El Suprem encamina el judici de l'1-O mentre Junqueras i els «Jordis» es planten

Pablo Llarena comunica els delictes pels quals es processa el vicepresident i els líders del sobiranisme civil | "Defensar la independència i promoure-la és plenament legal", afirma Junqueras en la declaració al Suprem | Tant el vicepresident, com Sànchez i Cuixart, apugen el to en la declaració davant el jutge i denuncien la falta d'imparcialitat

16 d'abril del 2018
Actualitzat el 17 d'abril a les 10:17h

El sobiranisme en una de les protestes pels presos polítics. Foto: Adrià Costa


El judici contra els líders polítics catalans en la causa general contra l'independentisme ja encara la seva recta final. Després que el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena hagi recopilat proves i declaracions durant els últims mesos, aquesta setmana dona les últimes passes abans d'anunciar la data de judici oral, que es preveu abans de finalitzar l'any. Així, ja s'ha comunicat aquest dilluns al vicepresident Oriol Junqueras, i als líders de l'ANC i Òmnium, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, els delictes pels quals se'ls processa. Tant Junqueras com els "Jordis" han apujat el to en la declaració davant el jutge. Han denunciat la falta d'imparcialitat mostrada en la causa.

El primer en declarar a les deu del matí ha estat Junqueras, que ha que ha comparegut durant quaranta minuts i només ha contestat les preguntes del seu advocat, Andreu van der Eynde. En el que s'anomena una declaració indagatòria, és a dir, l'última que es realitza en instrucció abans que es comuniqui el processament, el vicepresident ha remarcat que no s'ha destinat "ni un euro del pressupost al procés". A més a més, segons fonts judicials, també ha remarcat que convocar un referèndum "no és delicte", i s'ha autodefinit com una persona que creu "en la dignitat humana, el pacifisme i la convivència. "Defensar la independència i promoure-la és plenament legal", ha afegit.

Sànchez ha declarat durant una hora i mitja davant del jutge, i a preguntes del seu advocat, ha negat els fets pels quals se l'acusa i ha defensat el seu tarannà pacífic. També ha retret a Llarena que no sigui prou imparcial, ja que en diverses resolucions ha parlat en plural i ha dit que "patim" una estratègia per part de l'independentisme. "Vostè no pot ser jutge i víctima del procés", li ha etzibat Sànchez, que considera que la instrucció és "injusta".

Per la seva part, Cuixart -que ha comparegut davant de Llarena durant uns quinze minuts- ha declarat a partir d'unes notes que portava anotades, que li han servit de guió. El president d'Òmnium ha defensat el dret a l'autodeterminació de Catalunya i ha denunciat que s'estan vulnerant drets fonamentals, com el de reunió i manifestació. Cuixart també s'ha alineat amb les tesis pacifistes esgrimides per Junqueras i Sànchez, que han declarat abans que ell. 

En aquestes vistes, que habitualment són breus, el jutge ha comunicat formalment el processament de Junqueras per rebel·lió i malversació, i el de Sànchez i Cuixart per rebel·lió, per fer servir el seu caràcter públic com a element mobilitzador de la ciutadania durant els dies previs al referèndum. En aquest sentit, també se'ls atribueix la responsabilitat de les concentracions del 20 de setembre.

Dimarts serà el torn de Joaquim Forn, Josep Rull i Raül Romeva, mentre que el 18 d'abril hauran de passar pel Suprem -a la mateixa hora- Jordi Turull, Dolors Bassa i Carme Forcadell. Els nou processats es troben, actualment, en situació de presó provisional perquè Llarena considera que hi ha risc de fuga i de reiteració delictiva. Tots ells són investigats per l'1-O i per la proclamació d'independència al Parlament. Anteriorment, el magistrat ja els havia anunciat els delictes pels quals se'ls jutjarà, en una interlocutòria de processament feta pública fa unes setmanes.

El pas de l'excúpula dels Mossos per l'Audiència

Aquest matí, l'excúpula dels Mossos d'Esquadra ha passat per l'Audiència Nacional. Allà, la jutgessa Lamela ha comunicat formalment al major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, la seva intendent, Teresa Laplana, l’exdirector dels Mossos Pere Soler, i l’exsecretari d’Interior César Puig, la interlocutòria del seu processament per suposats delictes de sedició pels fets dels dies 20 i 21 de setembre i per l’operatiu de l’1-O.

Ha estat un procediment breu, de menys de 30 minuts, on Trapero, Soler i Puig han assistit presencialment a l’Audiència Nacional acompanyats dels seus advocats per rebre la interlocutòria, mentre que Laplana ho ha fet per videoconferència.