Els estudiants protesten a Barcelona: «Defensem la pública, defensem el poble»

Milers de persones, convocades pel Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans, es manifesten a la Plaça Universitat en defensa de "la democràcia i la llibertat"

Manifestació d'estudiants a Barcelona.
Manifestació d'estudiants a Barcelona. | Cesc Cusí
Francesc Cusí / Sergi Ambudio
26 d'abril del 2018
Actualitzat a les 14:39h
Els estudiants han sortit al carrer aquest dijous al migdia a Barcelona. Sota el lema "Defensem la pública, defensem el poble", milers de persones han iniciat des de la Plaça Universitat de la capital catalana una marxa que ha acabat a Sant Jaume. La concentració ha estat organitzada pel Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC) i el Sindicat d'Estudiants.

Els milers de manifestants han reclamat una baixada del preu dels graus de fins a un 30% de les taxes universitàries i han exigit, com a punt troncal de la manifestació, major respecte i un millor tracte per a les universitats públiques de Catalunya. La concentració també ha tingut un clar i contundent missatge polític. En aquest sentit, els estudiants han exigit l'alliberament dels presos polítics i la derogació "immediata" de l'article 155.La marxa ha començat a la plaça Universitat i ha acabat a Sant Jaume, entre el Palau de la Generalitat i l'Ajuntament de Barcelona, on s'ha llegit un manifest -megàfon en mà- i s'ha demanat "llibertat i democràcia" en front la "repressió franquista" instal·lada actualment a l'Estat.A la manifestació hi han participat estudiants de diferents universitats d'arreu del territori català. Una estudiant de la Universitat Pompeu Fabra ha explicat a NacióDigital que en el seu centre ha tingut un seguiment del 100% i, ja a les onze del matí, s'han suspès totes les classes.

Més enllà de les proclames estudiantils i polítiques, els milers d'alumnes que han pres els carrers han volgut transmetre també un missatge a favor de la lluita feminista, la qual, diuen, ha d'anar de bracet amb la lluita estudiantil. Una de les consignes entonades amb més força aquest dijous al matí ha exigit la revisió de les polítiques d'igualtat de sexe en l'educació.
 

Manifestació estudiantil a Barcelona a favor de la llibertat i la democràcia. Foto: Cesc Cusí


Seguiment desigual a les universitats catalanes

A la UB l'activitat docent s'ha suspès completament a la Facultat de Filosofia, on els accessos han aparegut bloquejats, mentre que a la resta de centres, el seguiment ha estat majoritari a les facultats de Dret, Educació i Farmàcia i a les altres ha estat baixa o nul·la.

Pel que fa a la UAB, en sis de les 12 facultats del campus de Bellaterra –Ciències de la Comunicació, Dret, Ciències Polítiques i Sociologia, Traducció i Interpretació, Filosofia i Lletres i Ciències de l'Educació- el seguiment ha estat majoritari, mentre que en la resta de centres l'afluència ha estat diversa. A més, els piquets han cremat pneumàtics i han intentat cremar mobiliari urbà e els accessos als campus i als centres.

D'altra banda, a la UPC l'activitat acadèmica s'ha desenvolupat amb "normalitat". Quant a la UPF, l'afectació de la vaga ha estat "gairebé nul·la" al Campus Mar, segons la Secretaria d'Universitats i Recerca, mentre que al campus del Poblenou s'han impartit poc menys de la meitat de les classes programades i al Campus de Ciutadella s'ha suspès l'activitat acadèmica fins a les 11 del matí perquè els accessos als edificis han aparegut bloquejats.
 
Pel que fa la resta d'universitats catalanes, a la Universitat de Lleida no hi ha hagut convocatòria per fer aturades perquè és la festa dels estudiants i s'ha suspès l'activitat acadèmica a partir de les onze. Abans, les classes han transcorregut amb normalitat.

A la Universitat de Girona, el seguiment de la convocatòria ha estat majoritari, a excepció de l'Escola Politècnica Superior. Els piquets han impedit l'entrada dels estudiants a les facultats sense que s'hagin registrat incidències rellevants.

Per últim, a la Universitat Rovira i Virgili, el seguiment de la vaga ha estat majoritari als campus de Bellisens i Sescelades. A la resta de centres, l'afectació ha estat baixa mentre que a la facultat de Turisme i Geografia s'ha fet classe amb normalitat.
Arxivat a