Mor Montserrat Trueta, fundadora de la Fundació Catalana Síndrome de Down, als 86 anys

Va ser distingida amb la Creu de Sant Jordi l'any 1992 i amb la Medalla d'Or del Parlament de Catalunya l'any 2006

Montserrat Trueta
Montserrat Trueta | ND
04 de maig del 2018
Actualitzat a les 20:25h
Montserrat Trueta ha mort aquest divendres als 86 anys. Va ser fundadora amb el seu marit, Ramon Trias Fargas, de la Fundació Catalana de Síndrome de Down i presidenta del patronat. Nascuda a Barcelona l'any 1932, va viure a l'exili a Itàlia i Anglaterra. Va començar els estudis de Biologia a la Universitat d'Òxford, però els va abandonar per acompanyar Trias Fargas en la seva carrera política. 

Filla del prestigiós doctor Josep Trueta, va rebre la Creu Sant Jordi l'any 1992 i la Medalla d'Or del Parlament de Catalunya l'any 2006, amb motiu de la tasca al capdavant de la Fundació Síndrome de Down i per la seva dedicació en favor de "la integració social de les persones amb disminució psíquica i, en especial, el seu esforç per avançar en la millora de la qualitat de vida de les persones amb síndrome de Down". 

De nena refugiada a apassionada pel procés

La infantesa de Montserrat Trueta va ser la de nena refugiada. En plena Guerra Civil, i per allunyar-la dels bombardejos, els seus pares la van enviar a un internat italià. Després va ser enviada a un altre al País Basc francès. Toni Strubell, nebot seu, perfila per a NacióDigital la personalitat de la filla del doctor Trueta: "En el seu record va quedar gravada l'experiència de travessar França, agafada de la ma de la seva germana gran, Amèlia, la meva mare". Després, es van retrobar amb els pares. Des de Londres, havien reclamat el doctor Josep Trueta, que havia creat un sistema molt eficaç per curar les ferides de guerra.

La figura del pare i el seu ideari, catalanista i antifranquista, va empeltar tota la família. Trueta va ser catedràtic d'Ortopèdia a Oxford i no va ser fins als anys seixanta que va tornar a Catalunya., residint a Barcelona i a Santa Cristina d'Aro, que els Trueta van convertir també en el lloc on serien enterrats. "Quan vens de l'exili -explica Toni Strubell-, no ets d'enlloc".

Els darrers anys, Montserrat Trueta ha viscut amb passió el procés. Per Toni Strubell, "respon al perfil d'una europea que no ha pogut veure el seu país en plenitud de llibertat. Va créixer a l'exili i ha mort veient el govern del seu país a l'exili o a la presó".

Una fundació enmig d'un desert

El naixement d'Andy, el quart fill del matrimoni Trias Fargas-Trueta, amb síndrome de down, va motivar que elss eus pares engeguessin el projecte de la Fundació Catalana de Sóndrome de Down. El doctor Carles Furriols subratlla la importància que ha tingut el centre: "Va ser pionera tant a Catalunya com a l'estat espanyol, va suposar un gran canvi en el que era un desert. Ha suposat un abans i un després en la investigació i el tractament del SD".

Precisament el proper 15 de març, Andy presentarà un llibre que porta per títol Ignorant la SD i que serà sobretot un homenatge a la tasca feta pels seus pares des de la fundació. Un senyal també que les úniques batalles perdudes són les que no s'entaulen.