Junts fem més Nació     FES-TE SUBSCRIPTOR

Barcelona: neteja

Colau incrementarà el control públic del servei de neteja però descarta municipalitzar-lo

El nou contracte es comença a tramitar amb l'objectiu d'evitar que es repeteixin les irregularitats detectades en la recollida d'escombraries de FCC | Els futurs contenidors inclouran sensors per determinar quan estan plens i premiar els barcelonins que separin bé la brossa

per Jordi Bes, Barcelona, 16 d'abril de 2018 a les 14:15 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 16 d'abril de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Recollida del vidre a Ciutat Vella. Foto: Adrià Costa


La neteja i la recollida d'escombraries és el servei que costa més diners a l'Ajuntament de Barcelona, i el seguiran prestant empreses externes. La tinent d'alcalde d'Ecologia, Janet Sanz, ha descartat aquest dilluns la municipalització d'aquest servei, però ha reivindicat que en el nou contracte de la neteja que es comença a tramitar ara s'incrementarà el control públic. Es pretén evitar que es repeteixin irregularitats com les detectades en aquest mandat per serveis no prestats en la recollida d'escombraries per part de la companyia Fomento de Construcciones y Contratas (FCC).


FCC està en el punt de mira del consistori per un presumpte frau en el servei i, si bé la Fiscalia ha arxivat una de les denúncies de l'Ajuntament, aquest segueix amb la tramitació administrativa de les sancions per les irregularitats acreditades. Li va imposar a l'empresa una multa de 7 milions d'euros, però la companyia va recórrer. La sanció era per compensar els serveis no prestats i pels danys i perjudicis que va causar en barrejar tones d'envasos recollits selectivament amb altres residus.

El nou contracte de la neteja s'eleva a 307 milions d'euros anuals, i entrarà en vigor l'1 de novembre del 2019 per un període de vuit anys, i dos més prorrogables. Representa més del 10% del pressupost municipal, que enguany s'eleva a 2.740 milions. La principal novetat és que es canviaran tots els contenidors que incorporin sensors per fer-los intel·ligents, amb una doble finalitat: controlar-los contínuament i determinar quan estan plens, i premiar els barcelonins que separin bé la brossa i utilitzin cada contenidor com toca amb bonificacions de la taxa d'escombraries.

El consistori no ha aclarit com pensa controlar qui ha llençat què ni des de quan, però segurament cada veí disposi d'una targeta. La tinent d'alcalde ha defensat que, quan s'activi el nou contracte l'any que ve, els nous contenidors ja incorporaran els sensors per veure quan estan plens, i això permetrà aplanar el camí per aplicar els canvis futurs i premiar qui llenci bé les escombraries.

Al contenidor groc s'hi podrà llençar tot el plàstic


Es mantindran els cinc tipus de contenidors d'ara: el blau del paper, el verd del vidre, el groc dels envasos, el marró de l'orgànica i el gris per a la resta, o sigui, allò que no s'inclou en els altres quatre. En el groc finalment s'hi podrà abocar tot el plàstic, i no només els envasos com ara, i que fa uns anys va derivar en una famosa campanya de comunicació denominada "Envàs, on vas?". El nou contracte s'ha elaborat partint de l'estratègia de Residu Zero de l'Ajuntament per disminuir progressivament la generació de residus.

Ara mateix cada barceloní genera 1,30 quilos d'escombraries al dia, i es tractaria de rebaixar-ho fins als 1,20 quilos. El reciclatge està estancat en un 36% i es vol incrementar fins al 60%. L'altre gran repte pendent és reduir els impropis a l'orgànica, és a dir, tot allò que no hauria d'entrar en un contenidor marró. Ara el 22% dels residus que s'hi aboquen són impropis, i el consistori vol reduir-ho al 8%.

Per aconseguir aquests objectius, es mouran els contenidors del carrer, i els d'orgànica tindran la boca més estreta. Es tracta que es diferenciïn més clarament de la resta per fomentar-ne l'ús. També s'intentarà reduir el soroll fent que els vehicles lleugers de neteja siguin elèctrics. Els camions no podran ser dièsel. En global, es busca que la prestació del servei sigui més flexible i adaptable a aspectes com el canvi climàtic, de manera que, per exemple, s'allargaran els serveis d'estiu i s'oferiran de maig a octubre.

Els estudis "desaconsellen" municipalitzar

L'increment del pes públic de l'Ajuntament en tots els àmbits on sigui possible és un dels camps de batalla del govern d'Ada Colau. Pel que fa a la neteja, Sanz ha explicat va ser un dels àmbits que van analitzar, i "tots els estudis desaconsellen que l'administració pugui desenvolupar aquesta proposta d'entrada de forma fàcil". Ho ha justificat pel fet que el servei aglutina 4.000 treballadors que caldria internalitzar, pel "volum econòmic" del contracte i pel fet que caldria "encavalcar" la gestió pública i la privada durant un parell d'anys.

La diferència substancial amb el contracte vigent és que fins ara la neteja era una concessió, i amb el nou passarà a ser un contracte de serveis, cosa que obliga a ampliar el control directe de l'Ajuntament sobre la prestació del servei, ha detallat el comissionat d'Ecologia, Frederic Ximeno. Segons Sanz, hi haurà més treballadors públics destinats a les tasques de control i inspecció. A més, es canviarà el sistema de pagament dels serveis de recollida a les empreses que els fan: s'optarà per incentivar a les empreses per l'increment del reciclatge, en comptes de fixar el preu només en funció de les tones recollides.

No es pot evitar que FCC es presenti

"El que fem és enfortir-nos com a ciutat perquè el que ha passat i comprovat que ha passat en els darrers mesos no pugui tornar a passar", ha subratllat la tinent d'alcalde. Tot i això, ha detallat que no poden excloure empreses com FCC de la licitació del nou contracte, que primer s'ha d'aprovar a l'Ajuntament, cosa que només podria passar si hi hagués alguna sentència judicial ferma. "Si en el moment de l'adjudicació hi ha alguna sentència ferma, l'Ajuntament serà absolutament contundent", ha assegurat, donant a entendre que l'exclourien del procés per atorgar el contracte.

En el nou contracte es manté la ciutat dividida en quatre lots, com en el vigent, que va entrar en vigor l'1 de novembre del 2009. La zona centre –Ciutat Vella, Eixample i Gràcia-, ara en mans de FCC; l'oest –Sants-Montjuïc, les Corts i Sarrià-, que ara gestiona Cespa; la nord –Horta-Guinardó i Nou Barris-, de la qual s'encarrega la UTE Corporación CLD Servicios Urbanos de Tratamiento de Residuos, i l'est –Sant Andreu, Sant Martí i platges-, que la té Urbaser.

En aquella adjudicació, que es va fer a finals del 2008 per un import total de 1.994,41 milions d'euros –uns 249 milions anuals-, només va concórrer una empresa més, Sufi, del grup Sacyr, que va ser l'única que no va aconseguir un lot. Cada empresa que vulgui optar al nou contracte es podrà presentar a un màxim de dos lots –l'altra vegada podien als quatre- i, com llavors, cadascuna només podrà obtenir l'adjudicació d'un. Els nous adjudicataris també hauran de subrogar els treballadors.
 

Contenidors de reciclatge de Barcelona. Foto: Adrià Costa

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 5,90€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

 

Participació