Torra es reitera en les disculpes i manté que «estima» els espanyols

El nou president de la Generalitat, en una entrevista a Catalunya Ràdio, avança que aquesta setmana visitarà els presos polítics

Quim Torra, durant l'entrevista a Catalunya Ràdio
Quim Torra, durant l'entrevista a Catalunya Ràdio | Catalunya Ràdio
15 de maig del 2018
Actualitzat a les 9:15h
El president de la Generalitat, Quim Torra, ha insistit aquest dimarts en les disculpes pel contingut dels tuits i dels articles polèmics que va publicar ja fa uns anys, i ha volgut deixar clar que "estima" els espanyols com a "poble germà". En aquests termes s'ha expressat durant una entrevista a Catalunya Ràdio, en la qual ha situat Francesc Macià i Manuel Carrasco i Formiguera com a principals referents del passat. "M'ha interessat sempre tot el catalanisme", ha recalcat Torra, que aquesta setmana visitarà els presos polítics -"ostatges"- a Estremera, Soto del Real i Alcalá Meco i que en els primers compassis del mandat se citarà amb els exiliats.

"Els espanyols són un poble germà, un poble que estimo, que m'agrada estar amb ells", ha respost Torra, que ha tornat a repetir que els tuits polèmics s'han agafat "fora de context". "Penso que el catalanisme sempre ha volgut el mateix, la fraternitat dels pobles ibèrics. Aquí és on ens hem de trobar", ha apuntat, també, sobre els articles en els quals apuntava que parlar castellà "no era natural" a Catalunya. En tot cas, ell considera que l'important és donar valor a la llengua catalana com a "llengua de cohesió", especialment a l'escola.

La pluralitat lingüística passa, diu, per "afavorir la cohesió" també en els serveis socials, en l'habitatge i en polítiques culturals. El castellà, ha considerat, seria una llengua oficial en la hipotètica Constitució catalana que caldrà començar a redactar durant aquesta legislatura. Inés Arrimadas, líder de Ciutadans, i Miquel Iceta, primer secretari del PSC, li van retreure ahir al debat d'investidura el contingut dels seus articles. "Lamento si en els moments de màxima excitació hi ha hagut un excés", ha recalcat Torra, que ha reivindicat la seva trajectòria en l'empresa privada, com a editor, al capdavant del Born i liderant el Centre d'Estudis de Temes Contemporanis.

"Penso que el catalanisme sempre ha volgut el mateix, la fraternitat dels pobles ibèrics. Aquí és on ens hem de trobar", assenyala Torra

"Jo vinc de la tradició més clàssica del catalanisme, de Catalunya un sol poble, de Francesc Candel, de que és català qui viu i treballa al país", ha apuntat Torra, que ha ressaltat el component d'acollida existent a Catalunya.

Reunió amb Puigdemont

Torra agafarà en les properes hores un avió cap a Berlín, on es reunirà amb Carles Puigdemont, president a l'exili i que el va designar com a successor. Una de les qüestions que tractaran en la cita serà la formació de Govern, que ja està molt avançada. "Hem de parlar més d'estratègia que de noms", ha indicat el màxim dirigent de la Generalitat, que al llarg de les properes setmanes visitarà els exiliats que es troben a Bèlgica -Lluís Puig, Meritxell Serret, Toni Comín-, Escòcia -Clara Ponsatí-, Suïssa -Marta Rovira, Anna Gabriel- i Berlín -Puigdemont-.

Una de les claus de la legislatura és el Consell de la República, que tindrà com a feina principal la internacionalització del procés. En tot cas, però, Torra ha indicat que ell assumirà totes les responsabilitats del Govern. "Les decisions les prendré jo, però parlaré amb Puigdemont sobre tot", ha indicat. "Aniré a Berlín totes les vegades que calgui a parlar de tot el que sigui necessari. Donem caràcter provisional a la presidència perquè tenim presos i exiliats", ha recalcat el president català. 

Torra oferirà la restitució a tots els alts càrrecs que van ser cessats per l'aplicació de l'article 155 de la Constitució

Al llarg de les properes hores, a l'hora de formar Govern, Torra oferirà la restitució a tots els alts càrrecs cessats pel 155, i ha confirmat que vol comptar amb Josep Rull, Jordi Turull i Lluís Puig com a consellers del seu executiu. També ha indicat que l'Assemblea de Càrrecs Electes, formada per regidors i diputats, ha de tenir importància a l'hora de desplegar el procés constituent.

Preguntat sobre el 10 d'octubre, dia en què es va suspendre la declaració de la independència, Torra ha indicat que caldria haver proclamat la República i "defensar-la". Puigdemont s'ha expressat en termes similars durant les últimes setmanes. "Ara hem de trobar una altra finestra d'oportunitat", ha recalcat.

Primeres visites

Torra ha avançat que al llarg d'aquesta setmana visitarà els presos polítics -als quals ha anomenat "ostatges"- situats a Estremera, Soto del Real i Alcalá Meco. També ha indicat que també es posarà en contacte amb els mestres investigats per la Fiscalia a Sant Andreu de la Barca i amb Tamara Carrasco, que va ser traslladada a l'Audiència Nacional per haver participat en un CDR.
 

Quim Torra, durant l'entrevista a Catalunya Ràdio Foto: Catalunya Ràdio