Rajoy avisa Torra que l'Estat garantirà «que la llei i la Constitució es compleixin»

Cs, PSC, comuns i PP coincideixen en lamentar que Torra només s'ha referit als catalans independentistes i temen que mantingui el rumb unilateral de l'anterior Govern

Mariano Rajoy, aquest dissabte, en un acte a Cadis.
Mariano Rajoy, aquest dissabte, en un acte a Cadis. | @marianorajoy
12 de maig del 2018
Actualitzat a la 13:46h
Els principals dirigents espanyols i l'oposició catalana han coincidit en criticar aquest dissabte el discurs inicial de Quim Torra durant la sessió d'investidura, ja que consideren que no s'ha referit al conjunt de la població pretén mantenir el full de ruta unilateral cap a la independència de Carles Puigdemont. Des de Madrid, els líders del PP i el PSOE l'han avisat abans que hi intervingués que hauria de complir la llei, mentre que els grups del Parlament han reaccionat un cop ha acabat la compareixença.

El president espanyol, Mariano Rajoy, ha assegurat que no farà "cap judici de valor", tot i reconèixer que no li agradava el que havia vist i escoltat. "No és representatiu de Catalunya. Però el jutjarem pels seus fets, si al final és escollit", ha afirmat, i ja ha avisat que l'Estat garantirà "que la llei i la Constitució es compleixin a tota Espanya, que es respecti la unitat d'Espanya i que ningú podrà anar contra el principi d'igualtat".

El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, ha asseverat que "cal que la legislatura sigui autonomista i des del respecte a la legalitat i al 100% dels catalans". Tot i això, ha assegurat que, en cas que s'investeixi un president, la intervenció de l'autonomia ha d'acabar, sense excuses: "L'acord del Senat és molt clar i quan hi hagi Govern s'ha d'aixecar".
 

Inés Arrimadas, al Parlament, reaccionant al discurs de Torra. Foto: Sara González


Des de Catalunya, la líder de Cs al Parlament, Inés Arrimadas, ha criticat que ha assistit al "discurs molt més radical que mai", ja que "no fa autocrítica i crida al xoc i a la confrontació", motiu pel qual creu que "és un perill per a tots els catalans" pel fet que se'ls acosta "a un xoc molt més gran". Així mateix, ha lamentat que no ha dit "res de polítiques socials i econòmiques".

Iceta confirma els pitjors temors

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha coincidit que "es confirmen els pitjors temors", ja que Torra pretén representar una "presidència per delegació i continuïtat de l'anterior legislatura". Considera que ha aportat "més retòrica que projecte" i no "vol abandonar la línia unilateral". "Només s'adreça als independentistes", ha seguit, motiu pel qual "el fracàs està servit".

La portaveu de Catalunya en Comú-Podem, Elisenda Alamany, ha subratllat que s'ha perdut l'oportunitat de "parlar per tot el país" i s'ha "parlat de legitimitats del passat més que de projecte de futur". Afirma que estaran "expectants", però ha coincidit amb els altres grups en lamentar que "hi ha hagut al·lusions només a la meitat del país" i hagi "parlat de provisionalitat i això reflecteix un Govern dèbil". "Volem una legislatura forta i un govern fort", ha reclamat.
 

Elisenda Alamany, després del discurs de Torra. Foto: Sara González


El president del PP a Catalunya, Xavier García Albiol, ha titllat d'incendiari el discurs, i ha alertat: "Si és investit president tenim el conflicte garantit". El dirigent conservador ha sostingut que el candidat s'ha oblidat a més de la majoria de catalans, convertint-los en "invisibles", pel fet de no al·ludir als problemes de molts d'ells relacionats amb la sanitat i l'educació. "Segurament esperàvem que, una vegada proclamat candidat, temperés el seu passat, però no, no, al contrari, ha demostrat que està instal·lat en l'absoluta radicalitat i ho podem resumir com un discurs incendiari", ha expressat.

L'únic que ha aplaudit Torra ha estat el president del grup d'ERC, Sergi Sabrià, ja que ni JxCat ni la CUP han reaccionat. "Estem satisfets i esperançats. Formar un govern és la millor manera de defensar els ciutadans i fer caure el 155. Tenim voluntat de construir a partir dels mandats de l'1-O i del 21-D", ha aplaudit.