Bèlgica rebutja l'extradició de Comín, Serret i Puig

El tribunal belga remet a problemes amb la tramitació de l'euroordre per part del Tribunal Suprem

Lluís Puig, Toni Comín i Meritxell Serret, després de la sentència de la justícia belga
Lluís Puig, Toni Comín i Meritxell Serret, després de la sentència de la justícia belga | ACN
16 de maig del 2018
Actualitzat a les 18:09h
La justícia belga ha rebutjat l'extradició de Toni Comín, Meritxell Serret i Lluís Puig a l'estat espanyol, tal com demana el jutge del Tribunal Suprem, Pablo Llarena. El motiu principal que explica -també el fiscal- són errors en la petició de l'euroordre, ja que el magistrat espanyol no va emetre una nova ordre de detenció, sinó que va aprofitar la que ja havia enviat l'Audiència Nacional.

​D'aquesta manera, i segons han explicat, no constaria cap ordre de detenció nacional al territori espanyol que fes referència a Comín, Serret i Puig. Aquest és el principal motiu pel qual s'ha desestimat l'euroordre. Una decisió que el tribunal belga notificarà per escrit en els propers dies, tot i que avui ja ha anunciat als implicats. 

Aquest fet, a més, suposarà la retirada de les mesures cautelars als tres exiliats, que podran moure's amb plena llibertat per Europa, sense necessitat d'haver d'estar localitzables i haver-se de personar periòdicament als tribunals.

La Fiscalia de Brussel·les ja ha assegurat que, per la seva part, no recorrerà la decisió del tribunal, i ha precisat que la justícia espanyola tampoc hi pot interposar recurs perquè no ha participat en el procés. 

"No hi ha delicte"

Segons ha explicat Comín a la sortida dels jutjats, la decisió belga és una mostra més del "desprestigi" de la justícia espanyola, i de "l'abús" que està fent Llarena del codi penal. "Ara ja ho diuen els jutges, un tribunal ha manifestat que l'euroordre no s'executarà perquè no compleix els requisits necessaris", ha declarat. 

"El fons de la qüestió és que no hi ha delicte", ha celebrat Comín, que ha insistit en remarcar que no es tracta d'una qüestió només formal, sinó un fet que mostra que la deriva judicial de la justícia espanyola "és totalment innecessària i equivocada". 

Nou revés a la justícia espanyola

Els consellers han arribat a primera hora a la Chambre du Conseil (tribunal de primera instància) del Palau de Justícia de Brussel·les. Aquesta mateixa vista s'havia de realitzar fa un més, tot i que llavors la Fiscalia de Brussel·les ja va demanar ajornar la trobada per demanar "informacions suplementàries" a la justícia espanyola sobre els delictes pels quals s'acusa els dirigents independentistes, i la defensa també havia sol·licitat temps per preparar-se.

La recent decisió judicial, però, suposa un nou revés a la justícia espanyola, després que els tribunals alemanys també decidissin descartar el delicte de rebel·lió per manca de violència i deixar Puigdemont en llibertat. La justícia belga, però, ha anat més enllà, i no només s'ha pronunciat sobre la interpretació dels delictes -com van fer els tribunals alemanys-, sinó sobre la extradició en concret.

Dels tres consellers que romanen a Bèlgica, Comín és l'únic processat per Llarena per un delicte de rebel·lió, al qual se li suma el de malversació de cabals públics. Serret i Puig, per la seva banda, estan processats per delictes de desobediència i malversació.