Condemnen a 9 anys de presó tots els membres de «la Manada» només per abús sexual

L'Audiència de Navarra evita la pena màxima d'agressió sexual que hauria provocat una condemna de 18 anys de reclusió | La resolució del tribunal que descarta la violació genera rebuig entre les persones concentrades a l'exterior del jutjats

Els membres de La Manada, el grup de nois acusats de violació múltiple.
Els membres de La Manada, el grup de nois acusats de violació múltiple. | ND
26 d'abril del 2018
Actualitzat a les 18:42h
L'Audiència de Navarra ha condemnat els membres de "la Manada" a 9 anys de presó per un delicte continuat d'abús sexual, segons ha anunciat el magistrat aquest dijous, en la lectura de la sentència. El tribunal també condemna els joves a indemnitzar la noia amb 50.000 euros de forma conjunta i solidària, i a pagar 1.531,37 euros al Servei de Salut de Navarra. A més, els imposa la prohibició d'acostar-se a una distància inferior a 500 metres d'ella, així com comunicar-se amb la víctima per qualsevol mitjà. 

Per contra, segons ha explicat el magistrat, se'ls absol per un delicte continuat d'agressió sexual, el que hagués justificat la violació en grup, i d'un delicte de robatori amb violència i intimidació, i contra la integritat moral.  

La sentència surt cinc mesos després del judici, en una compareixença sense la presència dels acusats. Durant la vista, s'havia jutjat la presumpta violació en grup a una noia durant els Sanfermines del 2016, i ja des que es van denunciar els fets, el cas es va convertir en un dels grans successos dels últims anys. Fins el moment en què s'ha conegut la decisió del tribunal, però, encara hi havia totes les possibilitats obertes, fins i tot una possible absolució dels cinc investigats: José Ángel Prenda, Jesús Escudero, Ángel Boza, el militar Alfonso Jesús Cabezuelo i el guàrdia civil A.M.G. Tots ells, des de fa dos anys, resten en presó provisional.

Indignació a l'exterior

La sentència de l'Audiència de Navarra que rebaixa la pena d'agressió sexual a abús sexual i, per tant, condemna els cinc nois només a la meitat d'anys de presó que se'ls demanava, ha generat una forta indignació a l'exterior del tribunal. Desenes de persones s'hi han reunit durant el matí, per reclamar una sentència ferma contra les agressions sexuals i el masclisme.