Revés del Consell de Garanties a la investidura a distància de Puigdemont

L'organisme es posiciona en contra que la reforma de la llei de la Presidència es tramiti per la via de lectura única, però avala les reunions a distància d'òrgans col·legiats

Carles Puigdemont, durant una reunió del grup parlamentari a Berlín
Carles Puigdemont, durant una reunió del grup parlamentari a Berlín | Junts per Catalunya
26 d'abril del 2018
Actualitzat a les 20:18h
El Consell de Garanties Estatutàries (CGE) ja ha emès el seu dictamen sobre la reforma de la llei de la Presidència impulsada per Junts per Catalunya (JxCat) que hauria de permetre la investidura a distància de Carles Puigdemont. I el posicionament d'aquest organisme consultiu estipula que la proposta vulnera l'Estatut i la Constitució, de manera que posa en qüestió la seva tramitació malgrat que l'opinió no és vinculant.

La qüestió, en principi, s'ha de debatre al ple del Parlament del 3 i 4 de febrer, segons consta en l'ordre del dia que s'ha fet públic aquest dijous. Els grups tenen fins dimecres a les sis de la tarda per presentar esmenes. El text estableix que l'article primer de la proposició de llei que afegeix un nou paràgraf a l'article 4.2 de la llei de Presidència per permetre el debat d'investidura sense la presència del candidat a la sala de plens, regula una matèria "que està reservada al reglament [de la cambra] i, en conseqüència, vulnera els articles 58 i 67.2 de l'Estatut" i el 23 de la Constitució.

El CGE considera que la proposta "no compleix els requisits de naturalesa ni de simplicitat exigits pel Reglament per poder ser tramitada i aprovada pel procediment legislatiu excepcional de lectura única". Tot i això, assegura que no és inconstitucional l'article sobre les reunions a distància dels òrgans col·legiats però demana la seva "reformulació" per tal d'"esclarir el quòrum necessari per a la vàlida constitució de les sessions del Govern que incorporin mitjans telemàtics".