El PSC demana a Torra que no sotmeti de nou el país als «costos de la via unilateral»

El líder dels socialistes, Miquel Iceta, consideren que el candidat a la presidència té "poc recorregut" per dialogar amb tota Catalunya i amb l'Estat

El líder del PSC, Miquel Iceta, amb Eva Granados i altres diputats socialistes
El líder del PSC, Miquel Iceta, amb Eva Granados i altres diputats socialistes | Adrià Costa
12 de maig del 2018
Actualitzat a les 18:46h
El punt de partida fixat per Quim Torra planteja una legislatura complexa per als socialistes, que en els darrers mesos han intentat desempallegar-se de la llosa que suposa haver donat suport al 155. En el ple de la investidura fallida de Jordi Turull, el líder del PSC, Miquel Iceta, va estendre la mà a "acords transversals" si es produïa una rectificació del rumb independentista. Ara, però, dona per certificat que, almenys d'entrada, no es produirà. No ha renunciat, però, a insistir que no es tornin a cometre els "mateixos errors" que la passada legislatura i a demanar que no es torni a sotmetre el país "als costos de la via unilateral", que han derivat en una "fractura" que pot acabar sent "irreversible". 

Iceta ha pronosticat que si Torra esdevé president de la Generalitat tindrà "poc recorregut per dialogar" tant amb l'Estat com amb la resta de l'arc parlamentari que no és independentista perquè el seu discurs només s'ha adreçat a la part de la població catalana que dona suport al seu projecte. L'ancorament del futur Govern a la República, ha dit, invalida la possibilitat d'acords transversals. Malgrat donar per fet que la continuïtat del procés està garantida, Iceta ha invocat a la seva "responsabilitat" com a grup de l'oposició per advertir al futur Govern que l'autogovern de Catalunya seguirà en perill en funció de la seva acció. En aquest sentit, sobre la intenció de posar en marxa un procés constituent ha recordat que el Tribunal Constitucional va determinar que les conclusions de la comissió d'estudi que es va crear la passada legislatura anaven en contra de l'Estatut i de la Constitució.

"Espero que si és president sigui conscient de la responsabilitat que entoma", ha subratllat Iceta, que ha recordat que hi ha "molts catalans que se senten espanyols" i que, per tant, és "impossible" que bona part de la societat catalana se senti "afectada" per comentaris com els que ha escrit en els últims anys. Fins i tot posant en dubte, ha dit, el catalanisme de dirigents del PSC o considerant que quan els catalans decideixen no parlar català "giren l'esquena" a Catalunya.

"Discutiran la catalanitat de qui no és independentista?"

"Sense revisar alguns dels plantejaments és molt difícil que es pugui adreçar al conjunt dels catalans", ha advertit Iceta. "Així eixamplaran la base? Discutiran la catalanitat de qui no és independentista? El concepte central del republicanisme és la ciutadania, no cap qüestió ètnica o identitària. Vostè ho oblida. De vegades és molt abrandat, però un s’ha de mesurar una mica", ha afegit. Torra, en el torn de rèplica, ha admès que caldria tenir el debat sobre l’independentisme i el catalanisme i que tothom "ha canviat molt". S’ha centrat, però, en el trajecte que han fet els socialistes en els darrers anys: "El que més greu em sap és el canvi dels socialistes. Em sap molt de greu que aquell fil històric s’hagi perdut i que hagi passat de donar suport al dret a l’autodeterminació al 155". Torra s'ha compromès, en aquest sentit, a fer el que pugui per "tornar al vell PSC" i l'ha instat a acceptar un referèndum d'autodeterminació.

Iceta ha lamentat especialment que Torra hagi acceptat ser un "president rebaixat", un fet que, ha dit, el seu grup no pot acceptar perquè la figura de la presidència de la Generalitat és la de més "alta representació" del país. "Ha acceptat encantat la subordinació de qui vostè considera que és president legítim. Si és president, ho serà per gràcia de Puigdemont i amb permís de la CUP", ha etzibat Iceta, que li ha recordat que a Torra "ja li han fet" el Govern i fins i tot la convocatòria de les pròximes eleccions. "Ha acceptat ser un president temporal i per delegació", ha insistit. Amb tot, el primer secretari dels socialistes ha deixat una porta oberta a l'expectativa de veure si Torra s'emancipa o no dels designis de Puigdemont.