ERC avisa que l'Estat «només negociarà si s'hi veu obligat» i crida a sumar independentistes

Sabrià avisa la CUP que, "per fer República, per teixir el país, és millor disposar de totes les eines possibles que no deixar-les en mans d'un adversari que fa de la divisió el seu únic programa"

Sergi Sabrià, en el seu discurs al Parlament, en el debat d'investidura.
Sergi Sabrià, en el seu discurs al Parlament, en el debat d'investidura. | Adrià Costa
12 de maig del 2018
Actualitzat a les 18:46h
ERC ha evidenciat la seva satisfacció aquest dissabte per la candidatura de Quim Torra i s'ha compromès a "treballar per guanyar la llibertat i que Catalunya sigui una República a tots els efectes". El president del grup republicà, Sergi Sabrià, s'ha compromès a avançar "des de tots els fronts, des de les institucions al carrer, i des de tots els ajuntaments del país" i ha avisat la CUP que, "per fer República, per teixir el país, és millor disposar de totes les eines possibles que no deixar-les en mans d'un adversari que fa de la divisió el seu únic programa".

Ha admès que l'objectiu de la independència trigarà més del que es creia i, per assolir-la, cal "ser més i continuar creixent, creuant la línia de la majoria social, sent tants perquè no hi hagi alternatives, desbordant-los com l'1-O, però sempre oberts al diàleg". L'Estat, ha apuntat, "només negociarà si s'hi veu obligat per la pressió de la gent, les institucions i la comunitat internacional". "Trigarem més del que crèiem, però no hi ha un altre escenari viable", ha avisat a aquells que no combreguen amb la nova estratègia d'ERC, la qual ha avalat Torra en la rèplica, que ha apuntat que caldrà "fer tots els esforços per tenir la mediació internacional".

Amb aquest objectiu, Sabrià ha situat com a primer pas fer Govern, ja que creu que aquest projecte no es pot implementar sense les institucions, així com enfortint el front democràtic de llibertats i drets civils, en el qual també hi ha els comuns, sindicats i nombroses entitats, ja que "la transversalitat no és un luxe, és una necessitat". De fet, Torra ha avalat més tard enfortir aquesta plataforma i fins i tot ha animat el PSC a sumar-s'hi.

Gran diàleg de país

Així mateix, el líder republicà aspira a sumar adhesions amb el "gran diàleg de país amb vocació constituent" pel qual els republicans es refereixen al procés constituent, i ha subratllat la necessitat d'aplicar polítiques socials des del Govern, recuperant les lleis socials tombades pel Tribunal Constitucional -una de les reivindicacions centrals de la CUP-.

Dirigint-se a l'Estat, el dirigent d'ERC ha demanat "que el govern de l'Estat accepti d'una vegada les derrotes i deixi d'interferir" i, en canvi, "si vol guanyar a Catalunya, que ho faci a través de les urnes". Sabrià considera que l'1-O va fer sacsejar els fonaments del règim del 78, així com la repressió posterior, però ha afirmat que això pot fer-lo caure: "Està atacant els drets fonamentals i acabant amb el seu crèdit i creant les condicions perquè acabem aconseguint la llibertat". I és que, segons ha insistit, "la República és l'únic canvi possible i ho saben".

Mà estesa als comuns

Mirant als diputats dels comuns, ha demanat suport per fer front al règim del 78 i a una "monarquia caduca, retrògrada, mancada de valors". "Els que vam sortir el 3-O hem d'estar junts", ha defensat, i ha insistit amb la mà estesa: "Els esperem al nostre costat per una lluita que també és per la democràcia i per als valors republicans".

Sabrià ha agraït també la "valentia i coratge" de Torra per fer el pas i ha celebrat que es torna a "investir de nou un president independentista" i es fa "sobre les bases de l'1-O, el 3-O i el 21-D". "La democràcia i les urnes són el nostre terreny de joc, on sempre guanyem", ha seguit, i ha asseverat que "el Parlament tornarà a exercir la seva sobirania". Ha subratllat, amb un ull posat de nou als comuns que l'Estat ataca l'independentisme perquè "és l'única i veritable oposició i opció de canvi a l'estatus quo".

Presos i exiliats

El president del grup d'ERC ha recordat els presos polítics i exiliats. "No els molesta Carles Puigdemont, Jordi Sànchez o Jordi Turull, el que els molesta no són els noms, és la democràcia", ha lamentat, i ha citat el nom de tots els represaliats, per acabar amb una promesa: "No us oblidarem i no pararem fins que torneu a casa". La internacionalització del procés, amb un ull posat especialment amb la repressió de l'Estat, és un dels deures que es posen els republicans i pel qual donen rellevància al que ara anomenen "Espai Lliure de l'Exili" -ja que els exiliats es troben dispersos ara per Bèlgica, Alemanya, Suïssa i Escòcia-.

En la segona intervenció, Sabrià ha afegit que vol que el nou Govern sigui "perdurable, perquè el país ho necessiti i li convé" i ha avisat que ERC tibarà l'executiu "cap a l'esquerra". "Oferirem diàleg i avançarem junts cap a la República", ha apuntat, i s'ha dirigit de nou a la CUP per afirmar que també accepta l'estratègia de la desobediència civil no violenta i les polítiques socials i ha conclòs: "L'independentisme avança quan ho fa unit".