La Guàrdia Urbana de Barcelona desallotja les dues acampades a plaça Catalunya

Les protestes, per demanar mesures per als sensesostre i la investidura d'un executiu de la Generalitat, s'han allargat més de dos mesos | El govern de Colau afirma que la intervenció policial ha estat "adequada" per problemes d'insalubritat i la proximitat de Sant Jordi

Desallotjament de la plaça Catalunya, aquest dimecres al matí
Desallotjament de la plaça Catalunya, aquest dimecres al matí | ACN
Pere Pratdesaba/Jordi Bes
18 d'abril del 2018
Actualitzat a les 19:06h
La Guàrdia Urbana de Barcelona ha començat a desallotjar, a dos quarts de vuit del matí, les dues acampades que, des de fa més de dos mesos, conviuen a la plaça Catalunya: una per a les reivindicacions polítiques per la República i el suport explícit al president de la Generalitat a l'exili, Carles Puigdemont, i una altra d'una acampada de persones sense llar.

Els agents han informat del desallotjament dels responsables de l'acampada independentista, que han acceptat abandonar el lloc de manera pacífica, i han tancat el perímetre de la dels sensesostre, ja que alguns dels seus membres mostraven més resistència a marxar.

Tot i això, l'acampada dels sensesostre ha quedat gairebé desallotjada del tot poc després de les 10.30 h, quan la Urbana ha retirat les tendes de campanya d'un reduït grup que es resistia a marxar, entre els quals l'activista pels drets de les persones sense llar Lagarder. En un cas els agents s'han endut la persona a pols, i els equips de neteja han contribuït a retirar els elements de l'acampada que quedaven.

Segons el gerent municipal de Serveis Socials, Jordi Sánchez, a l'acampada dels sensesostre hi convivien diverses realitats: persones vulnerables i en situació d'exclusió "claríssimament", però també alguns turistes de motxilla. Una desena de sensesostre han acceptat algun dels recursos d'allotjament que els ha ofert l'Ajuntament, i que han estat anar a un alberg de primera acollida o a una pensió.
 

Moment que la Urbana s'ha endut un activista sensesostre que es resistia. Foto: Jordi Bes

 

La Guàrdia Urbana ha acordonat la plaça per desallotjar els sensesostre. Foto: Jordi Bes


Els sensesostre volen tornar a acampar

Abans de marxar, Lagarder ha considerat davant els mitjans que és "lamentable que Ada Colau faci això", i li ha reclamat que, en comptes d'enviar la policia, tingui "una mica de compassió i empatia" ella que ha estat activista pel dret a l'habitatge i utilitzi la "mediació". Ha afegit que així dona ales a la dreta, i ha conclòs: "No som delinqüents, som pacífics". Els pròxims dies els sensesostre pensen seguir al voltant de la plaça Catalunya, i muntar un punt informatiu per Sant Jordi, i després volen tornar a acampar a la plaça.

La síndica de Greuges de Barcelona, Maria Assumpció Vilà, ha demanat a les administracions "un esforç" per donar resposta a la situació de les persones sensesostre de la ciutat. En declaracions als mitjans des de la mateixa plaça Catalunya, ha considerat "evident que s'ha de trobar una solució no només als qui són aquí, sinó a les gairebé 1.000 persones que estan dormint al carrer". Per la seva banda, Arrels, una de les entitats que ofereixen atenció a aquest col·lectiu, ha criticat que "desplaçar les persones que dormen al carrer no és la solució perquè el problema no desapareix, únicament es trasllada".

Fins al lloc, també s'ha desplaçat el Centre d'Urgències i Emergències Socials de Barcelona (CUESB), que els ha ofert alternatives. L'Ajuntament també facilitarà la instal·lació d'un punt d'informació als dos col·lectius durant Sant Jordi per garantir el seu dret de manifestació. El membres de l'acampada independentista han acceptat l'oferiment, i els sensesostre també han indicat que l'instal·laran. Els serveis socials municipals ja havien alertat les persones acampades que abans de Sant Jordi s'hauria de buidar la zona.

Pisarello justifica el desallotjament

El govern de Colau havia afirmat que corresponia als Mossos d'Esquadra el desallotjament, però finalment se n'ha fet càrrec la Urbana. El motiu és, segons el tinent d'alcalde Gerardo Pisarello, que s'ha fet per motius d'insalubritat i no d'ordre públic, i per la proximitat de Sant Jordi, quan es produeixen grans aglomeracions al centre. Pisarello ha defensat que l'actuació policial ha estat "adequada", i ha aprofitat per exigir la implicació de la resta d'administracions en la lluita per evitar que hi hagi gent dormint al carrer.

Ho ha dit perquè en el darrer mig any s'ha incrementat el nombre de sensesostre en un centenar de persones que habitualment venen derivades d'altres municipis metropolitans que no ofereixen atenció a persones sense llar. A l'Ajuntament reclamen que hi hagi "polítiques socials d'abast metropolità" per abordar el fenomen, i lamenten que el pla d'habitatge del govern espanyol ni l'esmenta, i que la Generalitat encara no ha tancat la seva estratègia per fer-hi front. Segons Pisarello, aquesta és una de les raons per les quals cal formar ja un Govern.

L'oposició critica l'actuació del govern

Pisarello ha criticat que, en referència a les acampades, l'oposició intenta "instrumentalitzar" el moment. I l'oposició ha fet referència al desallotjament durant el debat que s'ha fet a l'Ajuntament d'una proposta del PP a la Comissió de Presidència per demanar precisament que fossin desallotjades, i que no ha prosperat. La popular Àngels Esteller ha criticat que la dels sensesostre s'havia convertit en "un poblat de barraques" i ha criticat que el govern de Colau ha actuat des de la passivitat en funció de l'afinitat ideològica, cosa que comparteix Marilén Barceló (Cs). Les dues han subratllat que s'han incomplert les ordenances.

Jordi Martí (PDECat) ha indicat que no estan d'acord amb el desallotjament i ha retret al govern que ha estat "incapaç" de donar resposta a les persones necessitades durant mesos. La socialista Carmen Andrés també ha reclamat trobar solucions als sensesostre, ja que, si no arriben, les acampades es traslladaran de lloc. La republicana Trinitat Capdevila ha acusat els populars d'haver demanat el desallotjament de les dues acampades perquè una és de pobres i en l'altra, d'independentistes, i Maria Rovira (CUP) ha criticat que "el PP vol netejar tota la dissidència que hi ha a la ciutat", i ha donat suport a les dues acampades.

Desallotjament de la plaça Catalunya, aquest matí Foto: ACN


L'anomenada Acampada x la República va començar fa poc més de setanta dies, quan alguns joves van plantar tendes de campanya a la plaça. Va ser a partir de llavors, i davant del fet que ningú els deia res, que un grup de sensesostre van optar per col·locar-s'hi al costat.

Les dues accions reivindiquen aspectes diferents i funcionen per separat, expliquen a NacióDigital alguns dels seus membres. La política tenia previst enrocar-se al centre de Barcelona fins que no s'investís Puigdemont o bé un president a qui aquest donés suport. La social demana ajudes reals i serveis per treure del carrer les persones que no tenen llar. Una de les seves propostes és municipalitzar l'atenció social, o sigui que sigui prestada directament per l'Ajuntament i no parcialment com ara per empreses i entitats.
Arxivat a