De les jornades del Cercle a Sitges al xoc amb Foment: els reptes de Torra amb el poder econòmic

Les eleccions a la Cambra de Comerç i consensuar un nom per dirigir la Fira esperen també al nou president

Quim Torra, durant el discurs d'investidura
Quim Torra, durant el discurs d'investidura | Adrià Costa
15 de maig del 2018
Actualitzat a les 19:32h
Una de les primeres decisions que haurà de prendre el nou president de la Generalitat, Quim Torra, és si assistirà a les Jornades de Sitges que celebra cada any el Cercle d'Economia. Una trobada que s'inaugurarà el dijous 31 de maig, a les quatre de la tarda i que, tradicionalment, sempre inaugura el president de Catalunya. La carta en què el Cercle el convida és sobre la seva taula des d'aquest dimarts al matí. Aquesta decisió és la primera incògnita que desvetllarà la relació futura de Palau amb el món empresarial.

L'arribada de Torra a Palau coincideix amb un moment de canvis en les principals entitats econòmiques del país. El lideratge independentista se sent ferit amb una part de les grans corporacions, que considera que han aplaudit l'aplicació del 155 i han actuat amb indiferència envers la sort de presos  exiliats. El cas del Cercle d'Economia és un d'ells. La presència (o no) de Torra a Sitges i la seva intervenció, així com l'acollida que pugui rebre, marcaran en part el to de les relacions futures. Però molts altres dossiers oberts esperen al nou president.
 

Josep Lluís Bonet, president de la Fira. Foto: Europa Press


Desbloquejar la Fira

Un dels temes que es podran desbloquejar, un cop format govern, serà posar fi a l'etapa d'interinatge a la Fira de Barcelona, on Josep Lluís Bonet espera el seu successor des de fa un any. El nom del màxim responsable de la Fira sol ser proposat pel president de la Cambra de Comerç, però amb el consens de la Generalitat i l'Ajuntament de Barcelona. En un primer moment, no hi va haver entesa entre la Cambra i l'Ajuntament. Durant uns mesos es va esperar que Ada Colau -que volia controlar la designació de president- tornés al seu despatx després de la seva maternitat. Però l'aplicació del 155 va bloquejar el procés de negociacions entre els administracions i la Cambra. Recentment, noms com els de Joaquim Coello i Joan Majó s'han afegit a les travesses. Ara es podrà desbloquejar el tema.

Convocar eleccions a la Cambra

Un altre expedient obert és el de la renovació de les cambres, especialment la de Barcelona, on el mandat de Miquel Valls espera també la seva renovació. Ha de ser el Govern qui convoqui el procés d'elecció del Ple. En aquests moments, és una incògnita el nom del candidat que tindrà el suport de Valls, que no es tornarà a presentar. Ramon Masià, un home que coneix a fons els interiors de la casa,  ja fa mesos que està fent campanya sobre el terreny. El nom de Luis Conde circula de fa dies, però afronta la incògnita de si seria ben rebut per la Generalitat pel seu perfil unionista.   
 

Joaquim Gay de Montellà en una assemblea de Fomentt Foto: Foment del Treball


Recuperar les "relacions diplomàtiques" amb Gay de Montellà

Aquesta serà una de les tasques més delicades que haurà de gestionar el president Torra. Després de mesos de 155, la relació entre el sobiranisme i la gran patronal està al congelador. No serà fàcil refer els ponts trencats. Els dirigents independentistes, si ja estan molestos amb el Cercle d'Economia, ho estan molt més amb Foment, que es va alinear sense matisos amb l'executiu espanyol. Joaquim Gay de Montellà culmina el seu mandat i haurà de convocar també eleccions i apareix com a opció probable una candidatura del vicepresident de Conserves Dani, Josep Sánchez Llibre. Ahir, després de la seva elecció, Foment va reclamar a Torra un Govern centrat en millorar l'economia "en el marc de la legalitat".

Pimec i Cecot, les més properes

Altres àmbits econòmics semblen més cordials amb el nou president. La Cecot, la patronal vallesana -expulsada recentment de Foment-, va saludar l'elecció de nou president i va aplaudir en un comunicat la voluntat expressada per Torra de consolidar el creixement econòmic i preservar la cohesió social. També la Pimec va expressar els seus bons desitjos, i va reclamar a Torra que mostri la seva capacitat de diàleg.