. L'executiu ha enviat una carta aquest diumenge a la Generalitat informant que està estudiant la viabilitat del nomenament dels quatre consellers restants, Josep Rull, Jordi Turull, Toni Comín i Lluís Puig.

Ahir Rajoy va acordar amb els socis del 155, PSOE i Cs, allargar la intervenció a Catalunya bloquejant la publicació al DOGC del nomenament dels consellers de Quim Torra després de conèixer que entre la llista hi havia els dirigents empresonats i exiliats. El president espanyol va trucar els seus aliats, segons ha avançat la Cadena SER, per informar-los del canvi de criteri.

Aquesta mateixa setmana la Moncloa havia tancat un pacte amb el líder dels socialistes espanyols, Pedro Sánchez, conforme aixecaria el 155 amb la constitució de l'executiu català i mantindria una posició "vigilant". Amb el veto al nou govern, la intervenció -aprovada el 27 de setembre passat- es manté vigent fins que hi hagi presa de possessió d'un executiu. 

La decisió ja ha estat qüestionada per experts en Dret, que asseguren que la publicació dels nomenaments són un acte reglat i que el govern espanyol només pot impugnar-los un cop s'hagi fet efectiva la publicació. 

Sigui com sigui, amb aquest nou pacte a tres bandes, Rajoy confia pressionar el flamant president de la Generalitat d'abandonar la idea de la restitució i, alhora, donar temps a la justícia espanyola perquè refermi el processament i inhabiliti els consellers empresonats i a l'exili.