Vox es querella contra Torrent i li demana presó per tramitar la investidura a distància

El partit ultradretà sol·licita la seva detenció i la de tres membres de la Mesa "amb caràcter urgent", i que el jutge decreti la seva reclusió provisional sense fiança

L'advocat de Vox, Javier Ortega, en una imatge d'arxiu
L'advocat de Vox, Javier Ortega, en una imatge d'arxiu | ACN
09 de maig del 2018
Actualitzat a les 14:13h
El partit ultradretà Vox, personat en la causa contra l'independentisme que instrueix el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena, ha anunciat que també s'ha querellat contra el president del Parlament, Roger Torrent, i els tres membres de la mesa del Parlament Josep Costa, Eusebi Campdepadrós i Alba Vergés, per admetre la tramitació per modificar la llei de Presidència de la Generalitat. 

Vox, doncs, portarà Torrent i aquests tres membres als tribunals per un presumpte delicte de prevaricació i desobediència, i demana amb "caràcter urgent" la seva detenció i posada a disposició judicial. A més, també sol·licita que el jutge decreti el seu ingrés preventiu a la presó, sense fiança.

Nova querella davant del TSJC

El partit ha presentat la querella davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per la decisió de modificar la llei de Presidència, que finalment va ser aprovada al Parlament el passat 4 de maig. Una decisió que ja comptava amb diverses advertències del Tribunal Constitucional, i amb l'informe desfavorable del Comitè de Garanties Estatutàries, així com dels lletrats del Parlament. Això fa "encara més greu", segons Vox, la prevaricació i la desobediència que se'ls imputa, i mostra un "absolut menyspreu" a la Constitució, l'Estatut i el reglament parlamentari.

També demana, com a mesura cautelar, que es prohibeixi la celebració de qualsevol acte, ple o sessió que sotmeti a votació, aprovació i execució aquesta modificació de la llei.

Pel que fa al TSJC, la sala civil i penal ha registrat la querella, i s'enviarà a la Fiscalia, seguint el tràmit establert, per tal que es pronunciï sobre la seva admissió, han informat fonts judicials. Un cop superat aquest tràmit, es reunirà també la sala d'admissions.

Torrent respon Vox

Torrent ha trigat pocs minuts a respondre la querella de Vox. En una piulada a Twitter, el president del Parlament ha assegurat que, després d'això, és encara "més fort" el seu "compromís" i el dels membres de la mesa "amb el lliure debat parlamentari, la dignitat de la cambra i la llibertat d'expressió".