Montoro al punt de mira

El pagament de l'1-O, la guerra oberta a la dreta espanyola i les noves destitucions per la via del 155 a l'espera de la investidura completen el recull de notícies del dia

20 d'abril del 2018
Actualitzat a les 6:51h
Cristóbal Montoro era una de les persones que menys es pensava que acabaria situat al punt de mira arran del procés català. El ministre d'Hisenda ha vist qüestionada la seva tasca al capdavant de les finances de la Generalitat després que dimecres el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena demanés les proves per les quals assegura que no es va destinar diner públic per pagar el referèndum. Montoro i el govern espanyol -com Junqueras i el govern català- han reiterat que l'1-O no es va pagar amb fons públics, però Llarena, Ciutadans i l'extrema dreta espanyola no ho tenen tan clar. 

Tot plegat ha desembocat en una guerra oberta entre PP i Ciutadans. Si les relacions entre els dos partits ja no eren fluïdes, els diners de l'1-O han desfermat les hostilitats entre totes dues formacions. Ahir, Albert Rivera va deixar clar que si es confirmava que el referèndum s'havia pagat amb diners públics hi hauria conseqüències per al govern espanyol. Hores més tard, Ciutadans anunciava que reclamarà la compareixença de Montoro al Congrés. La formació taronja ha trobat un nou punt feble del PP i espera aconseguir (més) rèdits electorals a costa de l'independentisme.

És força probable, doncs, que Montoro i el pagament de l'1-O sigui sobre la taula a la roda de premsa posterior al Consell de Ministres d'aquest migdia. Una reunió de l'executiu espanyol que servirà per consumar dos nous cessaments per la via del 155: el del director de l'Escola d'Administració Pública de la Generalitat, Agustí Colomines, i el de la directora d'Exteriors, Marina Borrell. Aquesta última destitució tindrà, a més, un regust de càstig. I és que el ministre Dastis ja advertia dimecres que la participació del conseller de Cultura a l'exili, Lluís Puig, en un acte a la delegació del Govern a Brussel·les tindria "conseqüències".

Per evitar més "càstigs" d'aquest estil, la portaveu d'ERC, Marta Vilalta, urgeix, en una entrevista a NacióDigital, a formar Govern i respon el dirigent de JxCat Eduard Pujol -que dimecres des de Berlín deia que s'havien guanyat el dret de gestionar els temps de la investidura- afirmant que els republicans també "se senten legitimats per reclamar una investidura el més ràpid possible". 

La setmana que ve torna El despertador en el seu format habitual. Recordeu també que cada dilluns arrenquem la setmana amb una cançó, si pot ser relacionada amb l'actualitat. Podeu enviar-la a [email protected] o responent aquest correu. Aquí teniu deu notícies i una opinió per començar el dia ben informats:

ENTREVISTA Marta Vilalta (ERC): Marta Vilalta (ERC): «Ens sentim legitimats per reclamar una investidura el més ràpid possible»; per Joan Serra Carné Roger Tugas.

Les despeses de l'1-O desfermen les hostilitats entre PP i Ciutadans; ho explica Oriol March.

A la recerca dels diners de l'1-O: Llarena busca com imputar malversació a la cúpula del procés; informa Oriol March.

LA VEU DE NACIÓ «La degradació del PSC», l'article d'Arnau Urgell, cap de redacció de NacióDigital.

El govern espanyol cessarà Agustí Colomines i la directora general d'Exteriors. 

Nou pas del PNB cap al «sí» als pressupostos de Rajoy: no presentarà esmena a la totalitat; informa Pep Martí. 

Iglesias i Errejón tanquen un acord després de la crisi oberta per Bescansa; ho explica Sara González. 

- UN SENYOR DE BARCELONA «Barcelona, personalitat en descomposició», crònica de Toni Vall.

10 llibres per Sant Jordi per entendre l'1-O; una tria d'Esteve Plantada, cap de Cultura de NacióDigital. 

10 llibres per Sant Jordi que agiten consciències; recomanacions d'Esteve Plantada. 

ENTREVISTA Màrius Serra: «La condició industrial de Sant Jordi no té res a veure amb la lectura»; per Esteve Plantada
 
Ferran Casas i Manresa
subdirector de NacióDigital

Vols rebre El Despertador de NacióDigital cada matí al teu correu electrònic? 

Fes clic aquí per subscriure't-hi