Torra pren la iniciativa: diàleg amb Espanya i restitució del Govern

El president de la Generalitat proposa una cita a Rajoy, que l'accepta tot i avisar que mantindrà el control de les finances amb el suport del PSOE | Torra oferirà als alts càrrecs destituïts pel 155 seguir a l'executiu i es reunirà amb els presos

Quim Torra i Carles Puigdemont s'han reunit aquest dimarts a Berlín
Quim Torra i Carles Puigdemont s'han reunit aquest dimarts a Berlín | ACN
15 de maig del 2018
Actualitzat el 16 de maig a les 7:30h
El primer dia com a president electe de Quim Torra ha permès desgranar pistes per conèixer com seran els primers compassos del seu mandat. Són tres les idees principals que ha posat damunt la taula un cop nomenat pel Parlament: diàleg amb el govern espanyol per encetar una nova etapa, reconeixement de Carles Puigdemont -amb qui ha compartit reunió i roda de premsa a Berlín- i oferta de restitució per tots aquells alts càrrecs que van ser destituïts amb l'aplicació de l'article 155 de la Constitució. Torra preveu prendre possessió entre demà i dijous, i formar nou Govern abans que acabi la setmana per tal de començar a prendre decisions el més aviat possible.

Aquest executiu, que ja està perfilat i només està pendent de tancar carpetes com les de Salut -pendent de Toni Comín- i Exteriors -que serà ocupada per una dona-, no ho tindrà fàcil per tirar endavant segons quines iniciatives. Això serà així perquè Mariano Rajoy, tot i mostrar-se predisposat a citar-se amb Torra al llarg de les properes setmanes, no està disposat a aixecar la intervenció financera de la Generalitat que és vigent des del 2015. Així ho ha acordat amb Pedro Sánchez, secretari general del PSOE, i així li traslladarà a Albert Rivera, líder de Ciutadans, disparat a les enquestes i partidari de mantenir fins que faci falta l'aplicació del 155 tot i que ja hi hagi president.