L'espanyolisme surt a «netejar» Barcelona de groc

L'anomenada Operació Troia està organitzada pels GDR i grups espanyolistes vinguts d'arreu de Catalunya

Grups de GDR preparats per ''netejar'' Barcelona de groc
Grups de GDR preparats per ''netejar'' Barcelona de groc | Aida Morales
07 de maig del 2018
Actualitzat a les 22:38h
L'espanyolisme s'activa i, a través dels Grups de Defensa i Resistència (GDR) ha organitzat aquest dilluns dues convocatòries per "netejar" la ciutat de Barcelona de groc. La primera cita ha estat a les 19.30 hores davant del departament d'Ensenyament. Una trobada on han participat desenes de persones persones amb l'objectiu de fer "acte de presència" coincidint amb una convocatòria dels CDR per penjar llaços grocs i simbologia a favor dels presos. 

Segons han explicat els GDR, en aquesta primera convocatòria no s'anirà perseguint els CDR pels carrers sinó que es fixaran on han penjat llaços grocs i, a partir de les 22h, faran "neteja". Els membres dels GDR i els del CDR han estat separats per tres furgonetes dels Mossos, i des dels grups espanyolistes s'ha exigit als policies que es multi els independentistes si incompleixen les ordenances de civisme. "Tothom pot reivindicar, però no embrutar", ha explicat Jaume Vizern, portaveu dels GDR.
   

Membres dels CDR reivindicant la llibertat dels presos Foto: Aida Morales


A partir de les 20h, membres dels GDR han seguit els independentistes i han començat a retirar alguns llaços i símbols de suport als presos. Alguns han utilitzat cúters. S'ha viscut algun moment de tensió hi ha hagut tensió amb els periodistes que cobrien l'acció, perquè els GDR no volien ni càmeres ni que se'ls fessin fotografies. A les 22h, un centenar d'espanyolistes s'han preparat per anar a arrencar llaços grocs als carrers de Barcelona.  Es fa difícil obviar el punt de convocatòria dels GDR, just el dia abans que que els secretaris d'estat del ministeri de l'Interior i d'Educació es reuneixin aquest dimarts amb famílies d'agents de la Guàrdia Civil, arran del cas de Sant Andreu de la Barca per mostrar-los el seu suport.

Els GDR, però, també han convocat una segona trobada aquest dilluns al vespre a les 22.00 hores a la plaça Francesc Macià, amb diverses organitzacions espanyolistes confirmades. Entre elles, Brigada 155, Diagrocs, Els Segadors del Maresme, Resistència Vallès, Unidad Montcada, Tabarnia Sur, G.T.A., Alta Tabarnia i Groc Enlloc. Algunes d'aquestes organitzacions -de Barcelona o vingudes d'arreu de Catalunya-, s'han desmarcat de la convocatòria anterior, on asseguren que "no seran responsables del que passi".
 
L'operació agafa el nom de Troia, ja que es preveuen infiltrats dels GDR entre els grups d'independentistes que pengen llaços grocs i propaganda en favor dels presos, per tal de saber els punts on l'independentisme actuarà. Sobre aquests, els GDR "netejaran".

Millo, al costat de l'Operació Troia

El delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, ha defensat l'"operació Troia", per tal de retirar llaços grocs de la via pública a Barcelona. "La mateixa llibertat d'expressió tenen els uns que els altres", ha recalcat, i ha indicat que la iniciativa és fruit del "moment excepcional". Per això, ha demanat a tothom un "comportament cívic".