Els comuns insten Torra a reconèixer públicament la «Catalunya mestissa»

Domènech acusa el candidat a la presidència de ser esclau del "puigdemontisme" i augura que el seu no serà "un bon Govern"

El president del grup parlamentari de Catalunya en Comú-Podem, Xavier Domènech
El president del grup parlamentari de Catalunya en Comú-Podem, Xavier Domènech | Adrià Costa
12 de maig del 2018
Actualitzat a les 18:35h
Els comuns ja preveien que, amb la urgència que té l'independentisme d'assegurar les quatre abstencions de la CUP, difícilment se sentirien interpel·lats pel discurs d'investidura de Quim Torra. Així ha estat. El president del grup parlamentari de Catalunya en Comú-Podem, Xavier Domènech, ha lamentat que s'hagi "perdut l'oportunitat" d'articular un discurs amb un pla de Govern que interpel·li a tot el país i no només a aquella que combrega amb l'independentisme. Especialment urgent consideren que Torra aclareixi "què pensa dels espanyols" i si accepta o no que Catalunya és un país construït sobre la "diversitat" i el "mestissatge" del seu poble.

Aclarir el rerefons dels tuits que feien referència als espanyols que Torra va fer fa sis anys és, per als comuns, clau per saber què pensa el candidat sobre Catalunya. Les disculpes, ha dit Domènech, les donen per acceptades. Però demanen respostes: "Què pensa vostè dels espanyols?". El líder de Catalunya en Comú ha deixat clar que si ell hagués fet aquests tuits "mai" s'hagués presentat com a candidat a la presidència de la Generalitat. A l'espera de la resposta, però, Domènech ja ha pronosticat que el de Torra no serà "un bon Govern" perquè no està compromès amb "el país real", sinó amb el "puigdemontisme" i els seus "simbolismes".

El missatge a ERC: "Som nosaltres que els esperem a vostès"

Domènech ha clavat la mirada a la bancada d'ERC: "No ens diguin que ens esperen. Som nosaltres que els esperem a vostès". La frase va molt més enllà del discurs verbalitzat. Els comuns han teixit complicitats amb els republicans en els darrers mesos, però els consideren esclaus del pacte amb Junts per Catalunya i la pauta que marca Puigdemont. Fa temps que els comuns demanen a l'independentisme que reconegui que la seva estratègia ha "fracassat" i que només des de la capacitat de teixir complicitats es pot redreçar la situació.

Això implica, segons Domènech, assumir que la declaració unilateral d'independència no va ser "refrendada" per la majoria de catalans i que "tot allò que van dir que farien" no només no ha obtingut el resultat que havien promès, sinó que va passar tot "al revés del que havien dit". En comptes, però, d'encaixar aquesta realitat, segons Domènech, Torra ha entonat un discurs que és "bo per a la CUP i per a Puigdemont" però que no aporta "certeses" ni "respostes en un moment de massa preguntes". ERC, PDECat i CUP, ha burxat Domènech, "volen el mateix?".

Torra, als comuns: "M'agradaria que el problema fos de 78 diputats"

La pregunta retòrica és el que porta Domènech a sentenciar que el de Torra serà un "Govern dèbil" i, a més, amb una data de caducitat de cinc mesos perquè Puigdemont ha verbalitzat que a la tardor podrien convocar-se eleccions coincidint amb el judici dels processats per rebel·lió. "Serà un Govern caducat abans de néixer", ha sentenciat. En el seu torn de rèplica, Torra ha reconegut que "és possible" que hi hagi "diferents estratègies" dins de l'independentisme i que els costi arribar a consensos, però que almenys es produeixen negociacions i converses "franques i sinceres" i que per això el 30 de gener JxCat, ERC i la CUP tenien un acord per investir Puigdemont. "Per a mi el problema no és dels 70 diputats. M'agradaria que el problema fos de 78 diputats. Que entréssiu en les negociacions per tirar endavant aquest país", ha dit Torra adreçant-se als comuns.

Els comuns ja han deixat clar en els últims dies que estaran amatents als passos que doni l'executiu, però han advertit que no es podrà comptar amb ells si es torna a "sacrificar l'eix social en ares al dret nacional" com considera que es va fer la passada legislatura amb els pressupostos i amb la complicitat de la CUP. "Creiem que el seu no serà un bon Govern, però creiem en aquest país, en la seva gent i la seva pluralitat", ha conclòs.