El PP resisteix i Cs ja és segona força a l'Estat, segons el CIS

Els populars obtindrien el 24% dels vots -el seu pitjor registre- i els d'Albert Rivera, el 22,4%, mentre que el PSOE es quedaria en el 22% i Units Podem i les confluències es mantenen en un 19,6%

Mariano Rajoy, en una reunió amb Cs per a la investidura.
Mariano Rajoy, en una reunió amb Cs per a la investidura. | Flickr PP
08 de maig del 2018
Actualitzat a la 13:39h
El PP es mantindria com la força més votada de l'Estat, segons el CIS. Al contrari del que apunten moltes altres enquestes, Cs no aconseguiria arrabassar-li la victòria, però sí que se situa en segon lloc per primer cop en un baròmetre d'aquest organisme. En concret, els populars retindrien el 24% dels vots, més de dos punts per sota que en l'anterior sondeig i el pitjor registre de la seva història

Els liberals d'Albert Rivera pujarien fins al 22,4%, quatre dècimes més que el PSOE en lleugera caiguda. Finalment, Units Podem i les seves confluències retindrien cert terreny, fins el 19,6%. Les entrevistes del baròmetre es van fer entre l'1 i el 10 d'abril, dies en els quals la justícia alemanya va tombar l'acusació de rebel·lió contra Carles Puigdemon i el ministre d'Ensenyament va rebutjar desmuntar el sistema d'immersió lingüística en la preinscripció escolar.

En l'anterior baròmetre amb projecció de vot, el corresponent al gener, el PP ja aguantava l'embat de Cs, per bé que seguia perdent suports respecte les eleccions del 2016. En concret, els populars aconseguien el 26,3% dels vots, mentre que els liberals d'Albert Rivera assolien el 20,7%. De fet, el PSOE seguia cedint espai tot i mantenir-se llavors en el segon lloc, amb el 23,1%, i Units Podem i les seves confluències afins queien fins a la quarta posició, amb el 19%.

El PP, nou punts menys que a les eleccions

Respecte els últims comicis, la caiguda del PP seria notable, ja que fa quasi dos anys va obtenir el 33% dels vots, nou punts més dels que aconseguiria ara. Llavors, el PSOE va sumar-ne el 22,7%, una xifra similar a la que li atorga el CIS, Units Podem i les seves confluències, el 21,1% -un punt i mig més que ara-. En canvi, Cs es quedava amb el 13,1%, gairebé deu punts menys que els que podria assolir ara.

Pel que fa a les formacions sobiranistes, En Comú Podem tornaria a ser la força més votada a Catalunya, amb el 3,5% dels vots, mentre que l'independentisme recularia respecte el gener. ERC cauria del 3,4% dels suports del total de l'Estat al 3%, mentre que el PDECat recularia del 2% a l'1,7%. Respecte als resultats del 2016, però, els comuns es mantindrien en el mateix resultat, els republicans creixerien quasi quatre dècimes i els nacionalistes en perdrien tres.
 
BARÒMETRE D'ABRIL DEL CIS (% DE VOT)