El periple de Torrent per la investidura: en marxa la cinquena ronda de contactes

El president del Parlament parla per telèfon amb els líders dels grups parlamentaris i anunciarà la data del ple d'investidura al llarg d'aquest matí

El president del Parlament, Roger Torrent, el dia en què va prendre possessió del càrrec
El president del Parlament, Roger Torrent, el dia en què va prendre possessió del càrrec | Adrià Costa
11 de maig del 2018
Actualitzat el 12 de maig a les 18:30h
En marxa la ronda de contactes de Roger Torrent amb els líders dels grups parlamentaris per proposar formalment Quim Torra com a candidat a la presidència de la Generalitat. El president del Parlament ja truca per telèfon als representants de les formacions polítiques amb representació a la cambra catalana i anunciarà la data del ple d'investidura al llarg d'aquest matí.

L'aterratge de Roger Torrent com a president del Parlament ha estat tot menys plàcid. Amb una legislatura vigent amb nou dirigents independentistes a la presó i set més a l'exili -de tots ells, n'hi ha set que mantenen l'escó- i un procés judicial que avança com una piconadora, Torrent s'ha trobat en la tessitura d'haver convocat fins a quatre plens d'investidura. Ara activa la cinquena ronda de contactes per fixar una cinquena data que ha de servir per proclamar Quim Torra president de la Generalitat.

Primer va ser Carles Puigdemont, seguit de Jordi Sànchez, pel qual es van fer dos intents d'investidura, i Jordi Turull. Ara, és Quim Torra, que a diferència dels seus predecessors no està processat i, per tant, Junts per Catalunya i ERC esperen que sigui investit de forma efectiva previsiblement en segona volta. Torrent ha arribat fins aquí capejant les dificultats judicials provinents del Tribunal Suprem i del Tribunal Constitucional i havent de gestionar, en paral·lel, les discrepàncies internes de l'independentisme.

Tot plegat, mentre fora del Parlament ha hagut d'afrontar situacions complexes com la plantada de la cúpula judicial al Col·legi d'Advocats quan va denunciar que hi haguessin presos polítics. O l'esbroncada d'empresaris alemanys al Círculo Ecuestre pel seu llaç groc i l'impuls del procés sobiranista. Des de la pressa de possessió del càrrec, Torrent ha deixat clar que no situaria en risc la mesa davant dels tribunals, però també que defensaria "fins a les últimes conseqüències" els drets dels presos i exiliats. A continuació, el periple del president del Parlament per convocar la investidura.