L'Audiència Nacional dona 10 dies a Valtònyc perquè ingressi a presó

El raper mallorquí va recórrer sense èxit al Tribunal Constitucional on va apel·lar a la llibertat d'expressió

El raper mallorquí Valtònyc.
El raper mallorquí Valtònyc. | ACN
14 de maig del 2018
Actualitzat a les 15:33h
Valtònyc haurà d'entrar a la presó en un termini de 10 dies, tal com ha dictat l'Audiència Nacional. L'ingrés a presó del raper mallorquí es va confirmar el passat divendres, quan el Tribunal Constitucional va tombar l'últim recurs que el raper mallorquí Josep Miquel Arenas havia presentat contra la sentència de l'Audiència -ratificada pel Tribunal Suprem-, que el condemnava a tres anys i mig per injúries a la corona i enaltiment del terrorisme, a més d'amenaces pel contingut de les seves cançons. De fet, l'alt tribunal espanyol ni tan sols va debatre el seu recurs, sinó que d'entrada va refusar admetre'l a tràmit.

Aquest dilluns, l'Audiència Nacional ha fixat un termini de 10 dies perquè Valtònyc entri a la presó després que s'hagi exhaurit el mes que se li havia donat per acreditar la suspensió de la pena, on apel·lava a la llibertat d'expressió. Un cop passats aquests 10 dies, si Valtònyc no entra voluntàriament al centre penitenciari, el procediment continuarà amb la seva detenció, i l'entrada immediata a la presó. Ell ja va anunciar que no s'entregaria a la justícia pel seu propi peu. 

No obstant això, el procés continuarà. Tal com ha anunciat Alerta Solidària, la decisió del Constitucional "obre la porta per acudir al Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) amb seu a Estrasburg", on s'espera aconseguir un "procediment objectiu i amb totes les garanties" que finalitzi amb una sentència definitiva que defensi el dret a la llibertat d'expressió i el dret a la lliure creació artística. 
 
Ni entregar-se, ni exiliar-se

Valtònyc ja va afirmar en unes jornades a Vic que no es presentaria a la presó "pel seu propi peu". "No m'hi presentaré; em quedaré a casa meva i, si volen venir-me a buscar, que vinguin, que facin el ridícul i em treguin de casa meva per haver fet unes cançons", va dir. 

A més, també va assegurar que no plantejava entregar-se, ni tampoc exiliar-se, com han fet diversos dirigents independentistes catalans. "L'exili no el puc practicar", va dir. 

Un Estat "persecutor"

L'artista ha denunciat en diverses ocasions el règim jurídic i polític de l'Estat. Sobre el primer, va indicar que derivava del "tribunal de Franco", mentre que el segon, que era un Estat que es dedicava a "perseguir la resistència cultural". "No dubteu que la màquina repressora de l'estat espanyol està molt ben engreixada", va recordar, i va sentenciar: "Ens estan utilitzant d'emissaris per a la resta de societat, però no claudicarem". 

Valtònyc, doncs, desobeeix i assumeix -sota la bandera de la llibertat d'expressió- totes les conseqüències. "Aquesta justícia no és justa, no hi ha una justícia independent de l'Estat", va afirmar. I per això, va argumentar que no es presentaria als tribunals, ni posaria facilitats per entrar a la presó: "Jo no faig apologia del terrorisme, i amenaçar de mort, menys, perquè qui et vol amenaçar, no et fa una cançó".